Türkiye ve KKTC sahillerini saran balon balığının yeni bir ilaç üretiminde kullanılacağını belirten TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, balon balığının ihracatına başlanacağını belirtti. İstilacı bir tür olan balon balığının fırsata dönüştürülerek ekonomiye katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Bekir Pakdemirli, balon balığının tanesinin 10 TL’ye satılacağını açıkladı.
KKTC sahillerinde ve açık denizde de sıkça görülen Balon Balığı ayrıca ülkemiz balıkçıları için kabus olmaktan çıkıp gelir kapısı haline gelecek.

TC Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarımın biraz futbola benzediğini dile getirerek, "Herkes merak ediyor, konuşuyor ve herkes bilgili olduğu iddiasında. Bu bizi bazen endişelendiriyor ama genelde memnun ediyor. Geleceğe yönelik politika oluştururken ortak akılla iş planlarımızı revize etmek istiyoruz. 20 yıl içinde Türkiye 100 milyonluk bir ülke olacak ve yüzde 50 - 60 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyacak" dedi. Tarım şuralarının ilk ikisi 1999 ve 2004'te yapıldı. Yeni 'şura'nın çalışmaları ise mayısta başladı. 81 ilde 7 bin kişiyle 200'den fazla toplantı yapıldı.
Türkiye denizlerinde son dönemde balon balığı istilası var. Süveyş Kanalı vasıtasıyla Akdeniz'e ulaşan balon balıkları balıkçıların korkulu rüyası. Bu balık ismini tehdit altında top gibi şişmesinden alıyor.
Çok zehirli ve dişleri çok keskin. Yerel türleri kovması ve ağları parçalamasının ardından insanlara da saldırıyor. Bir balon balığı yazın Mersin'de denizde bir çocuğun parmağını ısırarak koparmıştı. Yakında balon balıkları derisinden ilaç yapılmak üzere ihraç edilecek. Pakdemirli, "Balon balığı zehir değil, ilaç olacak. İstilacı bu tür ekonomiye kazandırılacak. Tanesi 10 TL. Kanada 5 bin ton istiyor. İlaç yapımında kullanılıyor. İhraç edilecek" dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu