Türkiye, Akdeniz’de sahip olduğu ruhsat alanlarında ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin (KKTC) Türkiye Petrolleri’ne verdiği ruhsat sahalarındaki arama ve sondaj çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda sondaj çalışmalarına devam eden Fatih Gemisinden sonra Yavuz Sondaj Gemisi de kazı çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin ikinci sondaj gemisi olan Yavuz’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Karpaz yarım adasında kazı çalışmalarına başladı. Yavuz, Kıbrıs’ın batısında kalan Rum sahillerinin açıklarını kazan Fatih gemisinin aksi yönünde, adanın doğusunda 2 buçuk ay kazı yapacak. Bu kapsamda Fatih ve Yavuz Ultra Derin Deniz Sondaj Gemileri ile Barbaros Hayreddin Paşa Sismik arama gemileri Doğu Akdeniz’de çalışmalarını sürdürüyor. Oruç Reis Sismik arama gemisi de Ağustos sonu itibariyle bu çalışmalara dahil olacak.
Çift sondaj kulesine sahip olan Yavuz, 6’ncı Nesil Ultra Derin Deniz Sondaj Gemisi olarak adlandırılıyor. 2 firkateynin eşlik ettiği Yavuz Sondaj Gemisi yaklaşık 230 metre uzunluğa ve 36 metre genişliğe sahip geminin kulesinin yüksekliği ise 130 metre. Bu yönüyle İstanbul’da bulunan Galata Kulesi’nden yaklaşık olarak 36 metre daha uzun. Gemide bulunan 140 personel iki vardiya şeklinde çalışıyor. 12 saatlik çalışma süresinin ardından gemi mürettebatı yaşam alanlarında bulunarak sosyal aktiviteler gerçekleştirebiliyor. Yavuz Sondaj Gemisinde; kitap okuma salonu, dart oynama alanı, masa tenisi oynamak için alan, sinema salonu, spor salonu, mescit bulunuyor. Aynı zamanda gemide bulunan personelin, olası bir sağlık sorunu yaşamasına karşın 24 saat hizmet veren sağlık personeli de gemide hazır bir şekilde bulunuyor.

“Bin 710 metre sondaj derinliğine ulaşmış bulunmaktayız”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz’de bulunan ve adanın batı bölgesinde sondaj çalışmalarına başlayan Yavuz Sondaj Gemisi’ne ziyarette bulundu. Sondaj gemisinde yapılan faaliyetleri yakından inceleyen Dönmez, gemide çalışan mürettebattan da bilgiler aldı. KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Hasan Taçoy’la beraber sondaj gemisini gezen Dönmez, Yavuz Sondaj Gemisinin bugün itibariyle bin 710 metre civarında sondaj derinliğine ulaştığını ifade etti. Dönmez, “Bildiğiniz gibi Yavuz Sondaj Gemimiz filomuza en son katılan gemilerden bir tanesi. Fatih Sondaj Gemisi adanın batısında çalışmalarına devam ediyor. Yavuz Sondaj Gemisi de Karpaz 1 kuyusu sondajında çalışmalarına devam ediyor. Bugün itibariyle bin 710 metre civarında sondaj derinliğine ulaşmış bulunmaktayız. Burada yaklaşık 2 buçuk 3 aylık program söz konusu olacak. Öyle ümit ediyoruz ki inşallah hedef noktaya ulaştığımızda doğal gaz varlığına da ulaşmış olacağız. Bizim, ‘Varsa Bulacağız’ diye bir sloganımız var. Eğer bu noktada varsa bununda en yakın sürede keşfini gerçekleştirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Editör: Mehmet Kasimoglu