Kıbrıs Rum halkı, başkanını seçmek amacıyla yarın sandık başına gidiyor.
Seçimde şimdiki başkan Nikos Anastasiadis’in yanısıra 8 aday önümüzdeki 5 yılda Rum Yönetimi’ne başkanlık yapmak için yarışacak.
9 adaylı yarışın ilk turunda hiçbir adayın seçilmeye yetecek yüzde 50’den fazla oy alması beklenmiyor.
Demokratik Seferberlik Partisi adayı Nikos Anastasiadis’in yanı sıra AKEL’den Stavros Malas, DİKO, EDEK, Dayanışma Hareketi ve Ekologlar’ın desteklediği Nikolas Papadopulos, Vatandaşlar İttifakı adayı Yorgos Lillikas, ELAM adayı Hristos Hristu, Adalet Partisi adayı Mihalis Minas ve bağımsız adaylar Haris Aristidu, Hristakis Kapiliotis ve Andreas Evstratiu 5 yıllık süre için Rum halkından onay isteyecek.
Güney Kıbrıs’ta 550 bin 876 kayıtlı seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 657’si Kıbrıslı Türklerden oluşuyor. Bir önceki seçimde 545 bin Rum, 604 Kıbrıslı Türk oy kullanmıştı.
Yurt dışında 11 bin 683 seçmeni bulunan Rum yönetimi, bu seçmenlerin oy kullanmasını temin amacıyla başta Yunanistan’ın çeşitli kentleri ve İngiltere olmak üzere Berlin, Viyana, Budapeşte, Brüksel, New York, Doha, Paris, Prag ve Riyad dahil 38 yerde seçim merkezleri kuracak. KKTC’de yaşayan 283 Kıbrıslı Rum ve Maronit seçmen ise, Lefkoşa’nın Rum kesiminde kurulacak sandıklarda oy verecek.
9 adayın hiçbirinin yüzde 50’yi aşan oy alamaması durumunda gelecek hafta, en çok oy alan 2 adayın yarışacağı ikinci tur seçim yapılacak.
Anketlere göre, şimdiki başkan Anastadiadis yüzde 34,2 ile önde görünüyor.
Anketler, AKEL’in adayı Malas’ın oy oranının yüzde 23,1, bağımsız aday Papadopulos yüzde 22,6 olabileceğine işaret ediyor. Analistler, Anastasiadis ile Papadopulos veya Malas’ın ikici tura kalabileceği yorumunu yapıyor.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu