Adanın en eski dövme sanatçısı olarak bilinen ve kendine ait stüdyosu bulunan Aykut Güçveren dövme sanatı ile mesleğini yapmakta ve insanların vücuduna değer verdiği görselleri ve yazıları başarılı bir şekilde işlemektedir.  Kişinin hangi koşullarda dövme yaptırdığına da değinen Güçveren, “Sağlık kurumları bu konuda çok titiz davranıyor. Kişinin hangi koşullarda dövme yaptırdığı çok önemlidir. İğne yoluyla veya cinsel yolla bulaşan kötü hastalığın yumurtlama süresi altı aydır. Dövme yaptırdıktan altı ay sonra kan verebilirsiniz” dedi.

Soru: İlk olarak dövme işine nasıl başladınız?
Aykut Güçveren:  Dövme işine ilk olarak mahallede arkadaşlarımın üzerine kalemle resimler çizerek başladım.  Arkadaşlarım, çizdiğim resimlerin üzerinden toplu iğne ile geçerek vücutlarına o resmi çizerlerdi.
Dövme bizde çok eski bir kültürdür. Son yüzyıl içerisinde dövme çingenelerde yaygınlaştı. Onlara da dövme figürlerini çizerdim onlarda aynı şekilde çizdiğim figürleri toplu iğne ile vücutlarına çizerdi.
Dövme işine başlamadan önce resmimin çok iyi olduğunu fark ettim. Yağlı boya ile tablolara çizimler yapardım. Tüm bunlar yaşanırken kendime uydurma bir robottan dövme makinası yaptım. Daha sonra 16 yaşında kendi kendime ben dövmeciyim dedim. Fakat dövmenin D’sinden alakam yok sadece çizim yapıyordum.
Bir şekilde dövme işine başladım. Arkasından dövme ile ilgili eğitimler almaya başladım. Bugün üzerinden 23 sene geçti. Hiç yılmadan devam ettim.



Soru: Yapılacak olan dövme için şekil ve bölge seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Aykut Güçveren: Sadece bizim ne istediğimiz önemli değildir. Kişinin ne istediği daha önemlidir. Biz sadece dövme yaptıracak olan kişiye yardımcı oluyoruz.
Bu süreç şöyle devam ediyor; müşteri bize bir modelle geliyor. Bana gösterdiği modele bakıyorum. Eğer ki ilerleyen zamanlarda kişiye sıkıntılar çıkarmayacaksa, bana gösterdiği modeli çiziyorum. Ben siyasi içerikli dövmeleri müşterilerime çok tasnif etmiyorum. Bu durumu kabul etmiyorum demek, siyasi özgürlüğe karşı olduğumuzdan değil. Tamamen kişinin ileri ki hayatında kendisini ne kadar etkileyeceğini düşündüğüm için çok tercih etmediğim bir durumdur.
Başka bir müşteri dövme modelini bize gösterdiğinde kötü bir modelse, kedisine “ bu dövme vücutta şöyle durur.” Anatomik yapıyla dövmenin vücutta nasıl durduğunu  anlatmaya çalışır vücuttaki dövmenin yerleşimini bu şekilde yapıyoruz.
Müşterinin dövmeden pişman olmadan hayat boyu taşıyabileceği bir konsepti oluşturup vücuttaki dövme işine başlıyoruz. Her işlemi müşterinin en son onayını alarak işleme başlıyoruz. Sürekli fikir değiştiren birçok müşteriyi hiçbir şey yapmadan stüdyodan geri gönderdik. Bu tarz müşterilerin çoğunda dövmenin sonu pişmanlıkla sonlanıyor.
Sevgili ismi çok ender yaptığımız bir işlemdir. Müşteri sevgilisiyle geldiğinde mecburen dövmelerini yapıyoruz. Tabi ki günün sonunda yine hüsran yaşanıyor. Bu da kötü bir şey değildir. Paranızla satın alacağınız bir tecrübedir.



Soru: ilk dövmesini yaptıracak olan birisi mesela, derdi pişmanlıktan öte sıkılmak olabiliyor bazen, hem acısını merak edenler, sıkılmaktan korkanlar için en iyi ilk yer dövmesi neresidir?

Aykut Güçveren: Yaptıracakları dövmeleri büyük olamasın ve kendilerinden emin olsunlar. “Bu dövmeyi hayat boyu taşıyabilirim” diyorsa yaptırsın. Büyükte olsun, küçükte olsun, sırf dövmem olsun diye yaptıracaksa küçük bir dövme yaptırsın. Fazla görünen bir yerine yaptırmasın.
Mesela 18 yaşından küçük olan kişiler ailelerinden izin almadan buraya giremez. 18 yaşından küçüklere dövmeyi, ailesini de yanında getirerek dövmeyi yapıyoruz. Vücut gelişimini tamamlandığını gördüğümüz kişilerin dövme isteğini kabul ediyoruz. 18 yaşından küçüklerin dövmelerinin yapımında bir değişiklik olacaksa, yine ailelere fotoğraflı bir şekilde gelişmeden haberdar ediyoruz.

