Gezicinin anket sonucu ile cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi yine Ersin Tatar oldu

26 Nisan 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşık 2 buçuk ay kalmasına rağmen halkın önemli bir kısmı kararını vermiş durumunda. Gezicinin anketine göre oylarda az bir düşme olsa da 2’inci tura kalma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Seçimin iki aday, Başbakan Ersin Tatar ile şuan ki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında çetin bir yarış olarak geçeceği artık netleşmiş oldu.  Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici KKTC Cumhurbaşkanlığı araştırma raporunu 3’üncü kez basın toplantısında açıkladı.

Cumhurbaşkanlığına aday olan siyasi liderlerin isimlerinin açıklanmasıyla adaylar seçim çalışmalarına kaldıkları yerden devam ediyorlar. Gezici Anket Şirketinin sonucuna göre kıran kırana giden Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Ersin Tatar oldu.

Ankete katılanlara “Yarın Millet Vekili seçimi olsa oyunuzu nasıl kullanırsınız?” sorusu yöneltildi.
Katılımcılar % 41,8 oranında Ulusal Birlik Partisi derke CTP % 21.9, Halkın Partisi ise % 11.2’de kaldı.
Cevabı en çok merak edilen “Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz” sorusunun yanıtı Ersin Tatar oldu.

Seçmenler 2020 yılında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığına kime oy vermek istersiniz sorusun cevabı ise; % 35.2 ile Ersin Tatar oldu. Mustafa Akıncıyı tercih edenlerin sayısı ise % 29.3 oldu.
Tufan Erhürman % 17.4, Kudret Özersay % 10.1 oranında tercih edildi. Erhan Arıklı’ya oy vereceklerini söyleyenlerin oranı ise % 6’da kaldı.
Sibel Siber ise ancak % 2 oranında tercih edildi.

Bu sonuçlar Kıbrıs Türk seçmeninin ikinci tura kalacağını düşündüğünü gösteriyor.
İkinci turda hangi adayların kazanacağı sorusuna seçmenler % 39.7’si Ersin Tatar derken % 31.8’i Mustafa Akıncı dedi.
Ersin Tatar’ın ikinci turda diğer rakiplerine karşı üstünlük sağlayacağı anketin ortaya koyduğu bir bulgu oldu.

İkinci turda Mustafa Akıncı ve Ersin Tatar yarıştırıldığında seçmenlerin % 47.7’si Ersin Tatar dedi. Bunun yanında % 10.1 oranında karar bir kesimin olduğu ada anket sonucunda ortaya çıktı.
Kararsızların dağılmış haliyle tekrardan sorulduğunda anketin sonucu çokta sürpriz bir sonuç olmasa da %53.1 Ersin Tatar dedi. Mustafa Akıncı ise kararsız olan kesimden %46.9 oranında bir oy alarak rakibi olan Ersin Tatarın gerisinde kaldı.

Seçmenlere isim verilmeden kime oy verirsiniz sorusu yöneltildiğinde ise %35 oranında yine Ersin Tatar oldu.
Mustafa Akıncı %30.1 oranında bir değer alırken diğer rakiplerden Tufan Erhürman %14.4 oranında bir sonuç aldı.
Kudret Özersay % 11.2, Erhan Arıklı % 5.9 oranında bir sonuç elde etti.
Rakiplerin bayağı gerisinde kalan Siber Siber ise %2.4 değerinde bir sonuç aldı.

Seçmenlere Ersin Tatar’a oy verir misiniz diye sorulduğunda % 45.9’u evet derken % 39.3 hayır, oy vermem dedi. Geriye kalan seçmenler ise % 14.8 ile belki, oy veririm diyerek tam olarak kime oy vereceklerini bilmeyen kesimdir.

Aynı soru Mustafa Akıncı için sorulduğunda % 34.2 evet oy veriyorum derken % 51.3 ile büyük bir kesim oy vermek istemediğini gösteriyor. Kime oy vereceğini bilmeyen kesimden %14.5 oranında belki oy alacağını ifade etmektedir.


Ankette Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesini isteyenlerin oranı % 80.8…

Adaylara Türkiye’ye yönelik eleştirel veya olumlu söylemi üzerinden  bir seçim propagandası izlemesini nasıl buluyorsunuz denildiğinde % 73.9 ile seçmenler, adayların Türkiye üzerinden propagandalarını doğru bulmadığını gösteriyor.

Rum tarafı ile herhangi bir anlaşamaya varılamayacağını düşünenlerin oranı da % 78.7..

KKTC hükümeti Maraş’ın açılması yönünde kararlar alındı. Hazırlıklar sürüyor. Bu konu da ne düşünüyorsunuz diye sorulduğunda % 84.4 oranında açılmasını söylerken % 12.2’lik bir kesim Maraş’ın statüsü olduğu gibi kalmalı dedi.

“Nisan 2020 Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra görev yapacak Cumhurbaşkanından beklentileriniz nelerdir?” sorusu yöneltildi.

Ankette % 77.9 ülkenin sorunlarına sahip çıkılması gerektiğinden yana…
Türkiye ile iyi ilişkiler kurması % 61.6…
Ekonomiden iyi anlaması % 48.1…
Kıbrıs Türk Kültürünün korunmasına önem verilesi % 27.8…
Siyasi partilere karşı eşit mesafede durması % 10.3…
Hükümet ile uyumlu olabilmesi % 16.8
Avrupa Birliği ile iyi ilişkiler kurabilmeli % 12.6…
Seçmenlerin gelecekteki Cumhurbaşkanın beklentisi son olarak Rum tarafı ile iyi ilişkiler kurması % 7.3 oranında bir değer aldı.
Haber Ve Fotoğraf: Esengül Aykaç

Editör: Mehmet Kasimoglu