“Ulusal Halk Cephesi” (ELAM) Milletvekili Linos Papayannis Baf’taki Müslüman sayısının artmasından endişe belirtti. Meseleyi Rum Meclisi’nde ilgili bakana soran Papayanis “Müslümanların tam sayısını”, bölgede “Müslüman nüveler” yaratmalarını engellemek için hangi önlemlerin alındığını sordu.
Alithia “ELAM Müslümanların Artmasından Endişeli” başlığıyla aktardığı haberinde Papayannis’in konuyu Rum Meclisi’ne 1 Eylül 2017’deki denetim görevi sırasında getirdiğini, cevabının ise 15 Mart’ta Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Yonas Nikolau’dan geldiğini yazdı.
Habere göre Papayannis, son dönemde Baf bölgesinde  üçüncü ülke vatandaşı Müslümanların sayısında sürekli artış gözlemlendiğini, bu durumun yerel halkı endişelendirdiğini savundu. Rum makamlarının bu kişilerin kim olduğunu, geçmişlerini ve kendi ülkelerinde veya üçüncü ülkelerde terör veya diğer suç olaylarına karışıp karışmadıklarını bilmesinin şart olduğunu söyledi. 
“Bu Müslümanların,  kaçak mültecileri Pirgo bölgesinden Ada’ya çıkartan çetelere doğrudan veya dolaylı karışıp karışmadıklarının da denetlenmesi gerektiğini” de söyleyen Papayannis “yetkili makamların, üçüncü ülkelerden gelerek gruplar halinde belirli noktalarda kalan, çalışmayan ve yerel toplumun parçası olmayan Müslümanların sürekli denetim altında tutması vatandaşların güvenliği açısından şarttır” dedi. 
Bakan Nikolau ise Rum Muhaceret ve Yabancılar Dairesi verilerini işaret ederek Baf’ta yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarının toplam sayısının 9 bin 529 olduğunu ancak bunlardan kaçının Müslüman olduğunun bilinmediğini, bu tür veriler tutulmadığını söyledi. 
Turistik maksatlarla vize almak üzere yurtdışındaki büyükelçilik veya konsolosluklara giden yabancılar hakkında, isimlerinin “Stop-List”te olup olmadığı da dahil, gerekli denetimlerin yapıldığını söyleyen Nikolau çalışma izni taleplerinde (M58), izin verilemeden önce  yine “Stop List” denetimi yapıldığını, ulusal ölçekli denetimin üçüncü ülke vatandaşlarının hava ve deniz kapılarından giriş yaptıklarında gerçekleştirildiğini, ulusal ölçekli denetimin INTERPOL’ün taleplerini de kapsadığını, gereken her durumda da polis tarafından denetimler yapıldığını kaydetti. 
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu