Bağımsızlık İttifakı Konsey Başkanı Hasan Yılmaz Işık, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Ülkenin üçte birini işgal eden Türkiye’nin Kıbrıs’ın garantörü olamayacağına” ilişkin açıklamasını “Açıkgöz hızsızın ev sahibini bastırma” gayreti olarak niteledi.
Işık İttifakı oluşturan 33 STÖ adına yaptığı yazılı açıklamada, 1960 Kıbrıs ortaklık devletini bizzat Kıbrıs Rumları ve Yunanistan’ın silah zoru ile işgal ettiğini ve Anastasiadis’in Kıbrıs’ta bulunan garantör Türkiye’yi işgalci olarak göstermesinin tam bir “softa şaşırtması” olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Rumlarının görüşmelerdeki tek amacının Türkiye’nin garantörlüğüne son vermek ve Yunan hakimiyetini ilan etmek olduğunu belirten Işık, Atina Yüksek Mahkemesi’nin 21 Mart1979 tarihinde Türkiye’nin Kıbrıs’a her iki müdahalesini yasal olduğuna ilişkin kararına rağmen, kendi yargısının hukukunu da tanımayan bir zihniyetin olası bir ortaklık devletinde K. Türk halkının hak ve hukukunu korumasının beklenemeyeceğini ifade etti.
Işık açıklamasında, “Azınlık haklarını kabul ettirmek ve Türkiye’nin garantörlüğünden boşuna kurtulma gayretlerinden vazgeçmesi ve 3. ülkeler ile ittifaklar kurmak yerine Kıbrıs’ın diğer sahibi Kıbrıs Türkleri ile işbirliği ve paylaşımı tercih etmesi için İttifakımız Anastasiades’e çağrı yapmakta aksi halde tüm Kıbrıs’ı hiçbir zaman temsil edemeyeceğini önemle vurgulamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Kasimoglu