Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) Mehmet Harmancı katılımcı demokrasi ve iyi yönetim anlayışının eksiksiz yaşam bulması amacı ile yerel yönetimlerin önemli paydaşlarından sivil toplum örgütleri ile toplantılar dizisi başlattı.LTB’nin hizmete açtığı Dayanışma ve Eğitim Merkezi’nde yer alan toplantıların ilki Mülteci Hakları Derneği(MHD) ile gerçekleştirildi. LTB Başkanı Mehmet Harmancı, LTB Mülteci Hakları Komisyonu Başkanı Öykü Akcan ve bazı komisyon üyesi meclis üyeleri, MHD Yönetim Kurulu üyeleri ve proje temsilcileri ile belediyenin ilgili birimlerinden kişilerin katıldığı toplantıda pandemi sürecindeki belediyenin yürüttüğü çalışmalar kapsamında mültecilere yönelik gerçekleştirdiği hizmetler, MHD’nin sığınmacılara ve mültecilere yönelik çalışmaları ve sürdürdüğü projeler, LTB ile MHD’nin yaptığı ortak çalışmalarda başarılanlar ve ilerleyen dönemde hangi kurumsal iş birliklerinin geliştirebileceği ayrıntıları ile görüştük.
Başkan Harmancı: “Mülteciler öteki değil şehrin parçasıdır” sözümün gereklerini yerine getiriyoruz”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı göreve geldiği günlerde söylediği “Mülteciler öteki değil şehrin parçasıdır” sözünün gerektirdiği hizmetlerin verilmesi amacıyla MDH ile yakın bir iş birliği içerisinde olduklarını kaydederek LTB’nin oluşturduğu Mülteci Hakları Komisyonu’nun da önemli gayretleriyle birçok ortak çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade etti. 
“Dünyada ve ülkemizde mültecilere karşı artan tehditler karşısında iş birliğini daha da geliştirme sorumluluğumuz var”
Başkan Harmancı dernek ile ortak çalışma planı yaptıklarını belirterek dünyada ve ülkemizde mültecilere ve sığınmacılara karşı artan tehditler karşısında iş birliğini daha da geliştirme sorumluluklarının bilincinde olduklarını söyledi. En son Yayla köyü sahilinde meydan gelen mültecilerle ilgili olay hakkında MHD yöneticilerinden bilgi alan Harmancı, son zamanlarda Ceza Yasası’nda insan kaçakçılığı ve insan ticareti ile ilgili yapılan düzenlemelerin olumlu olduğunu ancak düzensiz yollardan ülkemize giriş yapmak zorunda kalan mültecileri koruyacak yasal düzenlemelerin de gündeme alınması gerektiğini kaydetti. 
“Bilgi, duyuru ve haberleri İngilizceye çevirerek web sitemizde yayınlıyoruz”
LTB’nin tüm yabancıların da hizmetlerden ve şehirdeki önemli gelişmelerden haberdar olabilmeleri için LTB web sitesindeki birçok bilgi, duyuru ve haberin İngilizceye çevrilerek sayfada yayınlandığını ifade eden Harmancı bu çevirilerin Arapça olarak da yayınlanabilmesi için çalışma yapabileceklerinin altını çizdi. 
“Yeni Açık Pazar’da mültecilere ürüttiklerini satabilecekleri bir ortam yaratabiliriz”
LTB’nin inşa edeceği Yeni Açık Pazar alanında da mültecilerin ürettiklerini satabilecekleri bir ortam yaratılması için MHD ile iş birliği yapılabileceğini kaydeden Harmancı, böylece mültecilerin emekleri ile ürettikleri ürünleri satarak kazanç elde etmeleri için iyi bir zemin hazırlayacaklarını da vurguladı. 
“Mülteci ailelerin küçük çocukları kreş hizmetlerinden faydalanabilecek”
MHD ile istişare içinde Paylaşım Mutfağı’ndan bazı mültecilere günlük yemek ve Covid-19 sürecinde gıda yardımı yaptıklarının da altını çizen Başkan Harmancı, LTB El Ele Kreşi’nin mülteci/sığınmacı ailelerin küçük çocuklarını da kreş imkanlarından faydalandırabileceklerini belirtti.    
“Merkez STÖ’lerin etkinliklerine de açık olacak”
LTB Dayanışma ve Eğitim Merkezi’nin STÖ’lere de açık olacağını dile getiren Başkan Harmancı, ihtiyaç duyan STÖ’lerin gerek toplantılar konferans, toplantı, söyleşi, film gösterimi, panel gibi amaçlar için randevu sistemi ile merkezi kullanabileceğini de sözlerine ekledi. 
MHD temsilcisi: “Kuzey Kıbrıs’ta herhangi bir sığınma mekanizması olmadığından dolayı mülteci/sığınmacılar çok büyük sıkıntılar yaşıyor”
MHD temsilcileri de LTB’nin STÖ ile tekrardan bir istişare süreci başlatmasının önemine dikkat çekerek bugüne kadar iş birliği içinde yaptıkları çalışmalardan dolayı Başkan Harmancı, meclis üyeleri ve çalışanlara teşekkür ettiler. Kuzey Kıbrıs’ta halen bir sığınma sistemi olmadığından dolayı, ülkemize gelen sığınmacı ve mültecilerin halen cezalandırıldığı ve zulüm gördükleri ülkelerine geri gönderildiklerini kaydeden dernek temsilcileri, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından verilen yıllık koruma belgesiyle çok kısıtlı sayıda mültecinin korunabildiğini ve bu sığınma sisteminin ivedi bir ihtiyaç olduğunu belirttiler. Mültecilerin dönem dönem kıyafet, gıda ve hijyen malzemesi ihtiyaçlarının olduğunu belirten dernek temsilcieri bu konuda da daha kapsamlı ortak bir çalışma yapılabileceğini dile getirdiler.
MHD temsilcileri “Sosyal-kültürel kaynaştırıcı etkinliklerin tekrarlanmasını istiyoruz”
Daha önce LTB’nin de destekleriyle “Birlikte Daha Güzel” adı altında bir kaynaştırcı, çokkültürlü, farkındalık yaratma amaçlı etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden MHD temsilcileri bu tür etkinliklerin ilgili paydaşların destekleriyle tekrarlanmasını gündeme getirdiler. 
 

Editör: Mehmet Kasimoglu