- Kadın Hastalıkları Uzmanı Ve Koordinasyon Kurulu Başkanı Musa Olgun : "Merkeze başvuran hasta, protokol defterine kaydedilir. Herkes hasta dosyalarını elektronik ortamda kaydetmesi  gerekir. "

- "Merkezler, hücre hücre ve ürünlerinin kalitesini ve güvenliğini etkileyebilecek tüm ciddi olumsuz etkin ve ciddi olumsuz olayların koordinasyon kuruluna ve yetkili otorite bildirimini ve müdahale dahil izlenebirliğini sağlamak için bir sisteme sahip olmalıdır." 

- “Şu anda dramatik yasal boşluk çok yoktur. Ufak tefek tüzüklerde yapılması gereken değişiklikler vardır.”

Soru: Ülkemizdeki tüp bebek çalışmalarında özellikle yurtdışından gelen hastalar için yasal alt yapı tamamlandı mı?

Musa Olgun:  Burada KKTC'li ya da TC'li diye bir ayrım yapmıyoruz. Yasa ve tüzük herkes için geçerlidir.
Serbest olan durumlar ya da sınırlaması olan durumlar tüzükte yer alan taşıyıcı anne kadar serbesttir. Bu yüzden tüzükte her şeyin kriterleri bellidir.
Yabancılara özel ekstra bir mevzuat değişikliği  söz konusu değildir. Buraya gelen her vatandaş eşit şartlar altında tedavi edilir. 

Soru: Donerasyon işleminin yapılması ve bunun bizim ülkemizde olması ile nasıl bir avantaj elde etmiş oluruz?

Musa Olgun:
Donerasyon işlemi hemen hemen tüm ülkelerde yapılan bir işlemdir. Fakat bu işlemin Türkiye' de yasaklanmasının sebebi dini nedenlere dayanır. 
Mevcut hükümet sistemiyle Türkiye'de sadece karı koca olan kişiler IVF yaptırabiliyor. Benim fikrimi soracak olursanız, karı koca olanlar sadece resmi nikâhı olan kişilerdir. Türkiye'nin bölgelerine göre imam nikahı olan kişlerin resmi nikâhı olmadığından dolayı bu çiftlerin IVF olması doğru değildir. 
Her türlü donasyon başka ülkelerde de mevcut tedavi olarak uygulanıyor. KKTC'de bunlardan birisidir. 

Soru: Tüp bebekle ilgili yasal boşluklar var mıdır, varsa da bunun için herhangi bir çalışmalar yapılıyor mu? 

Musa Olgun: Şu anda dramatik yasal boşluk çok yoktur. Ufak tefek tüzüklerde yapılması gereken değişiklikler vardır. 
Eski dönemde sadece tüzük vardı. Zamanında organ yasası diye bir yasa yapmışlar ama çok yüzeysel bir şeydi. O yasada hiç bir kriter belli değildi. Dolayısıyla o zamana kadar organ transplantasyonları söz konusu değildi. 
Tüp bebekle ilgili eski bir tüzük vardı. Buda çok yüzeysel, bir kriter belirtilmemiş ve bu konu çok ciddi olduğu için Avrupa Birliği üreme çalışmaları içerisinde bu çalışmalarına bir yasa getirmişlerdir. 
Burada tüp bebekle ilgili Avrupa Birliği ile çalışmalar yapıldıktan sonra mecliste organ transplantasyonları, böbrek transplantasyonları açısından yasa oluşturulur üreme çalışmaları için tüzükler hazırlandı. 
Haber ve Fotoğraf: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu