Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç ile beraberindeki komisyon üyeleri dün erken saatlerde KKTC'ye geldi.
Kılıç başkanlığındaki heyet, cumartesiye kadar kalacakları ülkede çeşitli temaslarda bulunacak.
Konuk heyet dün saat 14.00’te Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, saat 15.00’te Başbakan Ersan Saner, saat 15.45’te Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu ve saat 17.00’de de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi. 
Heyet bugün saat 11.00’de Meclis Mavi salonunda, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi toplantılarına katılan Milletvekilleriyle çalışma toplantısı gerçekleştirecek.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç ile beraberindeki komisyon üyeleri, çalışmalarını tamamlamalarının ardından Cumartesi 03.30’da adadan ayrılacak.

KILIÇ: “KIBRIS TÜRKÜ’NÜN DAVASI HAKLARI, AMASIZ FAKATSIZ HER ZAMAN ARKASINDA DURDUĞUMUZ, DURACAĞIMIZ BİR DAVADIR”
ETUĞRULOĞLU: “BM 4 MART 1964’TE YAŞAYABİLİR BİR ANLAŞMANIN SAĞLANMASININ ENGELİNİ OLUŞTURDU”
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti.
 
ERTUĞRULOĞLU
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu kabulde yaptığı konuşmada, TBMM Dışişleri Komisyonu başkan ve üyelerini Türk vatanı Kıbrıs’ta, KKTC’de ağırlamak ve istişare etmenin mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.
 Bakan Ertuğruloğlu, bugünün Kıbrıs konusu bağlamında anlamlı bir gün olduğunu, 4 Mart 1964’te BM Güvenlik Konseyi’nin 186 sayılı kararı alarak Kıbrıs konusunu müzakereler yoluyla iki tarafın kabul edebileceği yaşayabilir bir anlaşma sağlanmasının önündeki engeli oluşturduğunu kaydetti.
Ertuğruloğlu, Ortaklık Cumhuriyeti’ni bozan Rum tarafını tek taraflı bir şekilde BM Genel Kurulu’nda üye ülke diye oturtmakla BM’nin sorunu çözmeye yardımcı olabilecek yardımcı kuruluş olmaktan çıktığını ve sorunun tarafı olduğunu, bugüne kadar da bu şekilde gelindiğini kaydetti.
Ertuğruloğlu, TBMM heyetinin dünkü ziyaretinin 4 Mart tarihiyle örtüşüyor olmasının anlamlı bir olay olduğunu ve 5+1 görüşmesinin gerçekleşeceği 27 Nisan’dan önce gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu belirterek, “Kıbrıs davası Türk milletinin davasıdır. Sadece Kıbrıs Türkü’nün davası değildir. Ulusal davalar birlikte belirlenir, birlikte savunulur, birlikte ileriye götürülür. Bu zeminde de Dışişleri Komisyonu’nun KKTC’ye ziyaretini çok önemsiyoruz” dedi.
“5+1 toplantısı önerisinin Türkiye’nin önerisi olduğunu hatırlatan Ertuğruloğlu, orada neticenin ne olacağı, o süreçte ortaya çıkacaktır ama ben her zaman oranın ne olmaması gerektiğini hep söylemeye çalışan birisiyim” diyerek şöyle devam etti:
“5+,1 52 yıllık sözde toplumlararası görüşmeler sürecinin bir devamı değildir. 5+1, 2017 yılında Crans Montana’da çöken sürecin kaldığı yerden devamı da değildir. 5+1, güven artırıcı önlemlerin gündeme geleceği bir toplantı da olmaması gerekir. Tek bir amacı vardır. Bu nedenle Türkiye bu öneriyi yapmıştır. Tarafların bundan sonra aynı şeyleri tekrarlayarak farklı bir netice beklememesi gerçeğinden hareketle eğer müzakereler başlayacaksa müzakere edilecek ortak zemin var mı yok mu bunun ortaya çıkmasını sağlamaya yönelik bir toplantıdır.” 
Bakan Ertuğruloğlu, KKTC ve Türkiye’nin söz konusu toplantıya açık yüreklilikle ve iyi niyetle katılacağını, devletinden, egemenliğinden ve egemen eşitliğinden asla taviz vermeyeceğini, geri adım atmayacağını, toplantının başka taraflarca sulandırılmasını ve hedefinden saptırılmasını asla kabul etmeyeceğini vurguladı.

KILIÇ: “TBMM ÇABALARINIZI, ÇALIŞMALARINIZI, İRADENİZİ DESTEKLİYOR”
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Kıbrıs Türk halkına sevgi ve selamlarını iletti.
 Kılıç, “KKTC’nin ve Kıbrıs Türkü’nün davası, hakları, varoluşsal hakları, temel hakları bizim her zaman Türkiye olarak en önem verdiğimiz, birinci öncelik olarak gördüğümüz uluslararası camia içerisinde haksızlıklara maruz kalmış olduğunda ve bırakıldığında, fakatsız, amasız her zaman arkasında durduğumuz duracağımız bir dava olarak gördüğümüz bir davadır.” dedi.
Kılıç, Kıbrıs Türk halkının uzun yıllardır bu mücadeleyi en kuvvetli şekilde verdiğini vurgulayarak, “TBMM olarak da biz her zaman sizin bu noktadaki çabalarınızı, çalışmalarınızı, iradenizi destekliyoruz” dedi.
Yakın zamanda Doğu Akdeniz’de yaşananlardan sonra TBMM’de bir parti dışındaki tüm partilerin desteğiyle bir deklarasyon yayımlandığını kaydeden Kılıç, bu deklarasyonun temel amaçlarından ve unsurlarından birisinin de yine adadaki Kıbrıs Türk toplumunun, KKTC’nin haklarının; egemenlik, ticari ve insan haklarının korunması, savunması için ortaya konan bir yaklaşım olduğunu kaydetti.
 Türkiye ve KKTC’nin Kıbrıs konusunda her zaman olumlu, yapıcı bir mücadele verdiğini tüm dünyanın gördüğünü kaydeden Kılıç, “Biz bu duruşumuza devam edeceğiz” dedi.
Komisyonun AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Partili üyeleri de söz alarak, partilerinin genel başkanlarının sevgi ve selamlarını ilettiler, Kıbrıs Türk halkı ve KKTC’nin mücadelesine destek belirttiler.

MECLİS BAŞKANI SENNAROĞLU TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI KILIÇ VE BERABERİNDEKİ HEYETİ KABUL ETTİ


SENNAROĞLU: “ANAVATAN VE KKTC’NİN SARSILMAZ İLİŞKİLERİ KIBRIS TÜRK HALKINI MUTLU KILIYOR”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Meclis Şeref Salonu’nda dün saat 16.00’da gerçekleşen görüşmede Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Candan, Milletvekilleri Erek Çağatay, Oğuzhan Hasipoğlu ve Aytaç Çaluda ile Meclis Genel Sekreteri Seral Fırat da hazır bulundu.

KILIÇ: “KKTC’NİN YANINDAYIZ”
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, kabulün basına açık bölümünde yaptığı konuşmasında, Meclis Başkanı Sennaroğlu’na kabulden dolayı teşekkür ederek, TBMM’nin Kıbrıs davasının, KKTC’nin varlığı ve haklarının daima yanında olduğunu göstermek amacıyla ziyareti gerçekleştirdiklerini ve Türkiye’den Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un iyi dileklerini getirdiklerini söyledi.
Covid-19 salgını dolayısıyla daha önceki bir tarih için planlanmış bir ziyareti gerçekleştirdiklerini ve kendilerini KKTC’nin bir parçası gördüklerini belirten Kılıç, KKTC’nin ileriye dönük çalışmalarında AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti temsilcileriyle birlikte KKTC’nin yanında olduklarını ifade etti.
Covid kuralları çerçevesinde tüm ziyaretleri tamamlamayı hedeflediklerini de belirten Kılıç, misafirperverliği için Sennaroğlu’na teşekkür etti.

SENNAROĞLU
Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu da Anavatan Türkiye ve KKTC’nin sarsılmaz ilişkilerinin Kıbrıs Türk halkını mutlu kıldığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’ne gerek aşı tedariki gerekse diğer alanlardaki katkılardan dolayı Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür etti.
Sennaroğlu, ekonomi, sağlık, eğitim ve diğer konularda pandemi koşullarında yaşanan sıkıntılar bulunduğunu fakat, uluslararası gelişmelerin bu dönemde görmezden gelinemeyeceğini ifade ederek, Akdeniz’deki durum, 5+1 Kıbrıs konferansı ve bölgedeki diğer gelişmelere bakıldığı zaman, Anavatan ve KKTC’nin el ele olduğu sürece kimsenin Kıbrıs Türk halkının haklarına dokunamayacağını kaydetti.
Sennaroğlu, Kılıç ve beraberindeki heyete hayırlı ve verimli bir çalışma ziyareti geçirmelerini diledi.

GÜZELMANSUR
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selam ve sevgilerini getirdiğini belirterek, CHP’nin her zaman tüm imkânlarıyla Kıbrıs Türk halkının haklı davasının yanında olduğunu belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanan 20 bin Covid-19 aşısının KKTC için bir umut niteliği taşıdığını anlatan Güzelmansur, Nisan ayında yapılması planlanan 5+1 Kıbrıs Konferansının Kıbrıslı Türklerin uzun zamandır beklediği sonucu getirmesini dilediğini ifade etti.

SEZGİN
İyi Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin de İyi Parti Başkanı Meral Akşener’in KKTC halkına en iyi dileklerini ilettiğini belirterek, bugün KKTC’nin haklı davasının meşruiyeti ve devlet olarak rüştünün en önemli sütunlarından biri olan Meclis’te olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Sezgin, Kıbrıs davasının gerçek ve sahici bir savunucusu olduklarını ifade ederek, Kıbrıs müzakerelerinde kaydedilecek bir çözüm veya ilerlemenin yine KKTC parlamentosu ve demokrasisiyle hayat bulacağını belirtti ve kabul için Sennaroğlu’na teşekkür etti.

KONUK MİLLETVEKİLLERİ MECLİS OTURUMUNU İZLEDİ
Görüşmenin ardından konuk milletvekiller locaya çıkıp bir süre Meclis oturumunu izledi. Bu sırada bazı milletvekilleri yerlerinden kalkarak konuk heyettekilerle sohbet etti.

BAŞBAKAN SANER, TBMM DIŞİŞLERİ KOMİSYONU HEYETİNİ KABUL ETTİ
Başbakan Ersan Saner, Akif Çağatay Kılıç başkanlığındaki TBMM Dışişleri Komisyonu heyetini kabul etti.

KILIÇ: “KKTC’NİN HER ZAMAN YANINDAYIZ”
Kabulde ilk sözü alan Komisyon Başkanı Akif Çağatay Kılıç, önümüzdeki dönem içinde yapılabilecek önemli çalışmalar ve müzakereler için fikir alışverişinde bulunmak için KKTC’de ziyaretlerde bulunduklarını ifade etti.
 Kılıç, “Her zaman Türkiye olarak ve TBMM,  KKTC’deki kardeşlerimiz, soydaşlarımız ve KKTC’nin egemenlik haklarıyla ilgili her konuda her zaman olduğu gibi yanınızdadır” dedi.

SANER: “TÜM AÇILIMLARIMIZ TÜRKİYE ÜZERİNDEN”
Başbakan Ersan Saner de, heyeti KKTC’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KKTC’nin ana vatan Türkiye dışında herhangi bir ülke tarafından tanınmaması nedeniyle KKTC’nin yurt dışına bütün açılımlarının Türkiye üzerinden olduğunu ifade etti.
Dünyada lobi çalışmalarının önemine değinen Başbakan Saner, KKTC’nin bu anlamda çok ciddi sıkıntılar yaşadığını, demokrasiden bahsedilen Avrupa’da Kıbrıs Türk halkının sesinin ancak ana vatan Türkiye’nin vasıtasıyla çıktığını vurguladı ve katkılar için teşekkür etti.
Başbakan Saner, TBMM heyetinin son 3 yıldır özellikle hellim konusunda AKPA’da KKTC adına önemli lobi çalışmaları yaptığını belirtti.
BM’nin de katılımıyla yakın gelecekte 5+1 toplantısı yapılacağını hatırlatan Saner, şöyle devam etti:
“Burada da ana vatanla birlikte Kıbrıs Türk halkının haklı davasını savunmak için orada olacağız ama buradaki en temel hareket tarzımız iki egemen eşit devlete dayalı bir çözüm Kıbrıs Türk halkının olmazsa olmazıdır. Zaten son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de irade bu yönde teşkil etmiştir. Bu çerçevede de ana vatanla birlikte tek yumruk halinde Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumak için bizler son noktaya kadar çalışacağız sizlerin de desteğini arkamızda hissedeceğimize inancımın tam olduğunu ifade etmek istiyorum.”
Önceki gün Ankara’da çok verimli temaslar gerçekleştirdiğini belirten Başbakan, Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu vurguladı ve yapılan katkılar için Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a teşekkür etti.

“NÜFUSUN YÜZDE 15’İ ÇİFT AŞI OLDU”
Türkiye’den dün gelen 20 bin doz aşı ile birlikte aşı sayısının 100 bine ulaştığını kaydeden Saner, Güney Kıbrıs AB üyesi olması ve nüfusu KKTC nüfusunun 3 katı olmasına rağmen ellerindeki aşı miktarının 110 bin olduğunu kaydetti.
Saner, KKTC’nin Avrupa’yla kıyaslandığında nüfusunun yüzde 15’i çift doz aşı olan ikinci ülke konumunda olduğunu belirtti.

Editör: Mehmet Kasimoglu