Politis gazetesi Güney Kıbrıs’ta, “Kıbrıslıların”, diğer Avrupa ülkeleri vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olmadığını yazdı. Yasal düzenlemelerden kaynaklanan durumlara örnek gösteren gazete, Güney Kıbrıs’ta annesi “Kıbrıs” vatandaşlığına sahip Filipinli bir kızın oturma izni almak için birçok bürokratik işlem yapması gerektiğini yazdı. 
Ancak kızın annesinin mesela Fransız, İtalyan ya da Alman olması durumunda, oturma izninin otomatik olarak verildiğini; çünkü Avrupalı ailelerin bakmakla yükümlü olduğu üyelerinin Avrupa ülkelerinde yaşamalarına izin olduğunu belirten gazete, Güney Kıbrıs’ta kalan “Kıbrıslı” vatandaşların yabancı uyruklu eşlerinin bile, AB vatandaşlarının yabancı uyruklu eşleri karşısında ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarını yazdı. 
Rum Yüksek Mahkemesinin, AB üyesi ülkelerinin vatandaşlarının haklarının, “Kıbrıslılar” için de geçerli olması gerektiği, aksi durumda “Kıbrıslıların” yabancı uyruklu eşiyle herhangi bir Avrupa ülkesinde yaşayabileceği, ancak aynısını kendi ülkesinde yapamayacağı gibi mantıksız bir sonuca varılmış olacağı değerlendirmesinde bulunduğunu aktaran gazete, ancak Rum Yönetiminin yasal organlarının bu “mantıksızlığı” uyguladığını belirtti. 
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu