Esnafa sorduk yollarda yaşadığınız sorunlar nelerdir? Halk halinden memnun değil. Kaza risklerinin çok yüksek olduğunu hayati tehlikeyle her an karşı karşıya olduklarını dile getirdiler. Gün boyunca araç kullanan sürücüler bu konu da çok dert yandılar. Çukurların fazla olması ve çukur olan bölgelerden kaçayım derken kaza ile burun buruna kaldıklarını dile getiren sürücüler var. Herkesin  tek düşüncesi toplu taşıma araçlarının iyileştirilmesi vatandaş vatandaşın toplu taşıma araçlarına teşvik edilmesi. Bunların çözüm yolları da yetkililerden geçmektedir. Vatandaşın dileği en kısa zamanda bir çözüm yoluna gidilmesi.

Ahmet Uyur (şoför):
Muhabir:
Ülkemizde öğrenci taşımacılığı güvenli mi?
Ahmet Uyur: Öğrenci taşımacılığı güvenli fakat ulaşım eksikliği var. Onun dışında bir eksikliğini olacağını zannetmiyorum.
Muhabir: Mevcut trafik koşulları ve alt yapı dikkate alındığında sizce ne gibi tedbirler alınmalı?

TRAFİĞİN YAŞ SORUNU VAR
Ahmet Uyur:
 Giriş çıkışlar ve yollarımızın alt yapısında sorun var. Trafik çok yoğun buda biz şoförlerin işini daha zorlaştırıyor. Kapalı olan sokaklar ve çıkmaz olan sokaklar açılırsa trafik sorunu biraz daha çözülmüş olur. Trafikte yaş sorunuyla da çok sorun yaşıyoruz. Araçları keyfi sürenler var ve bunların önüne geçebilmek için de yaş sınırlandırılmasının getirilmesi gerekiyor. Şimdi seksen yaşındaki bir adamın araba kullanması çok sağlıklı olmasa gerek. En azından bu gibi kişilerin belli zaman aralıklarla sağlık denetiminden geçmesi gerek.
Adam yetmiş beş yaşında ehliyetini uzatmaya gidiyor ve on yıllık bir uzatma talebinde bulup ehliyetini uzatıyor. Şimdi sende ehliyet uzatmak için başvurdun diyelim, on sene ehliyetini uzattın peki bu on sene boyunca senin göz rahatsızlığın olmayacak mı? En azından iki yılda bir ehliyet sahiplerini kontrole teşvik etmek gerekir. 
Fuardan Hamitköy üç kilometre diyelim dört tane ışık var. Alt ve üst geçit yapsınlar. Örneğin havaalanı yolunda üç tane şerit var. Bunun gibi yolları genişletişinler.


İsmail Mazlum (esnaf):
Muhabir:
Ülkemizde öğrenci taşımacılığı güvenli mi?
İsmail Mazlum:  Güvenli mi? Bundan önce toplu taşımacılık yoktu ve şuan taksiler gayet iyi bir şekilde çalışıyor. 
Muhabir: Mevcut trafik koşulları ve alt yapı dikkate alındığında sizce ne gibi tedbirler alınmalı?
İsmail Mazlum: Gözle görülür bir şekilde yollar bozuk bunu kimse yadsıyamaz. Onun dışında belediyeler kendi üzerine düşen yolları yapsa hiçbir sorun kalmayacak. Aslında küçük bir yer, mesafeler uzak değil ve bu çok büyük bir sorunmuş gibi görünmeyecek. Öneri değil belediye üzerine düşeni yaptıktan sonra geriye bir şey kalmayacak. Kaldırımlar, çevre düzenlenmesi ve özellikle yollarda çok çukur var. Malum herkes bu yolları kullanıyor başka yollarımız yok. Sürekli arabaların parçaları kırılıyor, ses yapıyor, lastiği patlıyor bu gibi bir sürü olayla karşılaşabiliyoruz. 
Çok basit bir işlem çünkü yollarımız kısa ve bunlarda tabiri caizse ‘’çakır, çukur’’ bunların düzeltilmesi zor değil. Bazı caddeler dar birde park yeri sıkıntısı olduğu için buda yolları geçilmez hale koyuyor. Aslında benim daha başka bir fikrim var. Bütün yeni  bina izinlerine birinci kata kesinlikle otopark mecburiyeti koşacaklar. Eskilere sözüm yok dünya gelişiyor. Adam geliyor beş ya da on katlı bina izni istiyor ‘’tamam’’ belediye olarak senden izin almadan yapamaz ama şart koş deki ‘’alt kata bina sahibi olarak otoparkını yapacaksın’’ kabul ederse o zaman izni vermelisin. 

BİZ SÜREKLİ GERİDEN GELİYORUZ
Gözlemliyorum da yapılan bu binaların hiç birinde bu saydıklarım yapılmıyor. Biz sürekli geriden geliyoruz. İnsanların kalabalık olduğu yerlere üst geçit yapılsın. Yaya kendi yolundan gidecek araç kendi yolundan gidecek. Ama bizde her şey keşmekeş bir hastanenin önüne gidip bir saat oturun kaç kişi kaza atlatıyor. Bu araba süren için de zor yaya geçidi olmadığı için sürekli hastaneye gidip gelen insanlar için de zor. Hastaneye gidiyorsun herkesin kafası yorgun ve üzgün o an adam sağına soluna bakmıyor. Bu suçu olmayan şoföre de zorluk çıkartır. Çünkü adam rutin yolunda gidiyor. Üst geçit yapılsa ışık ve yaya geçidine bile gerek kalmayacak. 
Bu işe kim bakıyor bilmiyorum ama trafik sorunlarına çok zor bir işmiş gibi bakılıyor. Hatta büyük kurumlara gitsinler on yıllık bir sponsorluk anlaşması yapsınlar o kurum üst geçidi bedavadan yapacak. Bu işi güdebilecek bir mekanizma burada yok. Çok büyük bir eksik ‘’tamam büyük ülkelerle kıyaslamayacağım ama aslında büyük ülkelerden önce yapılacak daha kolay işlemler de var.’’

Burcan Çerkez (esnaf):
Muhabir:
Ülkemizde Öğrenci taşımacılığı güvenli mi?
Burcan Çerkez: Okulların kullandığı taşıtlar güvenli değer toplu taşıma araçları zaten yok.
Muhabir: Mevcut trafik koşulları ve alt yapı dikkate alındığında sizce ne gibi tedbirler alınmalı?


İNSANDAN FAZLA EV VAR
Burcan Çerkez:
Yollarımızın daha düzgün olması ve toplu taşıma araçları artarsa daha güvenli olur. Toplu taşıma araçlarımızın olmamasından kaynaklı kişisel araçların kullanımı daha fazla oluyor. İş ve okul saatleri trafiğin yoğun olduğu saatler bunlarında araç fazlalığından dolayı olduğunu düşünüyorum. Burada fazla araçların olduğundan kaynaklı yaşanan bir sorundur. Bizde yol yapılacağına daha çok ev yapılıyor insan yok ama ev fazla, insandan fazla ev var.


Cengiz Topal (esnaf):
Muhabir:
Ülkemizde öğrenci taşımacılığı güvenli mi?
Cengiz Topal: Hayır, güvenli değil. Çünkü trafikte çok fazla araç var. Bununda önüne araçları azaltarak geçilebilir. Örneğin arabaların plakalarını alıp o gün onlar trafiğe çıkacak denilecek. Başka türlü azalmayacak. Benim aram ‘’F’’ ise bugün çıkmayacak. Eğer çıkarsa polis ceza yazsın.
Muhabir: Mevcut trafik koşulları ve alt yapı dikkate alındığında sizce ne gibi tedbirler alınmalı?
Cenngiz Topal: Eksik yok fazla araç var. Bu parayla ne kadar yol yapacak. Başka ülkelerde olduğu gibi yolların girişleri belli, tek çözüm budur. Hem devlet bu şekilde bütçesini denkleştirecek, ya da toplu taşımacılığı çoğaltacaklar. Trafik cezalarının yükselmesiyle bunun çözümü olmayacak. 


Mustafa Evleksiz (esnaf):
Muhabir:
Ülkemizde öğrenci taşımacılığı güvenli mi?
Mustafa Evleksiz: Kesinlikle değil, öncelikle haddinden fazla yolcu alıyorlar. Bir arabaya otuz ya da otuz beş kişi biniyor ve ben buna gözümle de şahit oldum. Onun haricinde öğrencinin inip binmesine uygun değil. Bir de zaten trafik kurallarını pek bilmiyoruz. Otobüslerin haricinde diğer araçlar okula araçlarına müsaade etmede, yanından geçmede ya da yolcu indirip bindirirken zaman vermiyorlar. Öğrenci ‘’çıkacak mı çıkmayacak mı?’’ çoğumuz bunun bilincinde değiliz.
Muhabir: Mevcut trafik koşulları ve alt yapı dikkate alındığında sizce ne gibi tedbirler alınmalı?

