TDP Milletvekili Zeki Çeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi’nin görüşüldüğü Meclis’teki 3 saatlik konuşmasında vurguladı 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Zeki Çeler, 4’lü koalisyon hükümeti döneminde sosyal demokrat bir partinin siyasi düşüncesi gereği işçi ve emekçiden yana tavır sergilediklerini belirterek, “Şimdi de özel sektör çalışanlarına bizim dönemdeki gibi gerçekten sahip çıkılmalı” dedi. 
Kendi bakanlık döneminde 15 ayda 5 Bin 419 denetim yapıldığını, ancak kendinden sonraki Mayıs-Aralık döneminde Bakanlığın denetim konusunda sınıfta kaldığını söyleyen Çeler, kayıt dışılığı önlemek için yapılan af konusunda ise, bazı işverenlerin bu affın bedelini yabancı çalışanlara ödettiğine dikkat çekti. 
Çeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bütçesi’nin görüşüldüğü Meclis’teki 3 saatlik konuşmasında kendi döneminde yapılan icraatlardan örnekler verdi, kendinden sonraki dönemde yapılanlarla ilgili eleştiri, tespit ve önerilerde bulundu. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının doğumdan ölüme toplumun her kesimine dokunan bir bakanlık olduğunu anımsatan Çeler, Bakanlık icraatlarının önemine işaret etti, bakanlığın sadece kendi vatandaşlarına değil, ülkedeki herkese dokunan bir bakanlık olduğunu vurguladı. Kendi bakanlığı döneminde ekibiyle, bakanlık personeli ve bürokratlarıyla birlikte bir çok ilerlemeler sağladıklarını dile getiren Çeler, ekip ruhuyla çalışmanın oldukça önemli olduğunu belirtti. 
Kendi bakanlık döneminde 15 ayda 5 Bin 419 denetim yapıldığını, ancak kendinden sonraki Mayıs-Aralık döneminde Bakanlığın denetim konusunda sınıfta kaldığını söyleyen Çeler, İşverenlerle yakınlığı olan siyasilerin aksine, kendi döneminde korkmadan işyerlerini teftiş ederek, kayıt dışı işçi çalıştıran işyerlerini teşhir ettiklerini anımsattı ve ‘bunun cezadan daha rencide edici’ olduğunu ifade etti. 

“En ciddi sorun personel yetersizliği”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın en büyük sorunlarından birinin personel yetersizliği olduğuna kaydeden Çeler, Bakanlığa bağlı tüm dairelerde personel sayısının artırılmasının mecburi ve zaruri olduğunu dile getirdi. Çeler, Çalışma Dairesindeki müfettiş sayısını kendi bakanlık döneminde maksimuma çıkarttıklarını kaydetti.
Kayıt dışılığı önlemek için yapılan ve şu anda yürürlükte olan afla ilgili, bazı işverenlerin bu affın bedelini yabancı çalışanlara ödettiğini söyleyen Çeler, "Maalesef yurtdışından işçi getiren, insan ticareti, emek köleliği yapan, danışmanlık adı altında reklam veren insanlar var. Bunun önüne geçmek için ciddi bir karşı duruş gerekmektedir. Biz çok uğraş verdik. Türkiye dışında diğer ülkelerle işbirliği yapıp ciddi paralar kazanıyorlar" dedi. 
Bir kesimin de çıkan af ile kendini enayi durumuna düşürülmüş gibi hissettiğini kaydeden Çeler, işini düzgün yapan işverenlere de İhtiyat Sandığı İDM Fonu’ndan teşvik verilmesi önerisinde bulundu. 
Yabancı işçilerin sorunlarının çözülmesi için adım atılmasını isteyen Çeler, Türkiye’den gelen işçiler işten duruşlarını kendileri verebilirken, üçüncü ülke vatandaşlarının işten duruşlarını Çalışma Dairesi’ne kendilerinin verememesinin adaletsiz bir durum olduğunu kaydetti. Bu kişilerin zaten “köle” gibi muamele gördüğünü dile getiren Çeler, bu durumun değiştirilmesini istedi. 

