Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Erol Uçaner, Lefkoşa Mezarlığı yakınlarında bulunan kesik bacak konusunda gerekli araştırmaları tamamladıklarını kaydederek, “Hastanemiz çalışanlarının herhangi birinin bu konuda görev suistimali yoktur” açıklamasında bulundu.
Lefkoşa Mezarlığı’nın arka tarafında, dere yatağında çalışma yapan bir kepçe operatörü tarafından bulunan kesik bacağa otopsi yapıldığını ve tetkik sonucunda bazı bulgular elde ettiklerini kaydeden Uçaner, hem bulgular, hem de bu tip uzuv ameliyatları sonrasında izledikleri prosedürü anlattı.
50 yaş civarı bir erkeğe ait sağ bacağın dolaşım sorunu nedeniyle cerrahi müdahaleyle ampüte edildiği tespitini yaptıklarını ifade eden Uçaner, bu operasyonunun Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde veya herhangi bir kamu veya özel hastanede yapılabileceğini ancak operasyonun hangi hastanede yapıldığının bilinmediğini söyledi.
Cerrahi müdahalenin zamanı konusunda kesin bir açıklama yapmanın doğru olmadığını kaydeden Uçaner, “Poşetteki uzvun sabunlanmış olduğu ve sıvı içinde iyi şekilde korunduğu için ameliyatın ne zaman yapıldığını net olarak söylemek yanlış olur. Uzvun dere yatağında, nemli yerde bulunması, iyi korumasında etken. Bu nedenle ameliyat tarihi de, uzvun kime ait olduğu da saptanamadı” dedi.

UÇANER’DEN PROSEDÜRLE İLGİLİ BİLGİ
Bu tip uzuv ameliyatları sonrasında izlenilen prosedür konusunda da bilgi veren Erol Uçaner, ameliyathanede ampüte edilen uzvun imza karşılığında morga teslim edildiğini, morg görevlilerinin ve yetkililerinin uzvu belediye mezarlığında defin işi yapan görevliye imza karşılığında teslim ettiğini kaydetti. 
 Mezarlık çalışanlarının uzuvları bu prosedür sonrasında defnettiğini kaydeden Uçaner,  “Eğer aile kendisi defin yapmak isterse, uzuv aynı prosedürle aileye teslim edilir ve aile defini mezarlık görevlisi refakatinde yapar. Bu prosedür bu güne kadar tüm vakalarda harfiyen uygulandı. Bu prosedür suistimale kapalıdır” dedi.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Erol Uçaner, “Kısacası bu olayda hastaneye ait herhangi görevlinin suistimali söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu