Arter:Maraş’ta yapılan toplantı heyecanımızı arttırdı

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter
Kapalı Maraş bölgesinde gerçekleştirilen ‘Kapalı Maraş Açılımı’ toplantısında açıklamalarda bulundu.
Arter konuşmasında, “Çalışma ofisinden her sabah gördüğüm ölü şehir bizi psikolojik olarak çok yıprattı. Bugün burada gerçekleştirilen toplantı ile heyecanımız artmıştır” dedi.

Ataoglu:Kadife bir ayrılık gündeme getirilebilir artık

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, Kapalı Maraş bölgesinde gerçekleştirilen ‘Kapalı Maraş Açılımı’ toplantısında açıklamalarda bulundu.
Ataoğlu açıklamasında
“Bu organizasyonun düzenlenmesi çok önemlidir. Bunun önemini parti olarak da 2004 yılından beri belirtmiştik. Ayrı ayrı katkı koyanlara teşekkür ediyorum. Gönlümden geçen keşke bütün siyasi parti temsilcileri burada olsaydı. Keşke onların da katkısı olsaydı. DP’nin kullanıma açılması görüşünde olduğunu belirttim. Adil bir uygulama çerçevesinde malların iadesini de içerecek görüşüne sahip olduğumuz belirtmek isterim. Kıbrıslı Rumların adanın tümünde ısrarcı olması çerçevesinde 46 yıldır çözüme ulaşılamıyor. Yeni bir sürece gereksinim duyulduğu da aşikardır. Siyasi eşitliğin kabul edilmediği bir ortamda ve hidrokarbonun tek taraflı girişimler var olan durumu içinden çıkılmaz duruma getirmiştir. Kadife bir ayrılık gündeme getirilebilir artık. 46 yıldır kapalı tutulan Maraş bölgesinin kullanıma açılmasının zamanının da geldiğini söylüyoruz. Yasal zemini de göz ardı etmeden bu konunun ele alınabileceğine inanıyoruz. DP ailesi olarak uzun yıllardır takip ediyoruz adımları umarım istenilen noktaya ulaşıldığı takdirde özelde Mağusa’ya genelde KKTC’ye çok ciddi etki edeceği aşikardır. Sayın cumhurbaşkanımız Erdoğan’a Yardımcısı Oktay’a ayrı ayrı teşekkür eder. Hedefe ulaşacağımıza gönülden inanıyorum.” dedi.

Siber:Sorun varsa çözümü vardır

Eski Başbakan ve eski Meclis Başkanı Sibel Siber Kapalı Maraş bölgesinde gerçekleştirilen ‘Kapalı Maraş Açılımı’ toplantısında açıklamalarda bulundu.
Siber açıklamasında;
‘Sorun varsa çözümü vardır. Yeter ki gayret gösterelim. Hiçbir çözüm oturup beklemekle gelmez. Ortak akılla bulunacak çözüm en iyi çözüm olur. En çok konuştuğum en çok önem verdiğim bir konuydu mülkiyet konusu. Eleştiri de aldım. Mülkiyet Kıbrıs sorununun köşe taşı. Mülkiyetle çözüm çözümü getirir mi? Yıllarca yaptığım çalışmalarda yazdığım yazılarda bu komisyonu daha etkin hale getirelim dedim. Dünyayı da yanımıza alarak uluslararası hukuk çerçevesinde mülkiyete çözüm bulabiliriz. Maraş da bunun parçasıdır.’ dedi.

Gül:Kapalı Maraş, KKTC’nin toprağıdır

TC Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Kapalı Maraş bölgesinde gerçekleştirilen ‘Kapalı Maraş Açılımı’ toplantısında açıklamalarda bulundu.
Kapalı Maraş bölgesinin KKTC toprağı olduğunun altını çizen Gül, söz konusu bölgenin Vakıf malı olduğunu aktardı.
Arşiv çalışmalarının da bu konuyla ilgili sürdüğünü söyleyen Gül, bu toplantıların hukuki hakların güçlendirilmesi için gerçekleştirildiğini ifade etti.