ARAÇ KULLANICILARINA SAYGIMIZ YOK
Mustafa Evleksiz: Öncelikle eğitimin iyi olması fakat şoför okulları maalesef ki on sürüşe ehliyet veriyor. Bunun kuraldışı olan kuralları da var. Örneğin saygı, ben mesela gece trafikten geliyorum karşıdan gelen kısa ışıklarını yakmıyor, bu da benim görüş açımı engelliyor. Buna benzer bir sürü olay var, karşıdaki araç kullanıcılarına saygımız yok ve ya bir saniye sonra trafik ışıklarında kalkarken arkadan korna çalıyorlar, yayalara saygımız yok. Temelinde en başta devletimiz hatalı çünkü en başında eğitim sistemimiz hatalı sonrada yolların ve kaldırımların yetersizliği. Ne yaya trafiğine ne de araç trafiğine uygun olmadığı açık bir şekilde ortada.
Orta çağ zihniyetinde devam ediyoruz.  Vatandaş bunu hak etmiyor. Ne trafik ışıkları, ne levhalar, ne de yollar konusunda çok çok gerideyiz. Üçüncü sınıf ülkelinden de gerideyiz. Geçen bir belgeselde gördüm Afrika’da yollar belki asfalt değil ama dümdüz ve park yeri uygun bir şekilde yollarını dizayn etmişler.


Ahmet Topaloğlu (esnaf):
Muhabir:
Ülkemizde öğrenci taşımacılığı güvenli mi?
Ahmet Topaloğlu: Taşımacılık yok ki güvenli olsun. Herkes çocuğunu kendisi alıp bırakıyor ve de güvenli değil. Çünkü otobüsler çok eski ve bu da o araca binen öğrencileri tehlikeye sokuyor.
Muhabir: Mevcut trafik koşulları ve alt yapı dikkate alındığında sizce ne gibi tedbirler alınmalı?

ÇUKURLAR YÜZÜNDEN ARABALARI SEVİSE VERMETEN USANDIK
Ahmet Topaloğlu:
Alt yapıları doğru düzgün yapmadılar ve yolları yaptıkları zaman kışın girişinde yaptıkları zaman yollar tutmuyor. Aslında yolları yaparken yazın asfaltı dökerlerse daha düzgü bir yol olur. Tarlada bu arabaları kullanabiliriz buradaki çukurlarda bu mümkün değil. Biz arabaları servise vermekten usandık. Çukurdan kaçarken kaza yapıyoruz. Özellikle virajlarda kocaman çukurlar var, çukurdan kaçıp rahat bir nefes alalım derken karşıdan da araba gelebiliyor bu seferde kafa kafaya kaza yapmış oluyoruz.
Yolların yetersiz olmasından kaynaklı araç sayısı çoğaldı. Her ailede dört ya da beş araç olduğu için yollar yetersiz oluyor. Ekstra yollara ihtiyacımız var. Özellikle gönyeli çemberine bir üst geçit yapılabilir. Yol yaptılar, kaçış yolu yaptılar hiç kaçış yoluna benzer bir yanı yok. Sabahları ve akşamları aşırı trafik oluyor. Çünkü başka yol yok Güzelyut, Girne, Gönyeli’den gelenler yani her tarafı bu çember bağlıyor. Ekstra yollara ve üst geçitlere ihtiyacımız var.


Beyit Tabur (esnaf):
Muhabir:
Ülkemizde öğrenci taşımacılığı güvenli mi?
Beyit Tabur:  Bizim burada güvenli çünkü büyük bir yer değil, neden güvenli? Uzak yol yok şehir içi sürat yapıp tehlikeli olma riski yok. Ama yaya ulaşımı olarak sorarsan tehlikelidir. Düzgün bir yaya geçidimiz yok, düzgün bir üstgeçit yok, okulların önünde kırmızı ışığa basacağı butonu yok ve bu bir ihmalkarsızlıktır. 
Girnekapı tarafına yüzde yüz üst geçit olması lazım. En kötü yerlerden birisi yani yaya olarak kullanımı tehlikeli fakat araba kullanımı olarak tehlikeli değil.
Muhabir: Mevcut trafik koşulları ve alt yapı dikkate alındığında sizce ne gibi tedbirler alınmalı?

ESKİ ODEL ARAÇLAR YERİNE DAHA KULLANIŞLI ARAÇLARA GEÇİLMELİ
Beyit Tabur: Lefkoşa’da eksiklik var. Altgeçit üstgeçit, çember eksiklik var. Ama bu trafiği nasıl giderebiliriz derseniz, bunu yol yapma ya da alt üst geçit yapmayla gideremeyiz. Birincisi toplu taşıma, toplu taşımaya insanları yönlendirmek lazım, imkan sunmak lazım. Atıyorum bugün belediye otobüslerinin 1970 modeli değil de 2010 model olsa ya da kullanılabilir olsa çok kötü durumlar olmasa insanlar otobüsleri de tercih edecek. 

MEMLEKETTE TOPLU TAŞIMA YOK
Şimdi kışın dışarıda yağmur dururda otobüste durmazsa ya da yazın evine giderken kan ter içinde durursa tabi ki bu insan toplu taşımayı kullanamaz. Bu trafiği önlemek için illa alt üst geçit yapmaya gerek yok toplu taşımaya teşvik etmek gerekiyor. Memlekette toplu taşıma yok.
Haber ve Fotoğraflar: Esengül AYKAÇ
VATAN ÖZEL

Editör: Mehmet Kasimoglu