DENKTAŞ İÇİN LEFKOŞA CUMHURİYET PARKINDAKİ KABRİ BAŞINDA TÖREN DÜZENLENDİ

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ölümünün 4. yıldönümünde kabri başında düzenlenen devlet töreniyle saygı ve özlemle anıldı.

Lefkoşa Cumhuriyet Parkındaki kabri başında düzenlenen anma törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Birinci Müsteşar Seyit Mehmet Parlak, KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, GKK Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti başkanları, muharip dernekler, kurum kuruluş ve okullar, üniversiteler ile ailesi ve sevenleri katıldı.

Törende, protokolün yanısıra öğrenciler de Denktaş'ın kabrine çiçekler sundu. Törende Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş gözyaşlarına hakim olamadı.

Protokolün çelenkleri anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla sürdü. Tören, anıt özel defterinin imzalanması, Akıncı'nın konuşmasıyla tamamlandı.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Akıncı anıt özel defterine şunları yazdı:

“Aziz lider Rauf Raif Denktaş,

Aramızdan ayrılışının 4. Yılında seni saygı ve rahmetle anıyoruz.

İki ay önce 32. Yılını idrak ettiğimiz KKTC'nin ekonomisi ve demokrasisi ile güçlü bir yapıya kavuşması ve bu çerçeve varılacak çözümde iki eşit kanattan birisi olarak ilelebet varlığını sürdürmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz.

Ulaşacağımız çözümde Kıbrıs Türk halkının eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşaması ve gelecek kaygısı taşımaması temel ilkelerimiz arasındadır.

Bu düşüncelerle seni bir kez daha saygı ile anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzar Birinci Müsteşar Seyit Mehmet Parlak da deftere şunları kaydetti:

“Aziz lider, Kurucu Cumhurbaşkanı,

Ebediyete intikalinizin 4. Yıldönümünde yeniden manevi huzurunuzdayız.

Kıbrıs Türk toplumunun eşitlik ve özgürlük davasında gösterdiğiniz çabalar ve kararlı tutumunuzla KKTC'nin temellerini attınız. Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz, kurucusu olduğunuz KKTC'de kendi bayrağı ve Anavatan kardeş ülke Türkiye’nin etkin garantisi altında güven içinde yaşamaktadır.

Son nefesinize kadar büyük bir inançla savunduğunuz fikrilerinizin ve nesilden nesile taşınmakta olan değerli mirasınızın ışığında Kıbrıs Türkü’nün verdiği ve vermeye devam ettiği mücadeleler dünya ülkelerine örnek oluşturacak Türk milletinin şanlı tarihindeki yerini her zaman koruyacaktır.

Türkiye Cumhuriyetinin bir kez daha Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin haklı davasında daima yanında olacağını teyit ediyor, aziz hatıranız önünde saygı ve şükranla eğiliyoruz.

Ruhunuz şad olsun.”

KTBK

KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt da, deftere şunları yazdı:

“Aziz Lider, Kurucu Cumhurbaşkanım,

Bütün varlığınızı ortaya koyarak verdiğiniz Kıbrıs Türk Halkı’nın hayatta kalma, onur ve özgürlük mücadelesinin temelini ve ruhunu teşkil eden önderliğinizin kıymetli hatırasıyla huzurunuzdayız.

Siz, hayatınız boyunca hiçbir zaman yılmadınız, sabırla dayandınız ve Kıbrıs Türk halkına özgür bir vatan, Ay Yıldızlı bir bayrak bıraktınız. Bağımsız yaşamak için gerekirse can vermek gerektiğini, özgürlük uğrunda verilen mücadelenin en kutsal mücadele olduğunu Kıbrıs Türk halına siz öğrettiniz.

Sizin başarılarınız, mücadeleci ruhunuz, idealleriniz ve vatan aşkınız her birimiz için vazgeçilmez bir miras, gelecek nesillere taşınması elzem bir hazine olacaktır.

Türk milleti ve kahraman Kıbrıs Türk halkı, varoluş mücadelesine yaptığınız değerli katkıları ve bu uğurda göstermiş olduğunuz emsalsiz fedakarlıkları asla unutmayacak, onları, bir gurur timsali ve milli bir tecrübe kaynağı olarak sonsuza dek kalbinde yaşatacaktır.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı, vermiş olduğunuz eşsiz mücadelenin kıymeti ve değerli fikirlerinizin idraki içerisinde Kıbrıs’ta huzur ve barışın teminatı olmaya  her koşulda devam edecektir.

Bu anlamlı günde, sizi ve ebediyete intikal etmiş tüm dava arkadaşlarınızı minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.

Ruhunuz Şad olsun.”

GKK

Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun da, şunları yazdı:

“Aziz Lider Rauf Denktaş,

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin önderi, özgürlük ve bağımsızlığın yılmaz savunucusu Kurucu Cumhurbaşkanımız, ebediyete intikalinizin dördüncü yıldönümünde manevi huzurunuzdayız.

Eşsiz zekanız, çalışkanlığınız ve bitmek tükenmek bilmeyen azminiz sayesinde tarihteki yerini alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türk halkının özgür bir şekilde yaşadığı demokratik ve çağdaş bir devlet olmuştur.

Türk Milleti ve Kahraman Kıbrıs Türk halkı, egemenlik uğruna verdiğiniz emsalsiz mücadeleyi daima saygı ve sevgiyle anacak, genç nesillere örnek gösterecek, milli davaya engin katkılarınızı asla unutmayacaktır.

Gücünü halkından ve tarihinden alan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı mensupları olarak bizler, sizin ve dava arkadaşlarınızın başlatmış olduğu mücadelenin yılmaz bekçileri olacağız.

Yüksek şahsiyetinizi minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyorum.

Ruhunuz şad olsun.”

Editör: Mehmet Kasimoglu