Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB)Başkanı Mehmet Harmancı,BRT’de katıldığı ve  Levent Kutay’ın sunduğu televizyon programında Corona virüs salgınının ülkemizde geldiği durumu ve salgının ülkede görüldüğü 14 Mart’tan bugüne kadar LTB olarak yaptıkları çalışmaları, merkezi hükümetin aldığı tedbirleri ve bundan sonra alınacak tedbirleri değerlendirdi. Başkan Harmancı, ülkedeki yerel yönetimlerin bu süreçte yeterli hizmeti verebilmesi ve önümüzdeki aylarda ayakta kalabilması için merkezi hükümetin atması gereken adımları tek tek açıkladı.
“Belediyelerin geleceği ve hizmete devam etmeleri için hükümete sorumluluk düşüyor” 
LTB Başkanı Harmancı toplum sağlığı adına çok önemli faaliyetler sürdüren ülkedeki pek çok belediyenin Mayıs ayının sonrasını göremediğini belirterek merkezi hükümetin belediyeler için bir finansal program çıkarması gerektiğini aksi takdirde belediyelerin hizmet veremez noktaya geleceğini ve bunun da çok olumsuz sonuçlara neden olacağını kaydetti. Başkan Harmancı: “Bu süreç böyle devam ederse Haziran sonu itibariyle LTB olarak biz faaliyetlerimizi sürdüremeyiz. 28 belediyeden 26’sının da sürdüremeyeceğini ön görüyorum. Merkezi hükümet, Bankalar Birliği ve Merkez Bankası ile temasa geçip yerel yönetimler için bir finans destek programı açıklamalıdır. 25 belediyenin bu finans destek programına ihtiyacı vardır”

“Bugüne kadar 2,5 ton dezenfektan kullandık”
LTB’nin dezenfekte çalışmalarını her gün Lefkoşa’daki kamu binaları,bankalar,marketler ve eczaneler dahil toplam 391 noktada sürdürdüklerini ve bugüne kadar 2,5 ton dezenfektan kullandıklarını kaydeden Harmancı, 24 Nisan itbarıyle 7.610 adet gıda yardım paketi dağıttıklarını ve bu gıda dağıtımlarını halkın, iş insanlarının, kurum ve kuruluşların da gönülden yaptıkları katkılar ile devam edeceklerini ve bu zor sürecin paylaşarak atlatılacağını vurguladı. En çok Surlariçi ve K.Kaymaklı gölgelerinde gıda yardım paketi dağıttıklarına dikkat çeken Başkan Harmancı, yurttaşlardan çalışma izinli kişilere, ülkemizde kalan öğrencilerden ihtiyaçlı tüm kesimlere kadar dayanışarak bu zor süreçleri birlikte atlatacakları mesajını verdi. 
“Dünyadaki zihinsel evrim takip edilip artık sertifikasyon ve sanitasyon dönemine geçilmesi gerekir.”
Hem ekonomi ve turizm,hem eğitim ve kamu yönetimi, hem de yerel yönetimler ve özel sektör için hayatın normale dönmesinin ardından sürecin öncekinden farklı olacağına dikkat çeken Başkan Harmancı dünyanın pandemi ile başka bir çağa adım attığını kaydetti. Kuzey Kıbrıs olarak dünyadaki zihinsel evrimi takip ederek dijital devrim,dijital emek gibi noktalarda dünyanın gerisinde kalınmaması gerektiğinin altını çizen Harmancı, artık sertifikasyon ve sanitasyon dönemine geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Harmancı ülkede turizm konusundaki önerilerini şöyle açıkladı: “Oteller gerek personelleri için gerekse de tedarikçileri de dahil olmakta üzere COVİD-19 temiz belgesi almalı. Restaurantlar ve tüm alanlar yeni sosyal mesafe kurallarına göre düzenlenmeli, oda servisleri kesinlikle daha güçlü olmalı, bir çok malzeme kullan at ürün hale gelmeli, plajlarımızda da sosyal mesafe kuralları bu sertikanın parçası haline gelmeli.Bireysel turizm ihtiyaçları ön plana çıkacağından tüm dünyada öngörülen butik otel, bungalov ve karavan tarzı turizm faaliyetlerine olan talep artacaktır.Buna paralel olarak bizler de bu alanları güçlendirmek ve yaratmak zorundayız. Özellikle çok önemli tarihsel ve kültürel miraslarımızın bir an önce sanal tur ve anlatım yapılan bir noktaya taşınması gerekiyor. Buna paraleller olarak yaratılacak talep ve tıklanma oranları ile belli bir gelir yaratılabilir hatta kampanyalarla bir fon oluşturulabilir”. 
“Belediyeler Birliği’nin bir temsilcisi kesinlikle Bakanlar Kurulu’nda yer almalıdır”
Ülkede bazı sektörlerin 4 Mayıs itibarıyle açılması düşünüldüğünü kaydeden Harmancı, “LTB olarak 4 Mayıs’ta temizlik,zabıta, halk sağlığı gibi şubelere ek olarak bazı şubeleri daha hizmete açacağız. Kesinlikle bir Belediyeler Birliği temsilcisi Bakanlar Kurulu’nda yer almalı çünkü kafe,restoran gibi yerlerin taranması, çalışanlarının testlere tabi tutulması gerekir ve bunların hükümet-yerel yönetim işbirliği ve istişareleri sonucunda olgunlaştırılması gerekir.” dedi.
“Yerel yönetimlerin yerel hükümetlere dönüşmesi adımının atılması gerekir”
Yerel yönetimlerin yurttaşa en yakın kamu kuruluşu olması ve sokak bazında yurttaşla iletişim halinde olması nedeniyle çok önemli bir yerde durduğunu ve bu sürecin de yerel yönetimlerin öneminin daha da arttığını açıkça gösterdiğini ifade eden Başkan Harmancı, bu süreçte kendilerini ispatlayan yerel yönetimlerin yerel hükümetlere dönüşmesinin de artık gündeme gelmesi ve iyi bir çalışma ile bu adımın atılması gerektiğini belirtti. İlk basamak sağlık ve eğitim hizmetlerinin belediyelere devredilerek yerel yönetimlerin yapılarının ve hizmet alanlarının genişletilebileceğini ifade eden Harmancı yeni güçlü yapıları ile güçlü belediyelerin ülke siyasetinde de etkin bir aktör olması gerektiğinin de altını çizdi. Son olarak yerel yönetimlerin birleştirilmesine de fikir olarak karşı olmadığını, toprak ve işgücü yetiyorsa bazı belediyelerin siyasi değil,bilimsel çalışmalar çerçevesinde birleştirilebileceğini ifade eden Harmancı “Birleştirme sürecinde geçiş dönemleri çok önemlidir. Bu iyi çalışılmalı ve takvimlendirilmelidir. Gelecekte ülkemizde işlevsel yerel yönetimler olmalıdır.” dedi. 

Editör: Mehmet Kasimoglu