Telefonlar kayıt ettirilirken üç aşamadan geçiyor. Bu aşamalar sırasıyla; telefon, gümrük ve cihaz olarak sıralanıyor. Telefonun gümrük bedelini gümrük belirlerken, hattı operatör, cihazı ise BTHK açıyor. 
Kopyalanmış cihazlar denetim altında ve tespit edilen bu cihazlar aynı gün içerisinde kapatılıyor. Söz konusu durum yasa dışı ve çok ciddi cezası var. Günde 70-80 arası IMEI numarası klonlanmış telefon kapatılıyor.

Kadri Bürüncük (BTHK Başkanı):
Telefon kayıtlarının yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Bu konuyla ilgili son iki üç yıldır çeşitli önlemler alıyoruz.  Yoğunluğun yaşandığı dönem, öğrencilerin geldiği zamanlarda yaşanıyor. Adaya gelen yeni öğrencilerin telefonları kayıtsız oluyor ve bu öğrencilerin telefonlarını kayıt ettirmesi gerekiyor. Yaptığımız tüzüğün değişikliği ile öğrenciler her yıl doksan gün kayıtsız olarak  telefonlarını kullanabiliyorlar. 
Bu önlem adaya gelen turistler için yeterlidir ve onlar bu konuyla ilgili bir sıkıntı yaşamıyorlar. Adaya yeni gelen herkes doksan günlük haktan yararlanabiliyorlar. 

Soru: Adaya girdi çıktı yaptığında başlangıç tarihi mi esas alınır yoksa kaldığı gün sayısı mı esas alınır?

Kadri Bürücü: Aktif olarak kalındığı gün esas alınır. Kişi adaya  ocak ayında giriş yapıp burada doksan günü tamamladığında yani mart sonu tekrardan telefonu kapanıyor. Halbuki turist üç gün boyunca burada bulundu daha sonra  yazın tekrardan adaya gelen turistin telefonu kapanıyordu. Yaşanan bu sıkıntıdan dolayı bu sistemi değiştirdik. Telefonun aktif olarak kullanıldığı günleri sayıp doksan günü tamamladığı zaman telefonu kullanıma kapatıyoruz. Bu işlem yürütülürken telefonu kullanan kişiye uyarı mesajları gönderiyoruz.  “ telefonunuzun kapanmasına yirmi gün yada on gün kaldı” diye. 
Öğrencilerin yoğun olduğu zamanlarda bu sıkıntı yaşanıyor. Bu yüzden kayıt birimimize her yıl ek personeller alıyoruz. Lefkoşa dışındaki üniversitelere personellerimizi gönderip öğrencilere kolaylık sağlıyoruz. 
Gümrük müdürünün kendisinin bizzat talep ettiği bir uygulamaya gidilmesi planlanıyor. Bu uygulama ile gümrük ücretlerini internetten ödeme yapılarak sistemi daha kolay bir hale getirmeye çalışıyoruz. Eğer ki bunu başarabilirsek telefonlarını bize gelip kaydını yapan kişiler internete bağlanıp gümrük vergisini ödediği anda çok kısa süre içerisinde telefonun açılma işlemini bitirmiş olacak. 
Şundaki işlem sırasından bahsetmem gerekirse,  telefon kayıtları bizden yapılıyor, bizden alınan belge ile gümrüğe gidiliyor. Bunu yapmak için BTHK içerisinde gümrüğe yer verip vatandaşa aynı bina içerisinde işlemlerini kolaylıkla halletmesini sağladık. 
Vatandaşın gümrük belgesini işleme kaydettirmek için abone kayıt merkezine gitmesi gerekiyor. Burada zaman zaman gecikmeler oluyor. Vatandaş iki gün geçtikten sonra bizi arıyor “ neden telefonum açılmadı” diye. Bunun üzerine sistemi kontrol ettikten sonra abone kayıt merkezinin kişiyi sisteme kayıt ettirmediğini öğrenip vatandaşı abone merkezine yönlendiriyoruz. Abone merkezleri hatları sisteme kayıt ettirdikten sonra aynı gün içerisinde telefonları kullanıma açtırıyoruz. 

Soru: Operatör çağrı merkezleri genellikle bu tip BTHK kayıtlarında bazı bilgilerin eksik girildiği gerekçesiyle kendilerine gelen formların işleme konulmadığını söylüyorlar.
Kadri Bürüncük:
Bu çok ender görülen bir durumdur. Şuanda gümrük sistemine geçersek sistem bize her şeyi söyleyecek bu yüzden aksi bir durumla karşılaşma ihtimalimiz daha aşağıya düşecek.  
İlk önce öğrencilerin işlemlerini halletmeye çalışıyoruz. Çünkü onlarda vergi indirimi olduğu için sabit fiyattan gümrük vergisi alınıyor. 

Soru: Özellikle öğrencilerin şikayet ettiği temel konuyla ilgili bir şeyi açıklığa getirmemiz gerekiyor, telefonların kayıt altına alınması BYHK’nın sorumluğundadır. Hatların kayıt altına alınması abone merkezlerinin sorumluluğu altındadır.

Kadri Bürüncük: Evet, telefon kayıtlarının başından sonuna kadar bizim sorumluluğumuzdadır, hatların kayıtları ise operatör abonelerinin sorumluluğundadır. 
Eskiden kontörlü hatlarda doksan günden sonra abone bilgisi alma zorunluluğu vardı. Mecliste yapılan son yasa değişikliği ile faturasız hatlar için de sözleşme zorunluluğu getirildi. Sözleşmesiz abonelerin sözleşmelerinin yapılması için de altı aylık bir geçiş süresi öngörüldü. Faturasız hatlar için de sözleşme yapma zorunluğu getirildi. Hatların sözleşme imzalaması ile ilgili operatörlerin götürdüğü ayrı bir süreç var. Telefonların kayıt ettirilmesi bizim sorumluluğumuzda olan bir durumdur. 
Haber Ve Fotoğraf: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL
 

Editör: Mehmet Kasimoglu