Amerikan Exxon Mobil şirketine ait “Med Surveyor” araştırma gemisinin, geçtiğimiz Pazar gününden bu yana, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki 10’uncu parselde bulunan “Delfini” hedefindeki araştırmalarında hızla ilerlediği haber verildi.
“Yetkili kaynakların”, 10’uncu parseldeki 3 hedeften biri olan ve bugüne kadar “Delfinos” olarak adlandırılan hedefin isminin, aslında “Delfini” olduğu konusunda kendilerini bilgilendirdiklerini yazan Fileleftheros gazetesi, geminin, araştırmalarının ikinci gününde, ilk hedefin olduğu bölgenin üzerinde çalışma yaparak, deniz tabanı oluşumunu kayda geçirdiğini kaydetti.
Bunun üç kilometre uzunluğunda ve bin 500 metre genişliğindeki bir deniz bölgesi olduğunu belirten gazete, geminin bu prosedürün tamamlanmasının ardından, veri alınmasının tekrarlanmasına ilişkin sebepler olduğunun tespit edildiğini ve diğer noktalara döneceğini ifade etti.
Med Surveyor’un son 48 saat içerisinde araştırma yaptığı bölgenin, “Kalipso” yatağının bulunduğu noktanın 25 kilometre güneybatısında olduğunu da yazan gazete, bu bölgenin kuzey batısında ve 75 kilometrelik bir mesafede, Mısır’ın “Zohr” yatağının bulunduğunu belirtti.
Gazete, Rum Enerji Bakanlığı’nın Norveçli PGS şirketinin sismografik verileri temelinde yayımladığı haritalara göre, bu yatak, denizaltı dağı “Eratosthenio” çevresindeki çember içerisinde yer aldığını ifade etti. 
Haberde ayrıca, 10’uncu parsel bölgesinde, 6’ncı parseldeki çalışmalarla bağlantılı olarak, en az iki dönem sismografik çalışmalar yapıldığını anımsattı.
2006 yılında, Falcon Explorer isimli gemiyle iki boyutlu sismografik çalışmalar yapıldığını ve aynı yıl bu veriler üzerinde çalışma gerçekleştirildiğini kaydeden gazete, 10’uncu parselin bir kısmında 2008 yılında da sismografik çalışma yapıldığını hatırlattı.
2016 yılında ise, Ramform Tethys sismografi gemisi tarafından, üst düzey teknoloji kullanılarak üç boyutlu çalışma yapıldığını ifade eden gazete, üç boyutlu araştırmaların haricinde, yerçekimsel ve manyotometrik araştırmalar yapıldığını da belirtti.
Exxon şirketi tarafından kiralanan “Ocean Investıgator” isimli ikinci geminin ise kendi yapacağı araştırmalara hazırlandığını yazan gazete, geminin, hazırlığını yapar yapmaz araştırma bölgesine gideceğini ekledi.

ENI BAŞKAN YARDIMCISI
Öte yandan gazete, yarın Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek “East Mediterranean Gas Conference”ın baş konuşmacılarından ENI Başkan Yardımcısı Luca Bertelli’nin “kartlarını açacağı” yorumunda da bulundu.
Gazete, Bertelli’nin ayrıca “Kalipso” yatağındaki keşif ve şirketin sondaj programına yönelik teknik nitelikli bilgilerle, net açıklamalarda bulunmasının beklendiğini ekledi.

“YANITI AFRODİT VERECEK”
Bu arada, gazete “Yanıtı Afrodit Verecek- Türkiye Tehdit Ediyor, Ancak Kıbrıs Doğal Gazın Değerlendirilmesi ve Satışında İlerliyor” başlığıyla yayımladığı başka bir haberinde ise, Türkiye’nin “tehditler ve petrol şirketlerine yönelik korkutmalarla” Rum Yönetimi’nin enerji programını kontrol altına almaya çalıştığını iddia etti.
Bununla birlikte, çalışmaların ilerlediğini ve Güney Kıbrıs’ın artık enerji kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik hareket ettiğini yazan gazete, Afrodit yatağının 4–5 yıl daha doğal gaz vermesinin beklenmemesine rağmen, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında, Afrodit’ten çıkacak doğal gazın ticaretinin yapılmasına ilişkin anlaşmayla durumların ilerlediğine dikkati çekti.
Afrodit yatağından Mısır’a yönelik inşa edilecek boru hattının, doğal gazı satın alacak ülke tarafından hazırlanacağını kaydeden gazete, bu verilerin, Mısır ile İsrail’in de müdahil olacakları düşünülürse, Anklara’nın faaliyet alanını kısıtladığını öne sürdü.
Gazete, Mısır ile İsrail’in, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni bir anlaşmazlık cephesi açmadan önce iki kez düşüneceği iki ülke olduğunu ekledi.

ANASTASİADİS EL SİSİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin, geçtiğimiz Pazar günü telefonda görüştüklerini de kaydeden gazete, telefon görüşmesinin, Mısır’da yakın zamanda yapılacak seçimlerde El Sisi’ye olan desteğini iletmesi için, Anastasiadis’in inisiyatifiyle yapıldığını savundu. Anastasiadis ile El Sisi’nin, bu görüşme sebebiyle, ileri sürülen Türk tehditlerinin yanı sıra aralarındaki işbirliğini de ele aldıklarını da kaydeden gazete, El Sisi’nin Anastasiadis’e, Güney Kıbrıs’ın tüm aşamalarda Mısır’ın desteğinden dayanacak alabileceğini söylediğini ekledi.
Ayrıntılar VATAN'da

Editör: Mehmet Kasimoglu