Başbakan Tufan Erhürman,  5 ayda 52 yasa tasarısı ve karar tasarısının Meclis’e gönderildiğini; bunlar arasında belediyeler, kamu görevlileri, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi, son aşamadaki teknoparklarla ilgili yasaların bulunduğunu dile getirdi.
Yapısal değişiklik niteliğindeki yasa tasarılarının komitelerde görüşüldüğünü, çalışmaların tamamlanması halinde Cumhuriyet Meclisi’nin olağanüstü toplanmasına yönelik çağrı yapılabileceğini kaydeden Erhürman, teşviklerle ilgili çalışmaların da görüşülmekte olduğunu ifade etti. Erhürman, “Herşeyi konuşmak zorundayız ama yapılabilecek olanları yapabiliriz” dedi.
Erhürman ve kabinedeki 10 bakan bugün Dışişleri Bakanlığı Uğur Umar Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

ERHÜRMAN: “BEŞ AYDA 52 YASA TASARISI VE KARAR TASARISI MECLİS’E GÖNDERİLDİ”
Başbakan Tufan Erhürman, alınacak somut tedbirler konusuna ilişkin soruyu yanıtında, kısa dönem içinde halkı rahatlatmak için yapılması gerekenler olduğu gibi orta ve uzun vadede alınması gereken tedbirler bulunduğunu söyleyerek, yapısal değişikliklerin bu kapsamda ele alındığını belirtti.
Erhürman, 5 ayda 52 yasa tasarısı ve karar tasarısının Meclis’e gönderildiğini; bunlar arasında belediyeler, kamu görevlileri, suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi, son aşamadaki teknoparklarla ilgili yasaların bulunduğunu dile getirdi.
Yapısal değişiklik niteliğindeki yasa tasarılarının komitelerde görüşüldüğünü, çalışmaların tamamlanması halinde Cumhuriyet Meclisi’nin olağanüstü toplanmasına yönelik çağrı yapılabileceğini kaydeden Erhürman, teşviklerle ilgili çalışmaların da görüşülmekte olduğunu ifade etti. Erhürman, “Herşeyi konuşmak zorundayız ama yapılabilecek olanları yapabiliriz” dedi.

DENKTAŞ: “KAMUYA YENİ GİRİŞ YAPANLARIN BAREM AYARLAMASI İÇİN BAKANLIK TİTİZ BİR ÇALIŞMA BAŞLATTI”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, pahalılığı engellemek için alınabilecek tedbirler bulunduğunu ancak bu yapılırken dengelerin gözetilmesi ve korunması gerektiğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında TL’deki dalgalanmanın ülkede tsunami etkisi yarattığını ilettiklerini söyleyen Denktaş, iki ülke arasında müşterek tedbirler alınması gerektiğini belirtti.
Denktaş, Türkiye’den para istemekle değirmenin dönmeyeceğini dile getirdi.
Bütçenin yüzde 80’inin kamu maaşlarının ödemesine ve sosyal yatırımlara gittiğini anlatan Denktaş, ülke gerçeklerini dikkate alarak, taze para akışını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
Denk bütçeyi geçirmenin önemine işaret eden Denktaş, seçimlerden önce bütçenin geçirilmesi yönündeki ısrarının kabul görmediğini, bunun üzerine 2018 yılının kaybedildiğini ve yeniden toparlanmanın 2019-20 yıllarına kaldığını söyledi.
Göç Yasası’ndan işe girenlere yönelik önlemler alınması adına barem 11’e kadar olanlara kademeli yüzde 15’i geçmeyecek şekilde ek artış verileceğini söyleyen Erhüman, kamu reformu konusundaki güncellemeler çalışmalarının devam ettiğini yıl içinde bitirmeyi ümit ettiklerini belirtti.
Denktaş, yasa hazırlanırken kamuya yeni giriş yapanların barem ayarlaması için bakanlığın titiz bir çalışma başlattığını, başlangıç baremlerinin yeniden revize edileceğini ifade etti.
İthal edilen ürünlerin gümrüğe geldiği an ile antrepodan çıkış yaptığı an arasındaki farkı ortadan kaldırmak için gümrük giriş döviz kuru uygulandığını söyleyen Denktaş, antrepoda duran ve kurun artışından dolayı satışı yapılamayan emtianın gümrüğe ilk giriş anındaki kur hesaplanarak satışı konusunda çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Türkiye’de ve Kıbrıs’ta seçimlerden dolayı Türkiye’den para akışının bu ay başladığını ancak yatırımlarla ilgili kalemlerin henüz gelmediğini söyleyen Denktaş, piyasaya para akışının geç gerçekleşmesinden dolayı alınan tedbirlerin istenen etkiyi yaratmadığını kaydetti.

