Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Engelliler Komite Başkanı Murat Göçer, engellilerin sorunlarının yalnızca 3 Aralık’ta gündemde olmaması gerektiğine vurgu yaparak, engelliler yılın bir gününü değil, her gününü bu engellerle geçirdiğini belirtti.
Göçer, 700 engellinin istihdam beklediğini kaydederek “Bizler engelli bireylerimizi toplumsal yaşamın içerisine ne kadar alıyor ve kabul ediyoruz? İşte 3 Aralık, bunun muhasebesinin yapılması gereken bir gündür” ifadelerini kullandı. 
Göçer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle açıklama yaptı. Göçer, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası’nın, kamu da dahil olmak üzere her iş yerinde 25 çalışandan birinin engelli olmasını öngörmesine rağmen, 2007 yılından beridir engelli istihdamı yapılmadığına dikkat çekti.
Yasanın uygulanması noktasında devlete çok büyük iş düştüğünü belirten Göçer, hem çalışan hem de çalışamayan engelli bireylerin uğradığı eşitsizliklerin zaten zor olan hayatlarını daha da zorlaştırdığını kaydetti.
Göçer açılamasında, “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü değil, engelli haklarının, engelli sorunlarının, sosyal ve kentsel yaşamda erişilebilirliğin, engellinin yaşam kalitesini artırmak için şimdiye kadar yapılanların ve şimdiden sonra yapılması gerekenlerin muhasebesinin yapılacağı gündür” görüşünü belirtti.
Ülkedeki, engelli sorunlarına bakıldığında listenin kabarık olduğunun görüldüğünü kaydeden Göçer, engelli bireylerin ihtiyaçlarına hizmet edecek bir sağlık sistemi, ulaşım ve erişimde engelli bireylerin özgürce dolaşabilecekleri bir alt yapı, eğitimde kaynaştırma eğitimi, eğitim sistemi gibi konularda halen eksiklikler bulunduğunu aktardı.
“İSTİHDAM BEKLEYEN 700 ENGELLİ VAR”
Göçer, açıklamasında ayrıca şunlara değindi:
“Uzaktan eğitim imkanlarına erişimleri sağlanabiliyor mu? Bu gibi soruların cevapları yalnızca 3 Aralık günü değil, her gün aranmalı ve çözümler üretilmelidir. Bugün istihdam için beklemekte olan 700'e yakın engelli bireyimiz vardır. 2007 yılından beridir engelli istihdamı yapılmamaktadır. Oysa ki Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası, kamu da dahil olmak üzere her iş yerinde 25 çalışandan birinin engelli olmasını öngörmektedir. 
“MUHASEBE YAPMAMIZ GEREKEN GÜN”
Bizler engelli bireylerimizi toplumsal yaşamın içerisine ne kadar alıyor ve kabul ediyoruz, işte 3 Aralık, bunun muhasebesinin yapılması gereken bir gündür.
Ülkemizdeki engelli sorunları yıllardır bilinen aynı sorunlar bunların çözülmesi için engelli yasasının köklü bir değişikliğe ve değişiklikten daha önemlisi bu yasanın uygulanması noktasında devlete çok büyük iş düşmektedir. Hem çalışan hem de çalışamayan engelli bireylerin uğradığı eşitsizlik zaten zor olan hayatlarını daha da zorlaştırmaktadır.”
HAKSEN Engelliler Komite Başkanı Murat Göçer, engelli bireyleri anlamak için yapılacak empatinin sorunların çözüm yolunu açacağına işaret ederek, sendikanın tüm engellilerimizin haklarını savunmak adına desteğini belirtti. 
Göçer, engelsiz bir yaşam dilediğin de de bulundu.

Editör: Mehmet Kasimoglu