Yılın sonuna doğru gelirken Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündemin üst sırasına tırmanmaya başladı. Adaylar henüz resmi olarak açıklanmasa da öne çıkan isimler belli olmaya başladı. Başta sosyal medya olmak üzere seçimlere ilişkin tartışmalar ve isim tahminleri gırla giderken ilk anket de yayınlandı. Gezici Araştırma Şirketi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin anket sonuçlarını yayınladı. Anket sonuçları seçimlerin ikinci tura kalacağına işaret ediyor. İki turlu seçimin galibi ise yine bu ankete göre Ersin Tatar.



Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici KKTC Cumhurbaşkanlığı araştırma raporu sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Gezici’nin verdiği bilgiye göre anket, KKTC genelini temsil edecek şekilde düzenlendi. Araştırma 18 yaş üstü ve seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 4267 katılımcı üzerinden yürütüldü.
Ankete göre 2020 Nisan’ında yarışacak adaylar Ersin Tatar, Mustafa Akıncı, Tufan Erhürman, Kudret Özersay, Erhan Arıklı ve Serdar Denktaş olacak.
Ankete katılanlara “Yarın Millet Vekili seçimi olsa oyunu kime kullanırsın” sorusu yöneltildi.   Katılımcılar yüzde 42,6 oranında Ulusal Birlik Partisi derken CTP yüzde 25,3, Halkın Partisi ise 11,9’de kaldı. YDP yüzde 6,1, TDP yüzde  6 ve DP yüzde 4,8’de kaldı.  
Cevabı en çok merak edilen “cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz” sosunun yanıtı ise Ersin Tatar oldu.  
Seçmenler yüzde 33,9 oranında Ersin Tatar’ı tercih ederken Mustafa Akıncı’yı tercih edenlerin oranı yüzde 28,2 oldu. 
Tufan Erhürman yüzde 19,7, Kudret Özersay ise yüzde 10,5 oranında tercih edildi. Erhan Arıklı’ya oy vereceklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 4’de kaldı. 
Serdar Denktaş ise ancak yüzde 3,7 oranında tercih edildi.



Bu sonuçlar Kıbrıs Türk seçmeninin seçimlerin ikinci tura kalacağını düşündüğünü gösteriyor. İkinci turda yarışacak adaylar ise Ersin Tatar ve Mustafa Akıncı… 
İkinci turda kime oy verirsiniz sorusuna ise seçmenler % 54,6 ile Ersin Tatar dedi. 
Ersin Tatar’ın diğer adaylarla ikinci tura kalması halinde de tüm adaylara karşı üstünlük sağlayacağı anketin ortaya koyduğu bir başka bulgu oldu.
Mustafa Akıncı’nın ikinci turda Ersin Tatar dışında bir isimle yarışması halinde ise rakiplerine üstünlük sağlayacağı belirlendi. 
Tufan Erhürman ise sadece Kudret Özersay’a üstünlük sağlarken, Kudret Özersay hiçbir senaryoda yüzde 42,7 nin üzerine çıkamıyor.
Ankette Türkiye’nin Suriye’de yürütmekte olduğu Barış Pınarı Harekatı, Kıbrıs Görüşmeleri ve Türk askerinin adadaki varlığına ilişkin de sorular yöneltildi.
Katılımcılar Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Barış Pınarı harekatına ilişin açıklamalarını duydunuz mu sorusuna %83,8 evet yanıtını verdi. Bunların %74.4 ü ise Akıncı’nın harekata ilişkin açıklamalarını yanlış bulduğunu bildirdi.
Katılımcıların %60,5 i Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Kıbrıs müzakerelerinde taviz vermediğini düşünüyor. 
Ankete katılanların yüzde 85,5 i ise Türk askerinin adada kalmasından yana…
Kıbrıs sorununun çözümünü iki devletli bir yapıda görenlerin oranı da yüzde 78,6…
Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesini isteyenlerin oranı ise %83,2…
Rum tarafı ile herhangi bir anlaşmaya varılamayacağını düşünenlerin oranı da yüzde 82,6…
Katılımcıların yüzde 87,1 i de Rum tarafının bir anlaşma istemediği görüşünde…
Haber Ve Fotoğraf: Esengül Aykaç

Editör: Mehmet Kasimoglu