Surlariçi’nin yeni bir çehre kazanması hedefinde önemli yer teşkil eden Asmaaltı Bölgesi Yayalaştırma Projesi’nin ikinci etabı için imzalar atıldı.
Lefkoşa Türk Belediyesi’nden (LTB) verilen bilgiye göre, Lefkoşa İmar Planı çerçevesinde 2013 yılındaki trafik düzenlemesiyle ilk adımı atılan projenin ikinci etabı için ihaleyi kazanan Gerçek İnşaat ile dün sözleşme imzalandı.
Sözleşmeye, Başkanı Mehmet Harmancı ve Gerçek İnşaat Direktörü Savaş Gerçek imza attı. 

HARMANCI: “SURLARİÇİ’NİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, uzun zamandır beklenen ve Surlariçi’nin gelişiminde önemli rol alacak bu projeyi başlatmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
Harmancı, bu projenin ilk etabında bölgeyi, yaya trafiğine açtığını ve araç trafiğine kısmen kapattığını ifade ederek, bunun bir zemine oturtulması adına yeni ihalenin önemli olduğunu söyledi.

“YAYALARIN KEYİF ALACAĞI BİR ALAN YARATILACAK”
Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi elektrik ve telefon hatlarının yer altına alınacağını, modern kent alanları oluşturulacağını ifade eden Başkan Harmancı, şöyle devam etti:
“Yayaların gezerek keyif alabileceği, görme engellilerin de rahatça kullanacağı bir proje oldu. Bunun yanında yıllar sonra restorasyonu tamamlanan Kumarcılar Hanı’nın yarattığı canlılığa katkı sağlayacak meydan da oluşturulacak. Devamlı olarak söylenen ‘Dört kazık çakıp bıraktılar’ söylemi de bu projeyle birlikte artık tarih olacak.  Elektronik bariyer sistemi, trafiği daha güvenli ve kontrol edilebilir hale getirecektir”

“PROJE BEDELİ 2.3 MİLYON TL. YAPIM SÜRESİ 6 AY”
Projenin 6 ay süreceğini ve bölgesinin yapısı nedeni zorlu bir proje olacağın kaydeden Harmancı, 23 Ekim’de projenin ayrıntılarını paylaşmak ve esnafın da görüşlerini almak için bir toplantı düzenleyeceklerini ve belirtti. Harmancı, “Böylece projenin en az rahatsızlıkla nasıl ilerleyeceğini görüşeceğiz” dedi.
Harmancı, Yeni İhale Yasası’na uygun ihale edilen projenin 2 milyon 348 bin TL civarında bir maliyeti bulunduğunu, bunun 548 bin TL’sinin LTB öz kaynakları, geriye kalan miktarın da TC Ekonomik ve Kalkınma İşbirliği Ofisi tarafından karşılanacağı bilgisini de verdi.

PROJE, BÖLGENİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK
İmzalanan ihalenin ardından LTB Projeler Şubesi tarafından teknik detaylar paylaşıldı. Buna göre proje kapsamında yapılacak yenilikler şu şekilde olacak:
“Elektrik ve telefon hatları yer altına indirilecek. Yeni aydınlatma direkleri monte edilecek.
Asbestli su boruları değiştirilecek ve su şebekesi tamamen yenilenecek. Mevcut yağmur suyu drenaj hatları yenilenecek. Yayalaştırılmış bölgeye belli saatlerde araçlarla girişler elektrikli hidrolik bariyerlerle 
Kumarcılar Hanı önü meydan olarak düzenlenecek. Asfalt zemin sökülerek, yerine değişik ebat ve renklerde parkeler döşenecek. Görme engelliler için uygun parke döşemesi yapılacak. Sokaklara yeni çöp kovaları, oturma bankları ve çiçeklikler konulacak. Kumarcılar Hanı önüne bir meydan saati yerleştirilecek.”

Ayrıntılar VATAN'da



Editör: Mehmet Kasimoglu