EYLEME EL-SEN YETKİLİLERİ DE KATILARAK DESTEK VERDİ

SOYSAN: “KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞININ, GSM LİSANSININ DEVRİYLE NASIL YAPILDIĞINI VE HALKA VERDİĞİ ZARARI ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen), özelleştirmeye karşı 19 Ocak’ta başlattığı eylemlerini, bugün de, 08.30-10.30 saatleri arasında Gazimağusa Telekomünikasyon Dairesi’nde sürdürdü.

TeL-Sen’in, “vatandaşa hizmetin aksamaması” için yönetim kurulu düzeyinde gerçekleştirdiği eyleme, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Çağlayan Cesurer ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bazı çalışanlar da destek verdi.

Gazimağusa Telekomünikasyon Dairesi binasına asılan pankartlarda ve yapılan konuşmalarda, özelleştirmeye karşı çıkılarak, kamu-özel ortaklığının da aldatmaca  ve  özelleştirmenin diğer adı olduğu iddia edildi.

Özerkleştirmenin en doğru yöntem olduğu savunularak, eylem kararlılığı vurgulandı. 2012 yılındaki genel grev hatırlatılarak, ülkenin yeniden elektriksiz ve haberleşmesiz kalabileceği uyarısında bulunuldu.

Gazimağusa Telekomünkasyon Dairesi binasına asılan pankartlarda; “Telefon Dairesi Vatandır, Satılamaz”, Telefon Dairesi Özelleştirilemez”, “Öleceksek Öleceğiz, Sonuna Kadar Direneceğiz”, “Tekelleşmeye Hayır”, “Telefon Dairesi Özelleştirilemez, Şirketleştirilemez. Çözüm Önerimiz Özerk Kamu Kurumu” gibi ifadeler dikkat çekti.

CAN

Tel-Sen Genel Sekreteri Zafer Can yaptığı konuşmada, hizmetlerin aksamaması için eylemi yönetim kurulu düzeyinde gerçekleştirdiklerini belirterek, eylemin amacının toplumun varlıklarına sahip çıkmak olduğunu vurguladı.

Hükümet üyelerinin Telekomünikasyon Dairesi içi kamu-özel ortaklığı ifadesi  kullanmakta olduğunu kaydeden Can, “Biz bunu 2012’de de yaşadık, özelleştirmeden bir farkı yok” dedi.

Can,  toplumsal varlıkların ellerinden alınmasına  karşı çıkmaya devam ettiklerini,  kamu-özel işbirliğini reddettiklerini  kaydetti.

Can, El-Sen ve Tel-Sen’in özelleştirmeye karşı eylemlerini kendi özellerinde devam ettireceklerini belirterek, “Masanın bir ucunda biz oturmazsak, fikirlerimiz dikkate alınmazsa, 2012 yılında olduğu gibi bu ülkede elektrik enerjisi ve haberleşme duracak” dedi.

CESURER

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer de,  kamu kurum ve kuruluşlarının özelleştirme adı altında peşkeş çekildiğini savunarak,  milli havayolunun kapatıldığını,  havaalanının terk edildiğini,  bunun özelleştirme değil, tekelleşme olduğunu iddia etti.

Cesurer, petrol fiyatları dünyada  her gün düşmeye devam ederken,  elektrik enerjisi fiyatlarının düşmediğini, çünkü bu enerjinin yüzde 55’ini özel sektörün sağladığını ileri sürdü.

Cesuer, hiçbir üretim yapmasa dahi AKSA şirketine aylık 6,5 milyon TL ödendiğini belirterek, öte yandan bir kuruşluk dahi kaynak aktarılmayarak limanlar, Elektrik Kurumu ve Telekomünikasyon Dairesi’nin devri için zemin hazırlandığını iddia etti.

Cesurer, kamusal alanların özelleştirilmesine devam edilmek istenirse, 2012 yılındaki grevlerin ve elektrik kesintilerinin gündeme geleceğini belirti.
Cesurer, söz konusu kurumların özerk yapıya kavuşturulması halinde çözüm üreten noktaya ulaşacaklarının altını çizdi.

SOYSAN

Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan da  Elektrik Kurumu ve Telekomünikasyon Dairesi üzerinde siyasi söylemlerle  bir takım spekülasyonlar yapıldığını, verilen hizmetlerin önünün tıkanarak, bunu çalışanlar yapmış gibi gösterildiğini savundu.

Siyasilerin tümünün sınıfta kaldığını öne süren Soysan, kamu kurum ve kuruluşlarının sermayeye peşkeş çekildiğini iddia etti.

Bir siyasi parti başkanı, Maliye Bakanı ve Ulaştırma Bakanı’nın  geçen ay sonunda yaptıkları açıklamalarda limanlar, Telekomünikasyon Dairesi ve Kıb-Tek için kamu-özel ortaklığını gündeme getirdiklerini kaydeden Soysan,  “Kamu-özel ortaklığının, GSM lisansının devriyle nasıl yapıldığını ve halka verdiği zararı çok iyi biliyoruz” dedi.

Telekomünikasyon Dairesi’ni kamu-özel  işbirliği altında sermayeye devretme çabaları bulunduğunu kaydeden Soysan, 2012 yılındaki eylemin yıl dönümü olan 19 Ocak’tan itibaren  mücadele ateşini yakarak mücadeleyi başlattıklarını söyledi.

Soysan, halka seslenerek, mücadelenin amacının  Elektrik Kurumu veya Telekomünikasyon Dairesi çalışanlarının haklarını korumak değil, Kıbrıs Türk halkının öz mallarına sahip çıkmak olduğunu belirterek, “Biz sahip çıkıyoruz, halkımız da sahip çıksın” dedi.

Editör: Mehmet Kasimoglu