Sonbaharın gelmesiyle beraber artan soğuk algınlığı herkesin sağlığını tehdit ediyor. 
Gribal enfeksiyona karşı başa çıkma yollarından birisi olan grip aşısı ise Eylül ayı boyunca en çok başvurulan yollardan birisi. Peki grip aşısı ne zaman uygulanmalıdır? Dahiliye Uzmanı Dr. Vehbi Altan bilmeniz gereken tüm soruları cevapladı.

Soru: Grip nedir, ne gibi belirtileri vardır?
Vehbi Altan:
Grip, infuluenza virüsünün neden olduğu burun, boğaz hatta akciğerlerinde eklenebildiği hafif bulgulardan tutun da ölüme kadar götürülebilen, aynı zamanda da önlenebilen bir hastalıktır.
Bellirtileri ise; ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, kırgınlık, güçsüzlük, eklem ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı, bazen de ishal olabilir.
Soru:  Grip nasıl bulaşır, bundan yola çıkarak toplumun ne kadar kısmı etkilenir?
Vehbi Altan:  Damlacık yoluyla bulaşır. Düşünülenin aksine hava yoluyla değil. Yaklaşık bir metreden az mesafe yeterlidir. Hapşurma, esneme veya konuşma sırasında bulaşmaya neden olabilir.  Bir başka bulaşma yolu ise virüsün elle teması sonrasında elin ağız, burun ve göze götürülmesi ile olur.
ABD’ de yapılan araştırmalar doğrultusunda her sene gripten toplumun %8 i etkilenmektedir. Yaklaşık %3-11 arasında semptomları belirgin olan bir grup vardır. Hafif ve belirsiz semptomları olanlarda eklendiğinde oranın %10-25 arası olduğu tahmin edilmektedir. Dünyada ise her yıl yaklaşık 1 milyar kişi grip olmaktadır.
Soru: Toplumda gribe yakalanma sıklığının virüsle bir ilgisi var mıdır?
Vehbi Altan:
Kesinlikle vardır. Infuluenza virüsü antijenik drift ve şift dediğimiz bazı değişimler geçirir. Antijenik drift söz konusu olduğunda etkilenen nüfus normal döneme kıyasla artış göstermekte ve epidemiler oluşmaktadır. Antijenik şift söz konusu olduğunda ise epidemiler veya pandemiler oluşmakta ve dünya üzerinde çok büyük popülasyonlar bundan etkilenebilmektedir.
Soru: Kimler grip aşısı yaptırmaktadır?
Vehbi Altan: 

1.Bahsedilen riskli gruptaki erişkinler ( aynı zamanda pnömokok aşısı zorunluluğu olan grup)
2.Gebeler ( 2 aşı zorunlu, grip ve TDAP)
3.Sağlık çalışanları,
4.İsteyen herkes
Soru: Grip nasıl tedavi edilir?
Vehbi Altan:
Hastamız eğer bahsedildiği üzere riskli grup içindeyse ve her şeye rağmen gribe yakalanmışsa antiviral bağlantı tedavi başlanması gereklidir. 48 saate kadar başlanması gerekir. sürenin uzaması tedavinin etkinliği azalmaktadır. Diğer grupta ise semptonik tedavi öneriyoruz

Soru: Antibiyotik kullanmak işe yarama mı?
Vehbi Altan:
Antibiyotik bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle kullanılır. Viral kaynaklı bir enfeksiyonda antibiyotik kullanmak tedavinin aksine hastalığın gidişatını kötüleştirme olasılığına sahiptir. Aynı zamanda gereksiz antibiyotik kullanımı bakteriyel direnç gelişimine neden olmaktadır.
 

Editör: Mehmet Kasimoglu