- Gazeteci Erten Kasımoğlu BRT’de Pembe Paşaoğluları’nın hazırlayıp sunduğu Birinci Boyut programına katılarak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve seçime yönelik yapılan anketleri yorumladı. Paşaoğluları’nın  sorularını yanıtladı. 

-İşte Gazeteci Erten Kasımoğlu’nun yorumlarından öne çıkanlar….

Gazeteci Erten Kasımoğlu Birinci Boyut programına katılarak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve seçime yönelik yapılan anketleri yorumladı. 
İşte Gazeteci Erten Kasımoğlu’nun yorumlarından öne çıkanlar….

“KIBRIS TÜRK’Ü AŞIRI DERECEDE SEÇİM MERAKLISIDIR”
“Kıbrıs Türkü’nün seçim dendi mi bütün damarları harekete geçer. Kıbrıs Türk’ü çok aşırı derecede seçim meraklısıdır. Seçimlere 1 yıl, 10 ay, 6 ay kala tartışmalar başlar.Bugün günümüzde olduğu gibi. Bu yıllardır böyledir. 1976 yılından beridir seçimler hep böyle oluyor. Seçim işareti verilir verilmez süre ne isterse olsun Kıbrıs Türk halkı ona odaklanır, gündem, tartışmalar o.Toplum birbirini kırmadığı sürece halkın bu huyu kötü değil, seçime kafa patlatması demokrasinin gereğidir”….

“BU SEÇİM KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE ENDEKSLİ BİR SEÇİM OLACAK”
“Anketler artık gündemde yer etmeye başladı. Henüz daha anketler çok belirleyici değildir. Çünkü daha çok şey değişecek. Şimdi yapılan bu erken anketler biraz fikir verir. Bana göre gündeme gelen bu anket tartışmalarından ziyade aday isimlerinin dillendirilmeye başlaması ile gündeme gelen Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili karşılıklı itamlar ve suçlamalar çok daha önemlidir. Ve ben şimdiden söylüyorum senin programında da kayıt altına girsin seçimler Kıbrıs sorununun çözümüne endeksli bir seçim olacak. Seçim tartışmaları öyle mahallenin sorunu, köyün sorunu, memleketin bilmem ekonomisi değil    “….

“HADE BENDE BİRŞEY SÖYLEYİM DİYEN UBP’NİN MİLLETVEKİLLERİ KIBRIS SORUNUNA HEP ELEŞTİRİ İLE GİRDİLER”
“Farkındaysanız Sayın Tatar’ın adaylığının kamuoyuna dillendirilmeye başlaması hep Kıbrıs sorunu ile ilgili mevcut cumhurbaşkanının yetersizlikleri dillendirilerek gündeme getirildi. Önüne gelen milletvekili ya da hade bende birşey söyleyim diyen UBP’nin milletvekilleri Kıbrıs sorununa hep eleştiri ile girdiler.Ve Kıbrıs Türk Halkının sorunun çözümü ile iradesine, Akıncı’nın siyasetinin pek uyumu olmadığı. Yani Sayın Akıncı’nın Kıbrıs sorununun çözümü ile Kıbrıs Türk Halkının iradesini yani bir bakıma “Kıbrıs sorunu ile ilgili ideolojik” düşüncesini Sayın Akıncı’nın temsil etmediği suçlaması”….

“CTP, KIBRIS KONUSU İLE İLGİLİ YAKLAŞIMLARININ DOZUNU SON GÜN GÜNLERDE ÖN PLANA ÇIKIYOR”
“CTP’DEN KAYNAKLANAN GÖRÜŞLER İLE AKEL FİTİLLENİP DE ANASTASIADIS’İN ÜZERİNE GİDİYOR”
“BU DÖNEM ÇÖZÜM TARTIŞMALARIN YAŞANDIĞI GÜNDEMDE YOĞRULARAK, SANDIKLARI HAZIRLIYORUZ”

“CTP, toplumun sosyo-ekonomik yapısının korunmasını biraz daha ön planda tutuyor. CTP’nin topluma hesap verecek bir sıkıntısı yoktur. Ama diğer tarafın hükümettir çünkü bu konu ile ilgili herhangi bir eleştirel yaklaşım içerisinde herhangi bir görüş ortaya koyamaz çünkü sorumluluk kendindedir. Ancak CTP bu konuda daha rahattır. CTP, Kıbrıs konusu ile ilgili yaklaşımlarının dozunu son gün günlerde  ön plana çıkıyor. Özellikle CTP’nin AKEL ile görüşmesi ve o görüşmeden sonra AKEL’in Anastasiadis’e uyarısı ve elini çabuk tutmasını istemesi CTP’den kaynaklanan görüşlerdir. Ve AKEL fitillenip de Anastasiadis’in üzerine gidiyor. Bunlar çok önemlidir. Biz önümüzde çok ciddi Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili tartışmaların yaşandığı bir gündemin içinde bu dönem yoğrularak, sandıkları hazırlıyoruz.Bu seçimler öyle olacak”….

