Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni (DAÜ) ziyaret etti. Başbakan Tatar, 13 Mayıs 2020 Çarşamba günü gerçekleştirdiği ziyarette, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Demirel ve DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Üyeleri ile görüştü. Başbakan Tatar, aynı zamanda DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu’nun toplantısına da katıldı. Ziyaret esnasında, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Demirel, DAÜ’lü akademisyenler İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İsmihan, Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Balcılar, Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Rapor Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Güngör, Ekonomi Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Kamil Sertoğlu ve Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yenal Süreç tarafından Başbakan Tatar’ın talebi üzerine hazırlanan ve kısa bir sürede tamamlanan “COVID-19 Salgınının KKTC Ekonomisine Etkileri” başlıklı raporu, Başbakan Tatar’a teslim etti. 
“DAÜ’nün Görüş ve Önerileri Oldukça Önemli”
Başbakan Ersin Tatar, ziyarette yaptığı açıklamada, online eğitimin devam ettiğini belirtti. KKTC’nin COVID-19 salgınını geride bırakmış bir ülke olduğunu belirten Başbakan Tatar, COVID-19 salgınının, alınan tedbirlerle ve verilen mücadeleyle salgının en hafif şekilde atlatıldığını vurguladı. Başbakan Tatar, tedbirli olunmaya devam edilmesi ve rehavete kapılmamak gerektiğini ifade etti. Başbakan Ersin Tatar, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararlar ve halkın da bu kararlara uymasıyla beraber sıkıntıları aşmak ve geleceğe yönelik plan ve programlar konusunda DAÜ gibi bir kurumdan verilecek görüş ve önerilerin oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı. Başbakan Ersin Tatar, konuşmasında DAÜ’nün başarılı çalışmalarına da değindi.
“DAÜ KKTC’nin Amiral Gemisidir”
DAÜ'nün bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da KKTC’nin amiral gemisi misali başarılarına devam edeceğini vurgulayan Başbakan Tatar, “DAÜ, KKTC için çok özel bir kurumdur” dedi. Gelinen noktada önemli olanın birlik ve beraberlik içerisinde ülkenin bu sıkıntıları aşması olduğuna işaret eden Başbakan Tatar, ülkenin azimle yoluna devam edip, kurum ve kuruluşlarıyla verdiği mücadeleyi tüm dünyayaya duyurmakta olduğunu belirtti. DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk de, COVID-19 sürecinde KKTC’nin çok başarılı bir sınav verdiğini ve doğru kararlarla gelinen aşamanın gurur verici olduğunu söyledi. KKTC hükümetinin çalışmalarının kendilerini gururlandırdığını belirten Dr. Özcenk, DAÜ olarak yanaşan salgını önceden fark ederek çalışmalar başlattıkları belirtti. DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Demirel de COVID-19 salgını sürecinde üniversite olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek, eğitimi sürdürülebilir bir noktaya taşıdıklarını, Gazimağusa Devlet Hastanesi ile iş birliği yaparak Gazimağusa Devlet Hastanesi – DAÜ Moleküler Genetik Araştırma Laboratuvarı’nı kurduklarını, “COVID-19 Salgınının KKTC Ekonomisine Etkileri” başlıklı raporu hazırlamak üzere DAÜ bünyesinde konunun uzmanı olan bilim insanlarından oluşan bir  komite kurduklarını söyledi. Ziyaret sonunda Başbakan Tatar’a Prof. Dr. Senih Çavuşoğlu tarafından tasarlanan  ve üniversitenin üretimi olan yüz speri de takdim edildi.
Raporda Neler Yer Alıyor?
Başbakan Ersin Tatar’a teslim edilen rapor, Kuzey Kıbrıs’ın geçirmekte olduğu COVID-19 salgınından ötürü oluşmuş ekonomik durumun saptanması ve bununla ilgili gelişmeleri ve çözüm önerilerini içeriyor. Raporun ana başlıkları; dünyadaki gelişmeler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin COVID-19’a karşı aldığı ekonomik tedbirler, Türkiye Cumhuriyeti’nin COVID-19’a karşı aldığı ekonomik tedbirler ve KKTC’de bu tedbirler doğrultusunda kamu maliyesinin analizi, ödemeler dengesinin analizi (dış ticaret, turizm, yükseköğrenim), tarım ve hayvancılık sektörü, KKTC’de uygulanan tedbirler ve alınması gereken ilave önlemlerden oluşuyor.
Rapor, KKTC’nin halihazırda sıkıntılı bir ekonomik yapısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yaşanan bu global sağlık krizinin ekonomi üzerinde ek bir baskı oluşturacağını öngörüyor. Raporda, bu baskının hafifletilmesi ve azaltılması için öneriler arasında daha kapsayıcı ve daha geniş kapsamlı tedbirlerin alınması üzerinde duruluyor ve kaynak yaratılmasıyla ilgili yöntemlerin altı çiziliyor. Raporda; en çok etkilenen sektörün turizm sektörü olacağı, yükseköğrenimin göreceli olarak daha az etkileneceği ve dolayısı ile bunun pozitif bir olgu olarak yer aldığı belirtilirken, tarım ve hayvancılık alanında ise ekonomik sıkıntıların ortaya çıkma ihtimali öngörüldü. Raporda tarım ve hayvancılık sektöründe doğabilecek problemlerle ilgili çözüm önerileri de sunuldu. Rapor, kaynakların kıt olduğu KKTC’de sadece tasarruflara yönelmenin yeterli olamayabileceği, ancak ek kaynakların yaratılmasının krizin aşılmasında elzem bir rol oynayacağının da altını çiziyor.

Editör: Mehmet Kasimoglu