Soru: Dövme yaptırmadan önce psikolojik bir hazırlık durumu gerekir mi?
Aykut Güçveren: Aslında bize bu şekil de gelen insanların psikolojisi bozuktur. Dövme yaptıranlar kendilerini daha cesur hissederler, daha mutlu hissederler, daha özgür hissederler. Bunu yıllar içerisinde fazlasıyla yaşıyoruz.
Vücudumda yüzün üzerinde dövme var ama elimin üzerindekiler hariç hiçbirisi görünür değil. Ben kendim için dövme yapıyorum. Vücudumda bir sürü tarihten notlar var, Arapça yazılar var, savaş sahneleri var, sol tarafımda sevdiğim bir padişahın portresi var, göbeğimde Kıbrıs haritası var, Lefkoşa surlarının resmi sadece bende var…

Soru: Dövme stüdyosu açmak için hangi malzemeler gerekmektedir?
Aykut Güçveren:  Stüdyo açabilmek için belli kriterler var. Öncelikle belli bir eğitimden geçmek gerekiyor. Kuzey Kıbrıs’ta eğitim veren yerler sınırlıdır. Bu işler daha çok usta çırak ilişkileri sonucunda öğrenilecek bir meslektir.
Kaç çeşit insan varsa o kadar çeşit deri var. Her deriyi öğrenmek lazım. Biz bu bilgileri öğrendik. Bu bilgileri bu sefer de öğrencilere öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerde bizlerden edindiği bilgilerle önemli bir basamak olarak görüp çok iyi yerlere geleceklerdir.
Bizim zamanımızda usta yoktu. Biz kendimiz makine hazırlayıp dövme yapıyorduk. Bizim bazı şeyleri geliştirmemiz ve aşmamız çok zaman aldı. Çünkü yaptığımızı doğru zannediyorduk ama doğru değildi. Bizim yaşadığımız zamanda internet çok yaygın değildi ya da sorabileceğimiz bir şahıs, bir sanatçı, bir stüdyo yoktu.
Eğitimi tamamladıktan sonra stüdyo için profesyonel ekipmanların alınması gerekiyor. Birbirinden farklı dövme makinaları var; Rotary dediğimiz, Bobinli dediğimiz makine çeşitleri vardır. Onlardan temin etmek gerekiyor. Kullandığımız dövme makinalarının elimize uyup uymaması da çok önemlidir.
Stüdyonun steril olması çok önemlidir, güzel, profesyonel  yatağın olması, profesyonel dövme makinalarının boyalarının olması çok önemlidir.  Dövme makinasının ucundaki iğne, tamamen özel ambalajında sterilize bir şekilde alıyorum. İğneler kişiye özeldir.

Soru: Son olarak dövme bakımı ile ilgili bir soru sorayım, dövme nasıl en iyi bir şekilde bakılır?
Aykut Güçveren: Kişi bize geldiğinde dövmesi varsa, o dövemeye bakıyorum, bakımının nasıl yaptığını kontrol ediyorum. Daha sonra kişiye “ dövmenin bakımı için neler yaptın” diye soruyorum. Her vücudun işleme bağlı olarak iyileşme durumu farklıdır.
İlk kez dövme yaptıran birisi geldiğinde günde üç defa kremini sür, kaşınırsa kaşıma, kabuklanırsa kabuklarını yolma… iyileşme süresi ise ortalama olarak bir haftadır. Mesela şeker hastalarına dövme yaparken onların bakım prosedürü çok daha farklıdır. Şeker hastalarının dövmeyi yaptırmadan önce şeker değerlerini en düşük seviyeye getirmesi gerekiyor. onlara gerekirse iki seansta dövme yaptırmak gerekiyor. ileri derecede olan şeker hastalarına kesinlikle dövme yaptırmalarını önermiyoruz.

Soru: Bir de dövmesinin üzerinden zaman geçmesine rağmen solan dövmeler var bunun için ne yapılması gerekiyor?
Aykut Güçveren: Çok sıcak bir ülkede yaşıyoruz. Güneşten arabaların kaportası ve arabaların üzerindeki boyalar bile yanıyor. Ben dövme yaptıranlara sürekli bir tavsiyede bulunuyorum. En azından dövmenin görünen yerlerini güneşten korumak için güneş kremi kullansınlar.
Haber Esengül Aykaç
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu