Ezine ilçesinden Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan ve 1974 yılında şehit düşen üç askerin yakınları, ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gelerek onların mezarlarını gözyaşları içinde ziyaret etti.

Adada, 40 yıl önceki harekatta şehit düşen Ramazan Ersan, Sabri Soydemir ve İsmail Hakkı Kurtulmuş'un yakınları, Ezine Kaymakamı Ali Fuat Atik ve İlçe Özel İdare Müdürü Recep Arslan'ın girişim ve katkılarıyla deneme bonusu İzmir'den KKTC'ye gitti.

Ersan'ın kız kardeşi Canan İşbaşaran, Soydemir'in babası Mehmet Soydemir ve kardeşi Fahri Soydemir ile Kurtulmuş'un kız kardeşi Saime Ertürk'in ilk durağı, Girne'deki Boğaz Şehitliği oldu. Yakınları, Ersan ve Kurtulmuş'un kabirlerini ziyaret ederken gözyaşlarına hakim olamadı. İşbaşaran ve Ertürk, kabirlerin üzerlerine, Ezine'den getirdikleri toprağı serpip suyu döktü.

Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıldır bu ziyareti hayal ettiğini ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle gerçekleştiremediğini söyleyerek, kendisini buraya getiren kişi ve kurumlara teşekkür etti.

İşbaşaran ise yıllardır rüyasında ağabeyini gördüğünü dile getirerek, "Allah, Kaymakamımızdan razı olsun. Buralara gelmemizi sağladı. Şehitlerimizin kabirlerini ziyaret ettik. Dualarımızı yaptık. Bir daha gelebilir miyiz? Bilemiyorum. Kardeşimi çok özlüyorum" diye konuştu.

"GÖZLERİMİZ ARKADA, YÜREKLERİMİZ BURADA KALACAK"

Şehit yakınları daha sonra aynı kentteki Karaoğlanoğlu Şehitliği'ne geçti ve Soydemir'in mezarı başında dua etti.

Mehmet Soydemir, Ezine'nin Üvecik Köyü Muhtarı Tuncer Şaşkın'ın emanet ettiği ve annesinin köydeki mezarından aldığı toprakları kabrin üzerine serperek suyu döktü.

Oğlunun mezarını şimdiye kadar ziyaret edemediğini anlatan Soydemir, "Şehidimin canı bu vatana feda olsun. Dünya gözüyle onun mezarını göremedim. Allah, Kaymakamımızdan ve Özel İdare Müdürümüz ile personelinden razı olsun. Şehitlerimizin kabirlerinin bulunduğu alan çok güzel, tertemiz. Şehitlerimizi burada bırakırken gözlerimiz arkada, yüreklerimiz burada kalacak" ifadesini kullandı.

Fahri Soydemir ise ziyaretin gerçekleşmesini sağlayanlara teşekkür ederek, "Buradan tüm dünyaya seslenmek istiyorum. Bu vatan bölünmez, bayrak inmez" dedi.

KKTC'deki tarihi ve turistik mekanları da gezen şehit yakınları, bunun ardından Ezine'ye döndü.

KABİR ZİYARETİNE KURBAN BAYRAMI'NDA KARAR VERİLDİ

Ezine Kaymakamı Ali Fuat Atik, şehit ailelerini dini bayramlar ve özel günlerde ziyaret ettiklerini söyledi.

Geçen Kurban Bayramı'nda da ailelere ziyarette bulunduklarını hatırlatan Atik, şöyle konuştu:

"Üvecik köyünde, şehit Sabri Soydemir'in ailesiyle görüştük. Şehit babası, oğlunun kabrini şehadetinden bu yana hiç ziyaret etmediğini söyledi. Bu, beni çok duygulandırdı. Yaptığım araştırmada, iki Kıbrıs şehidimizin ailelerinin de oraları görmediğini öğrendim. Bunun üzerine bir program dahilinde şehit ailelerimizi Kıbrıs'a gönderdim. Ziyarette çok duygusal anlar yaşandığını, şehit yakınlarımızın buradan götürdükleri toprak ve suları şehitlerimizin kabirlerine bıraktığını öğrendim ve çok duygulandım. Allah, devletimize ve milletimize zeval vermesin. Şehitlerimizin ruhu şad olsun."

Editör: Mehmet Kasimoglu