Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, söz alarak trafik konusunda konuşma yaptı.
Altyapının trafikteki en önemli konu olduğunu söyleyen Angolemli, ışıkları yanmayan, yarım kalmış yolların sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. Angolemli, hükümeti bu konularda göreve çağırdı. 

SEÇİM VE HALKOYLAMASI (DEĞİŞİKLİK ) YASA TASARISI 
Daha sonra Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik ) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okundu. Raporu komite başkanı İzlem Gürçağ okudu. 

ULUÇAY 
CTP milletvekili Teberrüken Uluçay söz alarak, yasa tasarısının görüşüldüğü komite toplantısında, 7 Ocak’ta seçime gidilmesi için takvimi görüştüklerini belirterek, tarihle ilgili konunun 3 Kasım’da komite gündemine geleceğini, 13 Kasım’da bunun Genel Kurul’da oylanacağını, 14 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak seçim yasaklarının gündeme geleceğini anlattı. 
Uluçay, 2018 bütçesinin geçirilmesinin önemli olduğunu belirtti. 
Geçen bütçenin yeni hükümete kolaylık sağlayacağının açık olduğunu dile getiren Uluçay, yeni hükümetin ek bütçe yapabileceğini söyledi. 
Uluçay, görüşmelerin hızlandırılarak bütçenin geçirilmesinin sağlanabileceğini kaydetti. 
Yaz dönemi boyunca yasa tasarısı üzerine çalışıldığını, 2016 yılında siyasi partilerin konsensüsü ile geçen yasanın getirdiği yeni sistemin özüne dokunmadıklarını söyleyen Uluçay, teknik açıdan Devlet Basımevi kapasitesine uygun düşmesi ve oy kullanmayı basitleştirme çalışması yaptıklarını belirtti. 
Seçmenin üç türlü, mühür, mühürle birlikte tercih veya karma oy kullanılabileceğini söyleyen Uluçay, tercih hakkının tüm ilçeler veya bir ilçe için kullanılabileceğini belirtti.  
Uluçay, tüm seçmenlerin önceden bildiği şeklin dışında çok yeni bir farklılık yaratılmayacağını ifade etti.
Karma oy kullanmayı düşünen seçmenlerin, mühür vurmaması gerektiğini belirten Uluçay, nasıl oy kullanılması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgi verdi.
Uluçay, seçmen kartlarıyla birlikte nasıl oy kullanılacağıyla ilgili broşür hazırlanarak gönderilmesini de yasanın içine dahil ettiklerini anlatarak, dijital sistemle seçime gidilmesinin de öncelikli hedef olması gerektiğini söyledi.
Değişikliklerle birlikte oy pusulalarının nasıl olacağı kararının da YSK’ya devredileceğini belirten Uluçay, bunun devlet basım evinin de kapasitesine uygun olacağını kaydetti.
Uluçay, seçim pusulalarının nasıl olabileceğini örneklerle tasarıya dahil ettiklerini de söyleyerek, yeni sistemin herkese hayırlı olmasını temenni etti.

ÇAKICI
Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, konuşmasına uyarılarının dikkate alınmadığını söyleyerek başladı ve ileriki günlerde tasarıdaki hataların skandala ve kaosa yol açacağını savundu.
Tasarının en dikkat çeken noktasının karmaşıklığı olduğunu söyleyen Çakıcı, tasarıyı niye karmaşık bulduğuyla ilgili örnekler verdi.
Çakıcı, pusulaların üzerine tarih bile yazılmayacak olmasını eleştirerek, bir kişinin tek bir bölgede bile tek hata yapması halinde verdiği tüm oyların geçersiz sayılacağını anlattı.
Çakıcı, bu sistemle siyasetçilerin seçim döneminde ancak da vatandaşa nasıl oy kullanacağını açıklayacağını söyleyerek, “Acaba karma oyların yanmasını isteyen bir siyasi düşünce mi var” diye düşündüğünü anlattı.
Karma oyun bölgeleri ayırmasının da sakıncalarına değinen Çakıcı, tasarıda hiçbirşeyi değiştirmeden insanların oy kullanmasını karmaşıklaştıracak bir düzenleme getirildiğini savundu.
İzlem Gürçağ ile karma oyla ilgili karşılıklı bir süre tartışan Çakıcı, oyunun kesinlikle ret olduğunu, bugün tek seçim bölgesiyle ilgili de öneri vereceğini söyledi.
Çakıcı, broşür hazırlanması önerisinin bile seçimin karmaşıklığının kanıtı olduğunu kaydetti.

ARABACIOĞLU
DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, bundan sonra kendi görevlerinin vatandaşa nasıl oy kullanacağını anlatmak olduğunu ifade ederek, 3 farklı şekilde kullanılabilecek oylarla ilgili yaşanabilecek aksaklıklara örnek verdi.
Nasıl oy kullanacağını anlatamamaları halinde vatandaşın büyük sorunlar yaşayacağını belirten Arabacıoğlu, aynı sorunların oy pusulalarının okunmasında da yaşanacağını söyledi.
Yasanın tümüne ret demesinin yıllarca komitede yaptığı çalışmaları da reddetmesi anlamına geleceğini belirten Arabacıoğlu, herkesin üzerine düşen görevin vatandaşı olabildiğince aydınlatmak olduğunu söyledi.

ÇELER
TDP Milletvekili Zeki Çeler ise konuşmasında, kendilerinin her zaman tek liste önerdiklerini dile getirerek, milletvekili olarak yaptıkları çalışmaların bölge değil ülke için olduğunu kaydetti.
Çeler, doğru bilgilendirme ve doğru zamanlamayla seçim sistemini fazla karmaşık bulmadığını ancak kendilerinin hedeflediği sistemin bu olmadığını belirtti.
Bölgeli seçim sisteminin aksaklıklarıyla ilgili örnekler veren Çeler, vekillerin KKTC’ye hizmet etmesi gerektiğini ve bunun bölgelerle alakalı olmaması gerektiğini söyledi.
Çeler, yeni sistemin geçmişte herkesin kendi bölgesinde sahip olduğu haklara her bölge için sahip olmasına olanak sağladığını vurguladı. Çeler halkı seçim sürecine girmeden seçim sistemiyle ilgili aydınlatmak gerektiğini anlattı.

AKANSOY 
CTP Milletvekili Asım Akansoy ise, siyaset kurumunun ve mensuplarının vatandaşlar nezdinde güvenilir olmadığını ifade ederek, bunun üstünde dikkatle düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.
Herkesin şikayet edilen düzeni değiştirmek için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Akansoy, yasa tasarısı ile dar bölge sisteminden çıkıp geniş bölge sistemine geçildiğini ve bunun raikal bir adım olduğunu söyledi.
Akansoy, karma oy sisteminin siyasi partilerin kendilerini dönüştürme fırsatını elinden aldığını savunarak, “Keşke karma oy ifadesini son kez kullansak bu benim kendi düşüncem” dedi.
Bu sistemin zor olmadığını YSK tarafından halka basitçe anlatılması gerektiğini belirterek, 3 farklı şekilde kullanılabilecek oylarla ilgili bilgi verdi.

ÇAVUŞOĞLU
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bu tasarının 10 yıldır mecliste tartışıldığını anımsatarak, varılan fikir birliğinden sonra Genel Kurul’a geldiğini söyledi.
Bu yasanın zor olmadığını hata payının geçmiştekiyle aynı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, tasarının son haliyle mükemmel olarak nitelenebilecek bir noktaya geldiğini kaydetti.
Çavuşoğlu,  bundan sonra vekil olacakların süreç içinde ve parti merkezlerinde zorlanacağını ancak makro projelerin ortaya çıkmasında ve ülke istikrarında önemli adım olacağını belirtti.
Çavuşoğlu, bu seçimden sonra ülkenin gelişimine engel olan anlayışların da ortadan kaldırılarak, anayasanın da değiştirilmesiyle yapısal hantallıktan kurtulunması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, bugün kullanılacak oylarla meclisin tarihi bir adım atacağını ifade etti.

ANGOLEMLİ
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, de uzun zamandır konuşulan tek bölgeli sisteme hizmet etmeyen bu tasarıyı halka anlatacak zaman olmadığını dile getirerek, “Tek bölge için değil ama anlatacak zamanı yaratmak için hala fırsat var” dedi. Angolemli, halkın önüne konan bunca engelle yasaya tamam deme ihtimalleri olmadığını belirtti.

Ayrıntılar VATAN'da
Editör: Mehmet Kasimoglu