Mevcut yatırımların ve projelerin bu yönde olduğunu ancak iletim ve dağıtım alanlarında da yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Özgür, “Halka, en uygun maliyetlerle kaliteli hizmet sunan Kıb-Tek için çalışacağız” ifadesine yer verdi.

Maliye Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Birikim Özgür dün Teknecik Elektrik Santrali’nde incelemelerde bulundu, yatırım çalışmaları ve mevcut ünitelerin işleyişi hakkında bilgi aldı.

ÖZGÜR: “PERSONELİN ÖZVERİLİ ÇALIŞMASINDAN GURUR DUYDUM”

Kıb-Tek’in üretim bacağını yerinde incelemekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Özgür, “Personelin özverili çalışmasından gurur duydum” dedi.

7 yıl önceki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) iktidarından sonra bu alana yatırım yapılmadığını söyleyen ve bunun üzücü olduğunu belirten Özgür, “Bizim dönemimizde yatırımlar devam edecek. Hedef yüzde yüz yatırım öngörüsüdür. Talebi karşılayacak, yedek de olacak yatırım planı için çalışmalar önemli” şeklinde konuştu.

“BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

Yapısal dönüşümlerle elektrikte emin adımlarla ilerleyeceklerini, uygun maliyetlerle kaliteli hizmete odaklanacaklarını kaydeden Özgür, “Değişen dünya ve bölge koşullarında Kıb-Tek'in hizmetlerini sürdürebilmesi için birlikte çalışacağız” vurgusunu yineledi.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Kıb-Tek Mali Koordinatörü Hasan Başoğlu, Müdür Muavinleri Ahmet Dargın ile Kulderen Canselen’in de yer aldığı santral ziyaretinde, Teknecik Başmühendisi Hasan Borucu da Bakan Özgür’e teknik bilgi verdi.

BORUCU: “BUHAR SANTRALLERİNDEN BİRİ DEVRE DIŞI...BORULAR BAKIM AŞAMASINDA”

Hasan Borucu, Teknecik Elektrik Santrali’nde 60 Megawatt’lık (MW) 2 buhar santrali ile 17 MW’lık 8 dizel santral bulunduğunu söyledi.

Buhar santrali borularının 120 bin saate ulaşıldığında bakıma alındığını aktaran Borucu, Teknecik’deki santrallerin sorun çıkarmadan 150 bin saate ulaştığını kaydetti.

Şu anda bu buhar santrallerinin birinin devre dışı bırakıldığını, borularının bakım, onarım yenileme aşamasında olduğunu söyleyen Başmühendis, “Bu işlemlerin bitmesiyle diğer buhar santralinde de aynı çalışmalar başlayacak. İşlemlerin Mayıs’ta tamamlanması hedefleniyor” dedi.

GÜRKAN: “BUHAR SANTRALLERİNİN BORULARININ DEĞİŞİMİ İÇİN 3,3 MİLYON EURO’LUK YATIRIM YAPILACAK”

Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan da buhar santrallerinin borularının değişimi için 3,3 Milyon Euro’luk yatırım yapılacağı bilgisini verdi.

Gürkan, şu anda tamirde olan dizel santral ünitesinin Mart ayı ortasında devreye gireceğini kaydederek, “Yaza girerken 8 ünite tamamı üretim yapabilecek durumda olacak” dedi.

AKİM VE BAŞOĞLU: “KIB-TEK’E 2015’TE 110 MİLYON TL YATIRIM YAPILDI”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ve Kıb- Tek Mali Koordinatörü Hasan Başoğlu ise yatırımlar hakkında Maliye Bakanı Birikim Özgür’e bilgi verdi.

Kurum yetkilileri konuşmalarında Kıb-Tek’in 2015’te 65 Milyon TL’si santral ve yenileme, 45 Milyon TL’si de akıllı sayaçlar ve LED lambalar olmak üzere toplam 110 Milyon TL yatırım yaptığını belirtti.

Yaklaşık 7 yıldır iletim-dağıtım alanına yatırım yapılmadığı kaydeden kurum yetkilileri, “2016 yatırım yılı olacak. Kıb-Tek’in 2 yıl sonra santral borcu da kalmayacak” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu