Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi,  Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından “Önemsiyoruz: Geri Dönüştürüyoruz” adlı konferans gerçekleştirildi. 
UKÜ Çevik Uraz Merkezi, Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte Tesura adlı Sivil Toplum Örgütü temsilcisi Alexandros Loannou Peletie konuşmacı olarak yer aldı. 
Peletie, “A Story Of Trash” (Çöpün Hikâyesi) adlı konuşmasının yanı sıra Tesura’nın faaliyetleri konusunda da bilgi verdi.
Alexandros Loannou Peletie,  geri dönüşümde organize atölye çalışmaları aracılığıyla, yaratıcılığı ve toplumun katılımını teşvik ettiklerini belirterek, “Yaşam döngüsünün sonunda olan ve daha fazla kullanılmayan malzemeleri günlük kullanıma sunma ve sanatsal değerlerini yükseltme çalışmalarını başarıyla sürdürüyoruz.” dedi. 
Etkinlikte konuşan Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rana Kıdak ise, Tesura’nın bir sivil toplum kuruluşu olarak üretim gösterdiğini belirterek, toplumun çöp diye nitelendirdiği ancak yeniden değerlendirilmeleri durumunda tekrar kullanılabilecek olan malzemelerden yaratıcı ve kullanışlı ürünler çıkardıklarını ifade etti.  
Geleneksel ekonomide üretim için sürekli hammadde girişine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kıdak, Tesura gibi sivil toplum kuruluşları sayesinde ile bu durumun değiştiğini ve dairesel ekonomi atıklar ile artıkların, hammadde olarak ekonomiye yeniden kazandırılması felsefesine dayandığını kaydetti.  
Kıdak toplumda çöpe bakış açısının değişmesi gerektiğini ve minimal yaşam tarzına dönülerek gerek ekonomi, gerekse de çevre için çok geç kalmadan harekete geçilmesinin önemli olduğu vurguladı. 
Tesura’nın gençler için hem hobi hem de çevre faaliyeti olarak çok değerli katkıları olduğunun altını çizen Kıdak, öğrencilerini bu tür faaliyetlerde bulunmaları için motive ettikleri için Alexandros Loannou Peletie’ye teşekkür etti.
 

Editör: Mehmet Kasimoglu