45 gündür Larnaka’daki kampta kalan Ümit Ertuğrul KKTC’ye iade edilip bir an önce kendi vatanı olan KKTC’ye geri dönmek istiyor. Ümit Ertuğrul 100 metrelik bir mülteci kampında hapis hayatı yaşıyor. Artık rahat bir nefes almak için gerekli adımların atılmasını istiyor. 

Ümit Ertuğrul daha öncede Kuzey Kıbrıs’ta bir çok suça karıştığını anlattı ve bu suçlar yüzünden ailesi ile arasının bozulduğunu söyledi. Yasal yollarla 12 senedir Rum tarafına geçiş yaptığını söyleyen Ümit Ertuğrul Rum tarafına son girişinin kimliksiz olduğunu söyledi. Kimliğini kendi evinde kaybettikten sonra gerekli prosedür için KKTC polis karakoluna gitti. Yeni kimlik ücretinin 400 TL olduğunu öğrenen ve yeni kimlik alacak parasının olmadığını söyleyen Ümit Ertuğrul yeni kimliğinin çıkmasını beklemeden Rum tarafına geçti. Rum tarafında kalacak yer sıkıntısı yaşamaya başlayınca Rum tarafındaki Lakademya bölgesinde polisin dikkatini kendi üzerine çekmek için park halindeki araçlara tekme, yumruk atarak polisin olay yerine gelmesini sağladığını söyledi.

Ümit Ertuğrul bu sayede kendi isteği ile 22 Haziran 2019 tarihinde Rum tarafında hapse girdi ve bir yıl hapis cezası aldı. Ümit Ertuğrul 6 ay hapis yattı ve aftan yararlanarak tahliye edildi. 

Hapishanede 6 ay kalan Ümit Ertuğrul,  KKTC’ye iade edilmek için Larnaka yolu üzerindeki Yabancı Şube’ye bağlı Manolya Mülteci Kampı’na götürüldü ve asıl kabus burada başladı.

Ümit Ertuğrul kardeşi aracılığı ile kayıp belgesini getirtti. Gittiği kampta Georgye isminde biri ile irtibata geçti. Georgy kendisinden mülteci kampında olduğuna dair bir yazı göndermesini istedi. Bu sayede Barış Gücü ile irtibata geçileceğini söyledi. Ümit Ertuğrul yazısını 25 gün önce gönderdiğini fakat bu konuyla ilgili bir gelişme olmadığını söyledi. Rum tarafının bu konuyla ilgili bir girişimde bulunmadığından söz etti. Georgye 27 Ocak Pazartesi günü Ümit Ertuğrul ile tekrar görüşeceğini söyledi.

Ümit Ertuğrul’un bu anlattıklarından yola çıkarak avukatı Sırdaş Kaptanoğlu ve KKTC Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçtik. 

KKTC Dışişleri Bakanlığı bu konuyla ilgili bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Bu konuyu araştıracaklarını ve böyle bir durumla karşılaştıkları takdirde gerekli işlemlerin zaten başlayacağını söyledi. 

Daha öncede başka bir kişinin Rum tarafında kaldığını, Barış güçleri ile irtibata geçip ara bölgede BM üyeleri ile  bu sorunu çözdüklerini söyledi. 

Ümit Ertuğrul’un Avukatı Sırdaş Kaptanoğlu ise bu davanın kendisine iki gün önce geldiğini söyledi. Sırdaş Kaptanoğlu 27 Ocak Pazartesi günü KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Polis Muhaceret ile görüşüp, konuyu devlet televizyonları üzerinden açıklayacağını söyledi.
Haber Ve Fotoğraflar: Esengül Aykaç
 

Editör: Mehmet Kasimoglu