“21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası” dolayısıyla, Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde düzenlenen törenin ardından Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde Şehitleri Anma Programı düzenlendi.
Törene; Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tuğgeneral Tevfik Algan, bazı bakanlar, milletvekilleri, diğer askeri erkan, dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.
Anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Anma töreninde, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından tören, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin oratoryosuyla sona erdi.

BORA
Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Kıbrıs Türkü’nün adadaki varlığını sonlandırmak için Rumlar tarafından hazırlanıp uygulamaya konan Akritas soykırım planının 55. yıl dönümü olduğuna işaret ederek, Rumların 55 yıl önce çıktıkları hayali yolda nereden nereye geldiklerinin bir muhasebesini yapamadıklarını ve yapamayacaklarını vurguladı. 
Kıbrıslı Türklerin savunmasız köyleri basıp, kadın, erkek, yaşlı çocuk demeden katliam çukurların atmadıklarını ifade eden Bora, “Bizler hiçbir ırk veya millet için tam bir şovenizm deyimi ve kavramı niteliğinde olan ‘en iyisi ölüsüdür’ ifadeleri kullanıp böylesine utanç verici saldırılara imza atmadık” dedi. 
Aradan geçen 55 yıla rağmen Rumların hâlâ aynı zihniyette olduklarına işaret eden Bora, 1955’ten günümüze yaşanan olaylara değindi. 
Geçmişte yaşananların iyi bilinmesi, bilmeyenlere öğretilmesi ve tarihin acı sayfalarının yeniden tekerrür etmemesi için gerekli derslerin çıkarılması gerektiğini vurgulayan Bora, “Rumlar hiçbir gerçeğe ve mantığa uymayan abuk sabuk iddialarla Kıbrıs Türklerini bu adadan yok etme hedeflerini açıkça ifade etmektedirler” dedi. 
Bora, 1964’ten bu yana aldığı tüm kararlarla açıkça Kıbrıs Türklerine karşı tavır takınan BM’nin Güvenlik Konseyi kararlarına, Kıbrıs Türklerinin boyun eğmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. 
Konuşmasında “Artık net olarak anlaşılmıştır ki Kıbrıs’ta ‘federal çözüm’ gerçekçi olan plan değildir” ifadelerine yer veren Bora , “Gerçekçi olan tek çözüm, 44 yıldır adada savaşı ve kavgayı önlemiş, barışı hakim kılan iki ayrı bağımsız cumhuriyetin varlığıdır. Bu gerçeğe karşı direnmek, barışa mutluluğa ve huzura karşı direnmektir” diye konuştu. 
AB’nin kendi üyeleri olan Rumların tarafında olduğunu vurgulayan Bora, artık çözülme sürecine girmiş AB’nin Kıbrıs Türklerine karşı çekiciliğini yitirdiğini kaydetti. 

“DİRENDİK, TESLİM OLMADIK”
Bora, şöyle devam etti: 
“Yıllardır Rum mezalimine karşı direndik, 50 yılı aşkın süredir ambargo ve izolasyonlara göğüs gerdik, baskılara dayandık ama teslim olmadık. 
Barış diye bizi çatışmaya, refah diye bizi çöküntüye, özgürlük ve çağdaşlık diye de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit ve egemen ortağı olarak uluslararası hukukun bir olduğumuz halde başımıza neler geldiğini unutturarak bizi yeniden karanlık günlere götürmeye çalışılmaktadır.” 
Bora, KKTC’yi yaşatmak için her türlü mücadeleyi verme kararlılığında olduklarını sözlerine ekledi. 

BENAN: “ACILAR VE KAHRAMANLIKLAR…”
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan da, 21 Aralık’ın, acıların yaşandığı gün olması yanında, Kıbrıslı Türklerin adada var olabilmek için kahramanca mücadele ettiği gün olarak da tarihe kazındığını vurguladı.
Bugün rahat bir şekilde konuşulup, sokaklarda özgürce dolaşılabiliyorsa bunun kahraman şehitlere ve gazilere borçlu olunduğunu ifade eden Benan, egemenliğin, özgürlüğün ifadesi olan devletin şehitlerin emaneti olduğunu, bu emaneti yarınlara taşımanın boyunlarının borcu olduğunu kaydetti. 
Kıbrıs’ta yeterince acılar yaşandığını, bu topraklarda bir daha yeni acılar yaşanmaması için, geçmişten dersler çıkarılarak, geleceğin sağlam temeller üzerine kurulması gerektiğine işaret eden Benan, “Bugün Anavatan Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te adaya müdahale etmesiyle Türk ordusu sayesinde Kıbrıs adasına barış gelmiştir. Türkiye ve Türk ordusu bu barışın en güçlü garantisidir” dedi. 
Konuşmasına “Kanla yazılan, kanla çizilen topraklarımıza, bizi biz yapan, bizi devlet yapan, bizi millet yapan haysiyetli değerlerimize canı gönülden sahip çıkmalıyız” diye devam eden Benan, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarıyla vatan için toprağa şehit düşenlere Allah’tan rahmet diledi, manevi hatıraları önünde saygıyla eğildiklerini söyledi. 
Konuşmaların ardından tören, öğrencilerin sunduğu oratoryoyla sona erdi. 
TAK

Editör: Mehmet Kasimoglu