Özersay:Kapalı Maraş’ın önündeki ‘kapalı’ kelimesini kaldıracağımıza inanıyorum

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kapalı Maraş bölgesinde gerçekleştirilen ‘Kapalı Maraş Açılımı’ toplantısında basına açıklamalarda bulundu.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, Kapalı Maraş’ın statükonun en önemli sembollerinden biri olduğunu ifade etti.
Özersay, Kapalı Maraş’ın önündeki ‘kapalı’ kelimesini kaldıracaklarına olan inancına vurgu yaparak “Çok farklı görüşler bugüne kadar oldu. Bugünden sonra da nasıl yürüneceğiyle ilgili bir karar verilmesi gerekir” dedi.
Hükümet olarak, Kapalı Maraş’ın, Kapalı Maraş olmaktan çıkması için karar alındığını belirten Özersay, bu karar çerçevesinde envanter çalışmaların da başlayıp ilerletildiğini anlattı.
Hükümetin ülke menfaati çerçevesinde hareket ettiğini kaydeden Özersay, atılacak adımlarla statükonun önemli ölçüde kırılabileceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, “Ulusal davanın parçası olmasında doğru şekilde yürümesini sağlayacağız” dedi.

Tatar:Bu toprakları ülkemize kavuşturmak hepimizin milli görevidir

Başbakan Ersin Tatar Kapalı Maraş bölgesinde gerçekleştirilen ‘Kapalı Maraş Açılımı’ toplantısında basına açıklamalarda bulundu.
Ersin Tatar, eylül ayında kapsamlı toplantıda değerlendirme yapıldığını, o günden bugüne de değerlendirmelerin sürdüğünü anlattı.
Kıbrıs meselesi bağlamında Kapalı Maraş’ın hükümetin gündemindeki ilk konulardan biri olduğunu vurgulayan Tatar, kapsamlı çözümü beklemeden önce Kapalı Maraş’ı yerleşime açma noktasında girişim başlatıldığını söyledi.
Hükümet bu açılımı gerçekleştirdiğini ve bu toplantı yapıldığını kaydeden Tatar, hukuk konusunun, dünyaya bu çalışmaları anlatmanın ve planlı hareket etmenin önemine değindi.
BM Güvenlik Konseyi kararları olduğunu belirten Tatar, bu kararlara ters düşmeden haklar gözönünde bulundurularak, çalışmaların doğru şekilde yürütülmesinin önemini vurguladı.
“Kapalı Maraş’ın da açılmaya başlanması önemli bir kavşaktır” diyen Tatar, Kıbrıs Türkleri’nin Kıbrıs meselesindeki iyi niyetinin ve atılımının herkes tarafından bilindiğini söyledi.
Başbakan Tatar, şu anda çözüm modelinin görünmediğini, ancak Kapalı Maraş’ın önemli bir kavşak olduğunu kaydetti.
Kapalı Maraş’ın ekonomi ve siyasi bakımdan önemli olduğuna dikkati çeken Tatar, “Bu toprakları ülkemize kavuşturmak hepimizin milli görevidir” dedi.
Başbakan Tatar, çalışmaların, uluslararsası hukuğa ters düşmeyecek şekilde sonuçlanacağına inanç belirtti.
Tatar, Kapalı Maraş’ın açılacağı, ekonomi ve turizme katılabileceği bir noktaya gelindiğini söyledi. (BRT)

Oktay:Kapalı Maraş KKTC’nin toprağıdır, bazı çevreler bu gerçeği sindiremedi

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kapalı Maraş bölgesinde “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı Toplantısı”nda konuşuyor.
Oktay açıklamasında, “Bu cennet kıyının Maraş’ın atıl kalması ne hukuki, ne siyasi ne de ekonomik yönden kabul edilebilir. 
Kapalı Maraş KKTC’nin toprağıdır, bazı çevreler bu gerçeği sindiremedi.” dedi.
Oktay da KKTC’nin egemenlik alanında bulunan kapalı Maraş’ın atıl kalmasının ne siyasi ne de ekonomik yönden kabul edilebilir olmadığını vurguladı.
“Burası KKTC’nin kendi toprağıdır. Kıbrıs Türkü’nün kendi toprağında, kendi refahı için adım atması son derece meşrudur doğaldır.Bu ortamın hiçkimseye faydası yoktur. Bir devletin kendi kullanımındaki sunma hakkı vardır. Ümidimizi yakın zamanda ekonomiyi ticareti ve sosyal yaşamı canlandıracak şekilde Kapalı Maraş’ın hayat bulmasıdır. İki toplumun da refah ve sosyal barışını olumlu şekilde etkileyecektir” dedi.
Kaynak: BRTK

Editör: Mehmet Kasimoglu