Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, bir televizyon programında konuşan Şahali, yeni destek programı hakkında bilgi vererek, “Destek büyüklüğünün bütçedeki destek miktarı kadar olduğunu” kaydetti.

Şahali, “Biz 145 milyonun 145’ini de 2016 yılı içerisinde oluşacak hakkedişlerde kullanılmak üzere planladık. O nedenle bütçe açığını kapatmaya yönelik bir tedbir söz konusu değildir” dedi.

Şahali,  2016 yılına 70 milyon TL’lik bir bütçe açığıyla girildiğini ve bu açığı, TC’nin öngördüğü reform destek projeleri çerçevesinde reform destek kaleminden elde edilecek artı gelirle kapatmayı öngördüklerini kaydetti.

TEPKİ ÜST LİMİTLE ALAKALI

Yeni paketle bazı desteklerin arttığını, çok küçük bir bölümünün de aynı kaldığını, geçmişte desteklenmeyen bir çok sektörün ise destek kapsamına alındığını kaydeden Şahali, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin tepkisinin büyükbaş hayvancılığa yönelik getirilen üst limitle alakalı olduğunu anlattı.

Şahali, her bir birim litre sütün üzerindeki destek miktarının aynen korunduğunu, ancak toplam süt üretimi bakımından bir üst limit öngörüldüğünü ifade etti.

Erkut Şahali, temel yaklaşımın, desteğe muhtaç işletmelerin hem alt yapı yatırımını, hem hayvan refahı açısından yapması gerekenleri gerçekleştirmesi için öncelikli olarak desteklenmesi olduğunu söyledi.

“KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA YÖNELİK DESTEKLERİ YÜZDE YÜZ ARTTI”

Hellim tescili süreciyle alakalı olarak, küçükbaş hayvan destek miktarlarında yaklaşık yüzde 100’lük bir artış söz konusu olduğunu da belirten Şahali, “Ortaya koyduğumuz vizyon hellim tesciline bağımlı bir vizyondur. Hellim tescili sürecini hep bir fırsat ifadesi olarak algıladık. Dünyada hellim adıyla satılacak ürün sadece Kıbrıs’ın hayvan varlığıyla üretilecek bir ürün olduğu vizyonuyla yola çıktık. Dolayısıyla küçükbaş hayvan varlığının artırılması vizyonu bir zorunluluktur” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu