KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, dünyada devam eden çatışmaların göründüğü gibi etnik veya dini sebeplerden olmadığı, bunun sadece görünen bir sebep olduğunu belirterek, esas sebebin ABD ve Batı ülkeleri orjinli şirketlerin sömürü iştahları olduğunu söyledi.
Kıbrıs Barış Konseyi adına Fanis Hristodulu Christodoulou’yla birlikte katıldığı Belgrad Barış Forumu’nun ardından yazılı açıklama yapan Elcil, Sovyetler Birliği’nin dünyada yarattığı dengenin, birliğin 1990 yılında dağılması ile birlikte, ABD ve batı orjinli tekellerin egemenlik alanında yeni bir dünya düzeni ortaya çıkardığını kaydetti.
“En acımasız sömürü düzeni yaratma çabası, ülke sınırlarını aşarak dünyanın her tarafına yayıldı. Neo-liberal politikalar ile özelleştirme, esnek çalışma, düşük maaşla uzun süre çalışma, sendikasızlaştırma ve sosyal devlet modelinden uzaklaşma devletin temel sorumluluğu olan eğitim, sağlık hizmetlerinin paralı hale getirilmesi yenidünya düzeninin en tipik özelliklerindendir” diyen Elcil, Kuzey Atlantik Paktı (NATO)’nun, yenidünya düzeninin jandarması rolünü oynarken, demokrasi, insan haklarına saygı gibi temel insanlık değerlerini istismar ederek egemenlik alanını tüm dünyaya yayma çabasını sürdürmekte olduğunu ifade etti ve özetle şunları dile getirdi:
“II. Dünya Savaşı sonrası NATO ile Sovyetler Birliği arasında paylaşılan dünyadaki gelişmelere baktığımızda Filistin-İsrail, Keşmir, Kıbrıs, Gürcistan, Bosna-Hersek, Irak-İran, Suudi Arabistan-Yemen, Ukrayna, Libya, Arakan, Suriye gibi ülkelerde devam eden çatışmaların temelinde hep aynı NATO’cu politikaların olduğunu görmekteyiz.
1999 yılında NATO’nun bombalarına hedef olan Kosova ve Sırbistan buna verilecek en büyük örnektir. Hristiyan-Müslüman Katolik-Ortodoks kavgası ile başlayan Yugoslavya’nın dağıtılması savaşı onbinlerce insanın katledilmesine neden olduğu gibi yaşanan göçlerle dünyaya örnek gösterilen bir ekonomiyi de sıfırlanmıştır. Çatışmayı başlatan ABD ve Batılı ülkeler daha sonra bir barış meleği olarak ortaya çıkıp ülkeyi parçalara ayırmış ve Kosova’dan üç Amerikan askeri üssü ortaya çıkmıştır.
1999 yılında NATO’nun düzenlediği saldırının yıldönümünde Belgrad’da düzenlenen Savaş ve Sefalet Yerine Barış ve Gelişme Forum’una katılan 200 civarındaki delegenin ortaya koyduğu vizyon, barışın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamıştır.”
TAK
 

Editör: Mehmet Kasimoglu