Ülkenin kurucu Kralı Abdulaziz'in oğulları arasındaki en güçlü 7 kişiden biri kabul edilen yeni kral Selman, kendisinden önceki kralların tamamına danışmanlık yapması ve uzun yıllara dayanan siyasi tecrübesiyle dikkati çekiyor.

Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz (79), henüz çocuk yaşta babası Abdulaziz'in meclislerine iştirak etti, gençlik yıllardan itibaren ise yurt içinde ve dışında ailesini ve ülkesini temsil etmeye başladı.

İlk öğrenimini Riyad'daki Prensler Okulu'nda gören Selman, Mescid-i Haram İmam-Hatibi Şeyh Abdullah Hayyat'tan Kur'an-ı Kerim dersleri aldı.

Selman, ilk siyasi görevine ise 19 yaşında, Riyad bölgesi Emir Vekili olarak tayin edildiği 1954 yılında başladı. Bir yıl sonra Emir tayin edilen Selman, 1960 yılında görevinden istifa etti ancak 3 yıl sonra tekrar aynı göreve atandı.

Selman, 1955-1960, 1963-2011 yıllarında Riyad Emirliği görevinde bulundu.

Kral Abdullah, Selman'ı, kardeşi Sultan bin Abdulaziz'in vefatından kısa bir süre önce yerine 2011 yılında Savunma Bakanlığı görevine atadı. Selman ayrıca, 2012'nin haziran ayında ise vefat eden Prens Nayif bin Abdulaziz'in yerine, Veliaht, Başbakanvekili görevlerine getirildi.

Kral Abdullah'ın dün gece vefat etmesinin ardından Selman bin Abdulaziz'in Kral, Mukrin bin Abdulaziz'in de veliaht olarak tayin edildiği açıklanmıştı.

(TAK)

Editör: Mehmet Kasimoglu