“Sendikalaşma çok önemli”
Sendikalaşmanın önemine işaret eden Çeler, özel sektörde sendikalaşmanın sadece çalışanı korumaya değil, kayıt dışılığın önüne geçmek başta olmak üzere pek çok sorunun çözümü açısından da önemli olduğunu dile getirdi. 
1 Mayıs başta olmak üzere, resmi tatil günlerinde çalışanların bire iki maaş ödenmesi konusunda ne yapıldığını soran Çeler, kendi döneminde çalışanların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının bire iki ödenip ödenmediğinin kontrol edildiğini anımsattı. Özel sektör çalışanlarının Bakanlığı arkasında hissetmeyince sustuğunu ve işverenleri tarafından ezildiğini belirten Çeler, resmi tatil günlerinde çalışanların bire iki ödenmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu söyledi ve 1 Ocak’ta hala işyerini kapatmayan, "iki kuruşun peşinde çalışanlarını ailelerinden uzak tutmak için çalışan kesimler” olduğunu ifade etti. 
Özel sektörde çalışanların  1 gün de olsa tatil yapmanın mutluluğunu yaşaması gerektiğine vurgu yapan Çeler, özel sektör çalışanları için asgari ücrete artış yapılması gerektiğini belirterek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun derhal toplanması gerektiğine, aksi takdirde Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasaklarına takılacağı uyarısında bulundu. 
İş kazalarının önüne geçmek için denetimlerin büyük önem taşıdığını belirten Çeler, İş sağlığı ve güvenliği bilincinin bir türlü topluma yerleştirilmediğini, ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin Bakanlık tarafından artık yayınlanmadığını kaydetti. Çeler, yabancı işçinin kayıt dışına düşmesinin nedenlerinden birinin de denetim eksikliği olduğunu belirtti.
Özel sektör çalışanlarının neredeyse yarısından fazlasının yabancı uyruklu olduğunu söyleyen Çeler, özel sektörde yerel işgücü istihdamını artırmak için işverene teşvik verirken, çalışana da ek ödenek verilebileceğini dile getirdi. Gençlerin özel sektörde çalışmamasının en önemli sebeplerin başında, çalışma şartları, maaş ve haklar olduğunu ifade eden Çeler, özel ile kamuda çalışanlar arasında ciddi bir ayrım olduğunu kaydetti, özel sektörden gelen biri olarak özel sektör  çalışanlarının ne hissettiğini iyi bildiğini belirtti. 

"Sosyal sigortalar ve ihtiyat sandığı işlemleri online hale getirildi"
Sigortalar ve ihtiyat sandığı işlemlerinin online hale getirilmesi için kendi döneminde yürütülen çalışmalara değinen Çeler, bazı aksaklıklar olsa da bu sistemin büyük fayda sağladığını anlattı. Genel Sağlık Sigortasıyla ilgili yasanın yürürlüğe girmesi için ciddi şekilde personel sayısının artırılması ve sigorta primlerinde düzenlemeye gidilmesine ihtiyaç olduğunu anlattı. Çeler, en baştan denetimler düzgün yapılmış olsa aflara da ihtiyaç kalmamış olacağını dile getirdi.

“Bir üniversitede profesör asgari ücret mi alır?”
Özel sektörde çalışanların %70’den fazlasına asgari ücret üzerinden sigorta yatırıldığını kaydeden Çeler “Bir üniversitede profesör asgari ücret mi alır?” diye sordu. Çeler, bu konuda denetim yapmak gerektiğini belirtti. 
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin hayata geçmesi için KHK’nın derhal sınavı sonuçlandırmasının çok önemli olduğunu aktaran Çeler, ülkede değişen sosyolojik yapıyla Sosyal Hizmetler Dairesi personelinin iş yükünün ciddi şekilde arttığını dile getirdi, huzurevi projesiyle ilgili gerekli adımların atılmasını istedi. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı dairelerde güvenlik sıkıntısı olduğunu dile getiren Çeler personelin çoğu zaman kendi aracıyla görev yerine gitmek durumunda kaldığını anlattı.  Çeler, bakanlığın sosyal etkinliklere önem vermesi gerektiğini de kaydetti. Sosyal Hizmetler Dairesi çalışanlarının çok zor bir görev ifa ettiğine vurgu yapan Çeler, bu memurlara gereken değerin verilmesini istedi.
 

Editör: Mehmet Kasimoglu