“CUMHURBAŞKANLIĞI ÜLKENİN BÜTÜN SORUNLARININ DA SORGULANABİLECEĞİ BİR MAKAMDIR”
“Aslında bir cumhurbaşkanı sadece Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili temsiliyet üstlenen bir makam değildir. Ülkenin bütün sorunlarının da sorgulanabileceği makamdır aslında ama bu bizde geçmişten gelen alışkanlıkla cumhurbaşkanlığı makamı Kıbrıs sorununun çözümünü izleyen, uluslararası alanda toplumu temsil eden bir liderlik makamı oldu”….

“ÇOK TARAF OLMADAN DURMAK BİLE SİYASETÇİLERİN İŞİNE GELMEZ”
“TATAR ADAY OLMALIDIR” DİYENLER ERSİN BEYİN MEVCUT GÜCÜNDEN FAYDALANMAK ONUN OLURUNU ALMAK TELAŞINDADIR” 

“Lanse edilen, önde gözüken isimler belli bir takım güçe sahip partilerin adayları. GüçlüPartilerin içerisinde bile dengeyi kurmak için öyle çok taraf olmadan durmak bile siyasetçilerin işine gelmez. İllaki birinin dayanağı, gücü altında insanlar siyasi başarı elde edebilir. Bizim memlekette o en büyük hastalığımızdır.Bugün de bazı şeyleri görmeyi  örneğin UBP’de “Ersin Tatar aday, aday olmalıdır” diyenler Ersin beyin mevcut gücünden faydalanmak onun olurunu almak telaşından başka birşey değildir. Niye bugüne kadar siz Kıbrıs konusunda açıklama yapmadınız da şimdi ansızdan batır batır arka arkaya açıklamalar yapıyorsunuz. Ersin beyin hoşuna gidecek onun adaylığını kamuoyuna dillendirecek ve onu memnun edecek bir davranışla herhangi bir yeni oluşumda yer kapabilmek için. Bu gibi partilerde bu hesaplar yıllar yılı yapıldı”….       

“SERDAR DENKTAŞ’IN ADAY ÇIKMASINI NET GÖRMÜYORUM”
“SAYIN ÖZERSAY’IN İSE ADAYLIĞI NET BİLE DEĞİL”
“ANA YARIŞ ERSİN TATAR İLE TUFAN ERHÜRMAN ARASINDA OLACAK”

“Sayın Serdar Denktaş aday olmayacak. Partisinin durumu kamuoyunda pek birşey gözükmüyor. Onun için Serdar Denktaş’ın aday çıkmasını net görmüyorum, böyle mualla, buğulu, bulutlu, puslu bir görüntüdür. Sayın Özersay’ın ise adaylığı net bile değil. Ana yarış Ersin Tatar ile Tufan Erhürman arasında olacak. Bu böyle. Özersay ilk siyasete atıldığı dönemdeki gibi değil şimdi ve umut vaat etmez”… 

“EĞER ANKARA; KIBRIS SORUNUNUN BUNDAN SONRAKİ SEYRİ İLE İLGİLİ BEKLENTİLERİ DOĞRULTUSUNDA ÖZERSAY’DAN FAYDA UMUYORSA”
“ÇOK DAHA DEĞİŞİK BİR MANZARA ORTAYA ÇIKACAK”
“AYNI POZİSYONDA BEN DE VARIM DİYEN BİR ERSİN TATAR VAR”

 “Özersay’a yönelik son zamanlarda ciddi eleştiri oldu. Birtakım icraatlarından, geçmişte siyasete atılırken verdiği sözler, yarattığı umutlarla ilgili sapmalardan dolayı aslında sıkıntılar var. Türkiye siyasetçinin siyasi duruşuna önem veriyor. Eğer Ankara; Kıbrıs sorununun bundan sonraki seyri ile ilgili beklentileri doğrultusunda Özersay’ın yer alacağını çok önemsiyorsa, fayda umuyorsa çok daha değişik bir manzara ortaya çıkacak. Ama aynı pozisyonda ben de varım diyen bir Ersin Tatar var. Çünkü demeçler ve açıklamalar hep birine yakın  ve benzer”….    
 

Editör: Mehmet Kasimoglu