Suriyeli mültecilerin transit geçiş için Ercan Havaalanı'nı kullanarak Güney Kıbrıs'a geçmesi yoğunluk ve aksamalara neden oldu. Bakanlık Suriye vatandaşlarına vize uygulanması yönünde karar aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklama aynen şöyle:
"Bilindiği üzere savaş ve olağanüstü durumdan dolayı Suriye vatandaşları ülkelerini terk etmek zorunda kalmakta, farklı ülkelere sığınma talebinde bulunmaktadırlar. Bu nüfus hareketlerinden ülkemiz de nasibini almaktadır. Sığınma taleplerinin uluslararası düzeydeki otoritesi Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle (BMMYK) Bakanlığımız bu konuda yakın bir çalışma ve işbirliği içerisindedir. Bahsekonu insanlara yardım amacıyla işlem ve değerlendirmelerin yapılabilmesine yönelik olarak geliştirilen mekanizmayla Suriye vatandaşları BMMYK’yla işbirliği halinde ve ilgili makamlarımız olan İçişleri Bakanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü’nün bilgisi ve onayıyla GKRY’ne geçiş imkanı buluyorlardı. Son haftalarda bu amaçla gelen kişilerin sayısındaki önemli artış Ercan Havaalanı’ndaki bekletme kapitesinin de üzerinde bir yığılmaya sebebiyet vermiştir. Bu durum özellikle son birkaç haftadır bu kişilerin gayri insani koşullarla karşı karşıya kalmalarına neden olmuştur.
Bu sorunların aşılabilmesi ve ülkemize giriş yapmaksızın bir nevi transit olarak Ercan Havaalanı’ndan geçilmesini sağlayan sözkonusu uygulamanın değiştirilmesi yoluna gidilmiştir. Bakanlar Kurulu bugün, Suriye’nin de vize uygulanan ülkeler arasına dahil edilmesine karar vermiştir. 
Kamuoyumuza saygıyla duyurulur."

Editör: Mehmet Kasimoglu