7 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nin tamamlanmasıyla birlikte gözler bundan sonraki sürece çevrildi.
Milletvekilliği Erken Genel Seçim’inin ardından kesin olmayan resmi sonuçları açıklayan Yüksek Seçim Kurulu, yarın saat 17:00’ye kadar itiraz kabul edecek.
İtirazların değerlendirilmesinin ardından kesin resmi sonuçlar resmi gazetede yayımlanacak ve meclisin toplanması için 10 günlük anayasal süreç başlayacak
Bu süreçte mevcut hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı’na sunması gerekiyor ancak yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı’nca onaylanana kadar mevcut hükümet göreve devam edecek.
Anayasa’ya göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekilliği genel seçimlerinin sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonraki 10’uncu gün saat 10.00’da kendiliğinden toplanacak.
Meclise, toplantıda hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. En genç 2 milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek.
Milletvekilleri bu ilk toplantıda ant içecek.
Hükümetin kurulma süreci ise Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini, güvenoyu alabileceğine kanaat getirdiği bir grup başkanına veya milletvekiline vermesiyle başlayacak.
Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini alan milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlü.
Görevi alan milletvekilinin önerisine göre bakanlar Cumhurbaşkanı’nca atanacak ve Bakanlar Kurulu’nun listesi tam olarak Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak.
Bakanlar Kurulu’nun programı, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak ve ardından güven oylamasına gidilecek.
Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından iki tam gün sonra görüşmeler başlayacak ve bittikten iki tam gün sonra oylama yapılacak.
Anayasa’ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor.
Ayrıntılar VATAN'da
Kaynak: BRTK

Editör: Mehmet Kasimoglu