Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak Meclis Başkanı Sibel Siber, ölüm yıldönümü dolayısıyla Ulu Önder  Mustafa Kemal Atatürk’ü andı.

Daha sonra kürsüye çıkan Sibel Siber, bazı konularda bilgilendirmek ve fikir almak istediğini belirterek, ortak görüşün önemine dikkat çekti.

Hellim konusuna değinen Siber, ülke ihracatının yüzde 20’sinin hellimin oluşturduğunu belirterek, 2014’de Rum tarafının AB komisyonunâ tescil etmek istediğini, Türk tarafının da başvurusu ile “hellim” ve “hallumi” olarak aralıkta onaylanması beklendiğini kaydettti.

Ancak tescilin ardından  hellime onay verecek olan makamın Rum Tarım Bakanlığı olduğunu ifade eden Siber, bu konuda AB’ye, birlik olup çağrı yapmak ve girişimde bulunmak gerektiğini söyledi.

Tescil ile hellimin sadece Kıbrıs’ta üretilebileceğini kaydeden Siber, Kıbrıs Türk tarafına da onay yetkisi verilmesi yönünde ortak görüşte birleşilerek AB nezdinde girişim yapılması gerektiğini ifade etti.

Müşavir konusuna da değinen Sibel Siber, Kamu Reformu’nun önemine dikkat çekerek bunun elzem olduğunu söyledi.

Kamu Reformu’nun ocak ayında meclise geldiğini, 150 maddeden 104’ünün görüşüldüğünü ve kasım ayı sonuna kadar sonuçlanması gerektiğini kaydeden Sibel Siber, şikayet edilen birçok konunun altında bu konunun olduğunu ifade etti.

Seçim ve Halkoylaması Yasası konusuna da değinen Siber, Kamu Reformu ve Seçim yasasının ileriki günlerde daha detaylı paylaşılacağını belirtti.

Siber, “Hiç kimse bizim sorunlarımızı çözemez sorunlarımızı çözecek olan bizleriz” dedi.

ÖZGÜRGÜN: “BU KONUŞMANIN YERİ MECLİS DEĞİL…”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis Başkanının konuşmasının gündem dışı mı olduğunu sorarak, bu konuların  hükümete söylenmesi gereken şeyler olduğunu; yerinin Meclis olmadığını ifade etti.

“Bunlar hükümetin meseleleri. Muhalefetten yardım istenirse veririz” diyen Özgürgün, “hükümetin işini yapması gerektiğini” kaydetti.

Mecliste yasaların yapılmakta olduğunu belirten Özgürgün, icraatın ise hükümetin işi olduğunu söyledi.

“Göç Yasası” olarak anılan kamu çalışanlarının maaş ve diğer haklarıyla ilgili yasa  konusunda CTP-BG’yi “iki yüzlü politika izlemekle” suçlayan Özgürgün, “meclise gelsin biz de destek verelim ama yok…” dedi.

Hükümetin 32 milletvekiliyle yasa geçirme konusunda sıkıntı yaşamaması gerektiğini belirten Özgürgün, kendilerinin gerektiğinde destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.

Hükümetin, hem müşavirlerden şikayet edip hem de sürekli 3’lü kararnameyle birilerini atamasının doğru olmadığını söyleyen Özgürgün, “sistemde sıkıntı varsa hükümet öneri yapar muhalefet destek verir” dedi.

Özgürgün, bütçe görüşmelerinde hükümetin 1.5 yıllık icraatlarını belgelerle ortaya koyacağını ifade ederek, bügün eleştirmek için değil, talep gelmesi halinde muhalefet olarak, toplumun yararına olacak her konuda destek vereceklerini vurgulamak için söz aldıklarını belirtti.

ÇAKICI: “SİBER’İN BU KONULARI GÜNDEME GETİRMESİ CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞIYLA ALAKALI“

TDP Milletvekili  Mehmet Çakıcı, Meclis Başkanı Siber’in “müşavirler ordusu yaratılıyor” sözünü değerlendirerek, konuşmayı dinlerken hangi ülkede olduğunu bilemediğini; kamu reformunu hazırlaması gerekenin hükümet olduğunu ancak sürekli atama yapmaktan da vazgeçmediğini belirtti.

Çakıcı, Siber’in uygulamalara yaptığı eleştirileri de kınayarak,”hükümetin iraatlarının parti meclisinde konuşulması gerektiği; Genel Kurul’da bu konuları gündeme getirmesinin Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla alakalı olduğu”  yorumunu yaptı.

Yapılmayan işlerin ve uygulamaların adresinin icra makamı yani hükümet olduğunu ifade eden Çakıcı, suçlamaların hedefinin meclis olamayacağını; meclisin yasaları yapmak için var olduğunu belirtti.

Çakıcı, mağdur edilen kesimlerin, “alay eder gibi” ziyaret edilmesini de “samimiyetsizlik” olarak  değerlendirdi.

KAŞİF DE SİBER’İN KONUŞMASINI ELEŞTİRDİ

DP-UG Milletvekili Ahmet Kaşif de, Siber’in konuşmasını eleştirerek, 3 konunun da yıllardır üzerinde çalışıldığını belirtti. Esas sorunun üreticilerin sorununu çözmek olduğunu kaydeden Kaşif, Siber’i “Cumhurbaşkanlığı seçimine az bir süre kala iyi bir yönlendirme yapma çabası gösterdiği” gerekçesiyle kutladı.

Kaşif, bu konuların, gündem yaratma amaçlı değil, önce hükümetin kendi içinde istişare edilerek gündeme getirilmesini önerdi.

SOYER: “SİBER’İN HELLİM KONUSUNU MECLİSE GETİRMESİ OLUMLU BİR TAVIR”

CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Siber’in hellim konusunda söylediklerine gösterilen tepkiye bir anlam veremediğini belirterek, Avrupa’ya ihracat konusunda yaşanan süreç hakkında bilgi verdi.

Bugün kaybedilen ihracat hakkını kazanma savaşı verilmekte olduğunu ifade eden Soyer, Siber’in hellim konusunu meclise getirmesinin olumlu bir tavır olduğunu söyledi.

Hellim konusunda “siyasallaşmanın” büyük bir kayıp olduğunu belirten Soyer, “Hala ders almıyoruz” dedi.

Mecliste toplumu temsil eden siyasi partilerin ortak paydada buluşması gerektiğini vurgulayan Soyer, bütçe görüşmelerinde konuların daha geniş tartışılacağını ancak diğer komitelerin de çalışmalarına devam etmesi gerektiğini söyledi.

TÖRE AB’Yİ ELEŞTİRDİ…

UBP Milletvekili Zorlu Töre de söz alarak, AB’ın birçok konuda haksız ve adaletsiz davranışı bulunduğunu vurguladı.

Töre, Rum tarafının hegomonyacı tavrının eleştirildikten sonra dönüp Kıbrıs Türk tarafını da suçlamanın doğru olmadığını ifade etti. Töre, yatırımsız bonus veren siteler Almanya’da duvarın yıkılması konusunda tarihi bilgi vererek, orada düzenlenen duvarın yıkılması yıldönümü törenine meclisten katılım konusunda eleştirilerde bulundu.

Bu arada yerinden söz alan Siber, vekillerin yurtdışı temaslarını desteklediklerini ifade ederek, zaten tanınmamış bir ülke olarak fazla davet almadıklarını, vekillerin şahıs olarak davet edildiğini belirtti. “Bu temasları destekliyoruz çünkü toplumumuz görünür olsun istyoruz” dedi.

SUCUOĞLU: “HELLİM TESCİLİNİ YANINDA HAYVANCILIĞIN SORUNLARI DA GİDERİLMELİ”

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, hellim konusunun önceden de genel kurulda konuşulduğunu, bugün niye Siber tarafından yeniden gündeme getirildiğini bilemediğini söyledi.

Hellim tescilini almanın yanı sıra hayvancılığın sorunlarının da giderilmesi gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, küçük baş hayvancılık için gereken desteğin de verilmesini istedi.

YORGANCIOĞLU, HELLİM KONUSUNA HÜKÜMET OLARAK DAHİL OLDUKLARINI BELİRTTİ

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, yasama organının başkanının, hangi partiden olursa olsun herhangi bir konudaki öneri ve temennilerinin bu şekilde fırtınalar yaratacağını tahmin edemediğini belirtti.

“UBP’nin, hükümet ettiği dönemde ülkenin altını üstüne getirdiklerini şimdi de değişiklikleri destekleyeceklerini söylemesinin anlamsız oduğunu” belirten Yorgancıoğlu, UBP Genel Başkanı Özgürgün’ün “Göç yasası”yla ilgili özür dilemesi gerektiğini söylemesinin ardından kısa süreli bir atışma yaşadılar ve Özgürgün salonu terk etti.

CTP BG- DP UG iktidarında mazot fiyatlarının düştüğüne işaret eden Yorgancıoğlu, elektrik fiyatlarının da 1 yıldır değişmediğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, hellim konusuna hükümet olarak dahil olduklarını, tescilin sahibi olan Sanayi Odası’na, TC’de üretim yapan 70 civarı firmaya dava açılması konusunda destek sözü verdiklerini anlattı.

Yorgancıoğlu, çalışanlara eşit maaş artışı konusunda  verdikleri sözün arkasında olduklarını da ifade ederek, her zaman belirttikleri gibi eşit maaş zammı mantığını benimsediklerini söyledi.

ÇELER: “HÜKÜMET KONULARI GENEL KURULA GETİRMEDEN KOMİTELERDE ÇÖZEBİLİR…”

TDP millevekili Zeki Çeler de söz alarak,  komitelerin hükümet iştirakiyle oluşturulduğunu ve burada hazırlanan yasa tasarılarının da hükümet tarafından kontrol edilebildiğini anımsatarak, hükümetin konuları genel kurula getirmeden komitelerde çözebileceğini ifade etti.

Editör: Mehmet Kasimoglu