Hastanelerde yer alan kimi bölümlerin ne anlama geldiği ve hangi hastalıklarla ilgilendiği merak konusudur. Adından ötürü vatandaşlar tarafından anlamlandırılamayan bu servislerden birisi de üroloji servisidir. Hastanelerde bulunan üroloji servisi böbrek, idrar yolları, üreme sistemi bozukluklarına bakar. Üroloji doktoruna hangi rahatsızlıklar sonucu gidilmesi gerektiğini Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Bindayı’ya sorduk.

Soru: Sizi tanıyabilir miyiz?
Ahmet Bindayı: 1986 Lefkoşa’da doğdum. Üniversiteyi Hacettepe Tıp Fakültesi’nde okudum. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Üroloji Uzmanı olarak mezun oldum. Avrupa’da Üroloji Foreman’ı aldım. Böbrek kanseri üzerine yüksek lisans yapmak için Amerika’ya gittim. Bir yıl boyunca İstanbul Medical Park Hastanesi’nde çalıştım daha sonra Kuzey Kıbrıs’a geldim. Şu anda üroloji uzmanı olarak çalışmaktayım.
Soru: Üroloji alanını neden seçtiniz?
Ahmet Bindayı: Üroloji tamamen cerrahi ile alakalı bir branş. Cerrahiyi sevdiğim için seçtim. 
Soru: Hastalar üroloji uzmanına hangi rahatsızlıklarla gelmelidir?
Ahmet Bindayı: Üroloji çok geniş bir branştır. Başta böbrek rahatsızlıkları, böbreğin cerrahi rahatsızlıkları, böbrek taşları, böbrek tümörleri onun dışında sidik torbası yani mesane dediğimiz organ rahatsızlıkları, idrar yolları enfeksiyonları, mesanedeki taşlar, tümörler üroloji alanındadır. Fonksiyonel Üroloji dediğimiz idrar kaçırma yine ürolojinin alanlarından birisidir. Ürolojinin alanlarından bir diğer rahatsızlık ise erkeklerde de sıkla görülen prostat kanseridir. Bu saydıklarım ürolojinin uğraştığı bilim dallarıdır.
Soru: Sistit, günümüzde birçok insanın karşılaştığı bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenler nelerdir?

SİSTİTTEN KORUNMAK İÇİN ECZANELERE GİTMEK YERİNE ÜROLOJİ UZMANINA GÖRÜNÜN
Ahmet Bindayı:
Sistit özellikle bayanlarda görülen bir rahatsızlıkdır ve altında mutlaka bir sebep vardır. Bu sebeplerden en sık karşılaştığımız ise fonksiyonel sebeplerdir. İdrarı tutma, hijyenini sağlayamama, taş hastalıkları da idrar yolu enfeksiyonuna sebebiyet verebilir. İnsanların sistitten kurtulmak için bilinçsizce eczaneden ilaç almak yerine üroloji uzmanına başvurmaları gerekiyor.
Soru: Böbrek hastalıkları vakalarının görülme sıklığı gittikçe artmaktadır. Bu konu hakkında bize neler söylemek istersiniz?

ULTRASON VE TOMOGRAFİ CİHAZLARIYLA HASTALIĞI DAHA KOLAY TEŞHİS EDEBİLİYORUZ
Ahmet Bindayı:
Elimizde, gittikçe artıyor diye bir veri yok. Böyle bir saha çalışması yapılmadığı için gittikçe artıyor demek doğru değil. Eskiden insanlar sağlık hizmetlerine ulaşmakta sıkıntılar yaşadıkları için bu hastalığın daha az görülme durumu vardı. Şu an bu bahsettiğimiz hizmetlere insanlar daha kolay ulaştığı için hastalıklar da kayıt altına alınıyor. Dolayısı ile rahatsızlıklar daha erken teşhis ediliyor. Özellikle ultrason ve tomografi cihazlarıyla hastalığı daha kolay ve daha rahat teşhis edebiliyoruz. 
Soru: Tüm evli çiftlerin hayali çocuk sahibi olmak. Fakat bazı nedenlerden dolayı kısırlık sorunu ile karşılaşanlar oluyor. Kısırlık nedir? Tedavisi nasıl yapılmalıdır?

KISIRLIK İNSANIN SOSYAL YAŞANTISINI VE KENDİSİNİ ETKİLEYEN BİR DURUMDUR
Ahmet Bindayı:
 Kısırlık çocuk yapmak isteyen çiftlerin yaklaşık yüzde otuz ya da kırkında gördüğümüz bir durum. İnsanları bireysel olarak etkilerken, sosyal yaşantısını da etkilemektedir. Bu rahatsızlığın iki aşaması var. Sıkıntı kadındaysa, kadın doğum uzmanları tarafından tetkik edilir ve tanı konur. Erkekler de olan sıkıntıları da üroloji doktorları tarafından tetkik edilir. Günümüzde kullandığımız bazı gıdalar da kısırlığı tetiklemekte. 

SİGARADAN UZAK DURUN! ERKEKLERDE SPERM FONKSİYONLARINI ETKİLİYOR...
Erkeklerde çok sık gördüğümüz durumlardan bir tanesi de Varikosel dediğimiz bir hastalıktır. Tanı koyduğumuz infertilitenin birçoğunda Varikosel rahatsızlığı saptanmaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak Üroloji doktoruna görünmeleri gerekmektedir. İnsanların bundan korunmak için dengeli beslenmeleri ve sigaradan uzak durmaları gerekir. Çünkü bunlar erkeklerde sperm fonksiyonlarını etkileyen faktörlerdir.
Günümüzde gebelik yaşının, eski dönemlere göre biraz daha geç olması da sıkıntı yaşanmasına neden olmaktadır. Yaşla birlikte kadınların yumurtalıklarında bir miktar azalma olmaktadır. Bu gibi durumlarda mutlaka kadın doğum doktoruna görünmek gerekir.
Soru: İnsanlar size gelmeye çekiniyor. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?

REÇETESİZ İLAÇ SATIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Ahmet Bindayı:
Çekinmeden kastınız şu olabilir. İnsanlar hem maddi hem de vakit kaybından dolayı direkt olarak eczaneden ilaç almayı tercih ediyor. Bu artık yasal olarak yasaklandı. Bazı eczaneler gerek antibiyotik gerekse diğer tedavilerin ilacını hastalara vermektedir. Bunun önünü kesmek için mutlaka reçetesiz ilaç alımını durdurmak gerekiyor. Sadece üroloji olarak değil reçetesiz ilaç satışı bütün tıptaki en büyük sorunlardan birisi.
Haber Ve Fotoğraf: Esengül AYKAÇ
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu