Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehtun Muslu, “Nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar tüm adayları GÜKAD’ta ağırlama niyetimiz var ve çalışmalara başladık. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı net olarak göründüğü için Ocak sonunda gelecek. Hali hazırda Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın da adaylığı belli olduğu için kendisini yakın bir tarihte ağırlayacağız. Güzelyurt Atatürk Kültür Merkezi’nde canlı yayın huzurunda tüm adayları ağırlama niyetimiz var. Şu anda kendi projemiz olan bu durum henüz netleşmedi ancak adayları GÜKAD’ta ağırlayacağımız kesindir. O yüzden sadece bu projeye adapte olduk” dedi.

Mehtun Muslu: (Güzelyurt Geliştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı)

Soru: Derneğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Mehtun Muslu: 2019 Yılının Ağustos ayında görevi devraldım. Derneğimizde yönetim kurulu, disiplin ve denetleme kurullarımız var. 1998 yılından beri faaliyet gösteren bir Sivil Toplum Örgütüdür. Bir lokalimiz var.

Soru: Derneğiniz nasıl işler yapıyor. Derneğin insanlara nasıl bir faydası var?

Mehtun Muslu: Özelde Güzelyurt Bölgesi hedef alınıyor. Genelde ki çalışmalarımız ise  tüm adanın ihtiyaçları ile ilgili gündem neyse, güncel konular neyse bizlerde toplumun içinde yaşayan insanlar olduğumuz için gerekli gördüğümüz konularla ilgili paneller düzenliyoruz.

Derneğimizde çalıştaylarımız ve söyleşilerimiz oluyor. Bizim yıllardır süre gelen bir adetimiz var. Her ayın bir Salı günü bir söyleşilerimize yer veriyoruz. Toplantılarımızda Salı günleri oluyor. Bu söyleşilerimizin konusu; sağlık, eğitim, çocuk hakları, kadın hakları, bölgeyle alakalı narenciye… 

Eğitimle ilgili kalabalık söyleşilerimiz oldu.  Derneğimizde adadan yerli  bir yazarımızın kitap tanıtımını yapıyoruz. Yazarımız kitaplarıyla birlikte gelip, arzu edenlerle imza günü etkinliği düzenliyoruz.

Dernek kurucularımızdan Avukat Hakkı Alpagut’un anısına açılan bir kütüphanemiz var. O kütüphanede ki kitaplarda tamamen gönüllülerin katkısıyla, gönüllerin kullanmış olduğu veya bağışlamak istediği kitaplardan oluşan bir kütüphanedir. Faydalanmak isteyen öğrenciler veya yetişkin insanlara göre her türlü kitaplar kütüphanede mevcuttur. Kütüphanemize gelip kitap olmak isteyen kişiler bir tane kitap verme karşılığında istediği kitabı alabilirler.

Derneğimizde bu yıl başladığımız İngilizce kurslarımız var. Bu kursu işsiz olan bir hocamız veriyor. Yetişkinlere, genelde ev hanımlarına İngilizce kursları veriliyor.

Her yıl düzenlediğimiz ikinci el pazarımız var. Pazarda satılan ürünler ile ihtiyaç sahibi insanlara fayda sağlamak için düzenleniyor. Bu çalışmayı senede iki defa sağlayabildik. Bu senede devamı gelecek. 

Bağışlardan toplanan paralarla ikinci el giysi, ayakkabı, çanta, kırtasiye malzemelerini Güzelyurt açık pazarında toplanıp satış yapıyoruz. Bu eşyaları adeti beş tl den satışını yapıyoruz. Satıştan elde edilen gelirle bölgemizde ihtiyaçlı olan bölge okullarında okuyan ihtiyaçlı çocuklara bağışta bulunuyoruz. Bu çalışmamızı bölge okullarının müdürleri ile iletişime geçerek yapıyoruz. Çok fazla bütçe olmadığı için genelde her okuldan iki öğrenci; bir kız bir erkek olmak üzere öğrenciler seçilir biz okula bağışımızı yapıyoruz onlar da dağıtımını yapıyor.

Soru:  Dernek olarak çok güzel çalışmalar da bulunmuşsunuz. İnsanların sizin derneğinize bakış açısı nasıl, size karşı nasıl bir tavır sergiliyorlar?

Mehtun Muslu: GÜKAD (Güzelyurt Geliştirme ve Kalkınma Derneği) hep gönüllülerle ayakta kalabildi. Kendi işinde performans göstererek çalışan yoğun olan insanların yine kendilerinden yada ailelerine ayıracak vakitlerden ödün vererek, öz veri göstererek GÜKAD’ı yürütmeye çalışıyoruz. 

Kişiler kendi iş yerlerinde nasıl performans sergiliyorsa GÜKAD için de aynı özveriyle çalışıyorlar. Derneğimizde gayretli çalışıyoruz. Derneğimizde Avukatımız, öğretmenimiz, esnafımız, doktorumuz var. Böylelikle de bu durum çarşıya, pazara, topluma da yansıyor. Her kesimden insan olduğu için insanlar tarafından geri dönüşler bizler için daha güzel oluyor. Her kesimden insanlarla çalışma yürüterek bir problem olduğunda kulağımıza tez gelme şansı doğuyor. Birde bölge halkı GÜKAD’ı benimsedi. Bizimle iç içe oldular. Bu sayede söyleşilerimize seve seve geliyorlar. Bölge halkı, bir söyleşi hazırlığında olduğumuz zaman çok güzel katkılar ortaya koyuyorlar. 

Bu konuda mütevazi olamayacağım. Ada da aktif olarak çalışan sivil toplum örgütüyüz. Gerek basın gerekte sosyal medyadan takip ettiğinizde göreceksiniz. GÜKAD sadece yardım derneği değildir. GÜKAD topladığı bağışlarla yardımda bulunuyor. Daha ziyade toplum odaklı çalışmalar yapmayı benimsiyor.

Soru: Çalışmalarınızı yürütürken Güzelyurt Blediyesi’ nden destek alıyor musunuz?

Mehtun Muslu: Geçmişte belediyemizle hayvan hakları ile ilgili bazı sıkıntılarımız oldu. Ancak insanlar her şeye konuşarak ve sevgiyle yaklaşırsa bence karşısında olan kişiye kendisini daha iyi anlatabilir. Son dönemlerde Belediyemizde GÜKAD’dan yana bir zarar gelmeyeceğini tam aksine topluma ve beldemize faydalı olabileceğinin kanaatine vardılar. Son bir etkinliğimiz oldu. Kalkanlı da piknik alanlarını temizledik. Piknik alanlarına konteynerlar koyarak katkıda bulundular. 

Belediyemiz son dönemde yardım koyma konusunda ve engel çıkartmama konusunda bize sıcak davranıyor. Biz siyasal amaç güden bir dernek değiliz. Her siyasi görüşten arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Ancak GÜKAD’ın herhangi bir siyasi partinin mutfağı yada arka bahçesi olmasına müsaade etmeyiz. Son iki dönemdir bunu insanlara daha iyi anlattığımızı düşünüyorum. Şunda Güzelyurt Belediyesi ile ilgili bir sıkıntımız yok. Umarım bundan sonra da olmaz. Zaten bir sivil toplum örgütünün bir Belediyeyle, bir Bakanlıkla veya bir siyasiyle neden bir sıkıntısı olsun? Onlar zaten bir makama gelirken sivil toplum örgütlerinden eleştiri alabileceklerini, halktan eleştiri alabileceklerini bilerek gelmeleri gerekir. Bizim eleştiri yaptığımız gibi olumlu durumları da dile getirir onları da anlatırız.

Soru: Güzelyurt Belediyesi ile ilişkilerinizin düzeldiğini söylediniz. Yakın zamanda Güzelyurt Belediyesi ile ortak projeniz var mı?

Mehtun Muslu: Şuanda ortak bir projemiz yok. GÜKAD çok aktif bir döneme giriyor. Şöyle ki… Nisan ayında bir Cumhurbaşkanlığı seçimimiz var. Nisana kadar tüm adayları GÜKAD’ta ağırlama niyetimiz var. Bunun için çalışmalara başladık. Tufan Erhürman’ın Cumhurbaşkanlığına adaylığı net olarak göründüğü için sanırım Ocak sonunda Tufan Erhürman gelecek. Hali hazırda Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı’nın adaylığı belli ve Mustafa Akıncı’yı başka bir tarihte ağırlayacağız. Mart ayında tüm adayların isimleri belli olunca belki o zaman Belediye devreye girer. AKM ( Güzelyurt Atatürk Kültür Merkezi)’de canlı yayın huzurunda ağırlama niyetimiz var. Şuanda kendi projemiz olan bu durum henüz net bir şey değildir. Ancak adayları GÜKAD’ta ağırlayacağımız kesindir. O yüzden sadece bu projeye adapte olduk. 

Projelerimizi hedef odaklı yapıyoruz. Kendimize bir proje belirliyoruz. O proje netlik kazanıp hayata geçirilir daha sonra diğer proje için çalışmaya başlıyoruz. 
Haber ve Fotoğraf: Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL
 

Editör: Mehmet Kasimoglu