“TÜM BEKLENTİLERİN EN ÖNEMLİ UNSURU İSTİKRARDIR”
Hükümetin dağılacağına yönelik bazı söylemler olduğunu söyleyen Denktaş, “Tüm beklentilerin en önemli unsuru istikrardır. Bu hükümeti kurduk. Daha beşinci aydayız. Bu hükümet kurulurken, ‘dört yıl boyunca devam edecek’ dedik. Bu doğrultuda devam ediyoruz. Tüm kabine üyeleri elbirliğiyle ve canımızı dişimize katarak yapılması gerekenleri yapmaya çalışıyoruz” dedi.

“İKİLİ AKİTLERDE ZORLAMA VE YASAKLAMA YAPILAMAZ.VATANDAŞ GELECEĞİ DE DÜŞÜNMELİ”
Maliye Bakanı Denktaş, döviz üzerinden yapılan anlaşmalarla ilgili soruyu yanıtında, Denktaş, TL’nin daha yaygın kullanılmasına yönelik tedbirler alındığını ancak ikili akitlerde zorlama ve yasaklama yapılamayacağını söyledi.
Denktaş, kiralarda TL’nin kullanılması için TL’de stopaj oranı yüzde 7’ye düşürdüklerini ve dövizde ise yüzde 13’e çıkardıklarını kaydetti.
Vatandaş ve kurumların hükümetin ortaya koyduğu görüşlere uyum sağlaması gerektiğini belirten Denktaş, bu noktada bir eksiklik bulunduğunu kaydetti. Denktaş, “Vatandaş sahip çıkmazsa, bugünü değil yarını düşünmeye başlamazsa yapabileceğimiz çok bir şey yok” dedi.
Denkyaş, KIB-TEK’in karda olup olmadığına yönelik bir soruyu yanıtında, yapılanın bir bilanço tekniği olduğunu söyledi.

ERHÜRMAN: “YERLİ İŞGÜCÜ VE YERLİ ÜRETİM KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPILACAK”
Başbakan Tufan Erhürman, döviz üzerinden yapılan anlaşmalarla ilgili soruyu yanıtında, iki sözleşmelere müdahale etmenin mümkün olmadığını, insanların TL’nin döviz karşısındaki durumunu stabil görmediği sürece kendisini güvenceye almak için sözleşmeleri döviz üzerinden yapacağını kaydetti.
Erhürman, ithalat ile ihracat arasındaki açığa değinerek, bu açığın turizm ve yüksek öğretim geliriyle kapatılabileceğini söyledi.
Turizm sektöründe çalışanların yüzde 20’sinin KKTC vatandaşı, yüzde 55’inin ise Türkiye ve geriye kalanların üçüncü ülke vatandaşı olduğunu söyleyen Erhürman, genç işsizliğinin yükseldiğini ama turizmde çalışanlarının yüzde 20 olduğunu belirtti.
Erhürman, bunun yapısal bir sorun olduğunu, öncü sektör olan turizmde istihdamın yüzde 20 olmasını doğal bir mesele olarak kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, girişim başlatılacağını kaydetti.
Turizmde yerli ürünlerin de yeterince kullanılmadığını belirten Erhürman, bu konularda çalışma yapılacağını ve bunların ekonomiye hareketlilik getirebileceğini ifade etti.
Erhürman, Kalkınma Bankası’nın sanayicilere güneş enerjisi kullanımı konusunda olanaklar verdiğini, bu olanaklardan yararlandıkları ölçüde elektrik maliyetlerinin düşeceğini söyledi.
Enterkonnekte sistem konusuna da değinen Erhürman, fizibilite çıkacağını ve değerledirme yapılacağını kaydetti.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu