Global Politikalar Merkezi (GLOPOL) ile Sosyal Reform Derneği (OPEK) mevcut politikaları yeniden şekillendirmenin ve barış için diplomatik kanallar açmanın tam zamanı olduğunu kaydetti.
Adanın kuzeyinde ve güneyinde faaliyet gösteren iki sivil toplum örgütünün ortak açıklamasında, Kıbrıs sorununun çözümüne ve Doğu Akdeniz’deki barış ve iş birliği ortamı yaratılmasına destek, COVİD-19 salgının ortak bir gelecek için Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere karşılıklı yarar, iş birliği ve dayanışma zemini hazırlayabileceğine inanç belirtildi.
GLOPOL ve OPEK liderlere, “BM müzakerelerini yeniden başlatma taahhüdünüzü unutmayın, güven tesis etmek için yeniden birleşmenin yararları konusunda toplumlarınızı bilgilendirin” diyerek seslendi.
Ortak açıklamada, “En büyük öncelik, adanın BM parametrelerine dayalı iki toplumlu, iki bölgeli ve siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon zemininde yeniden birleşmesi için müzakerelerin bir an önce başlaması ve Kıbrıs sorununun çözümü olmalıdır. Talebimiz bizi zora sokan doğal gaz söylentilerinin ve önerilen yapay ‘alternatiflerin’ sona erdirilmesidir” denildi.
Toplum liderleri, ayrıca geçiş kapılarının yeniden açılması için yol haritası belirlemeye davet edildi.
Kapıların kapanmasının belirli kesimleri daha çok etkilediğine dikkat çekilen açıklamada, “Liderlerin bu endişeleri giderecek bazı önlemler üzerinde uzlaşmaları büyük önem arz ediyor” denildi.
TAK
 

Editör: Mehmet Kasimoglu