Fileleftheros “Yol Haritası Hazırlandı -  Başlangıç ve Son İçin Son Dönemeç – BM Yıl Sonunu Bitiş Olarak Ortaya Koyup Tüm Adımları Belirliyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin son dönemece girdiği iddiasında bulundu.

Gazete, BM’nin takvimlerin varlığını kabul etmemesine karşın diplomatik kaynakların, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin, çözüm olsa da olmasa da, bu yıl sonunda sona ermesini öngörüldüğünü iddia etti.

Kıbrıs Rum tarafının ise çabalarını iki eksende yoğunlaştırdığını; ilkinin, sürece ilişkin tutumunu netleştirmek; ikincisinin ise Kıbrıs sorununun sadece ABD, İngiltere ve BM’nin değil tüm uluslar arası toplumun ilgi alanı olmasını sağlamak için girişimlerde bulunmak olduğunu yazan gazete, bu çerçevede Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri ile görüşme talebinde bulunduğunu aktardı.

ANASTASİADİS BAN’LA MOSKOVA’DA GÖRÜŞECEK

Gazete, Anastasiadis’in bu isteğinin BM tarafından olumlu karşılandığını ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin dün Anastasiadis’e, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un kendisiyle Cumartesi günü Moskova’da görüşeceği haberini ilettiğini yazdı.

Anastasiadis’in yarın Polonya’ya gideceğini ve burada BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkeler ve AB üyesi ülkelerin liderleriyle görüşme talep edeceğini belirten gazete, Anastasiadis’in ayrıca, ABD Başkan Yarımcısı Joe Biden’le bir telefon görüşmesi yapmasının da söz konusu olduğunu bildirdi.

Habere göre, Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis dün konuya ilişkin sorulara, “şu an için açıklanacak bir şey olmadığı ve ABD’nin talebinin söz konusu olduğu” yanıtını verdi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in Biden’le konuşacağını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve BM Genel Sekreteri Ban’la görüşeceğini belirterek, tüm Güvenlik Konseyi üyelerinin sürece müdahil olmaları gerekliliğine bir kez daha vurgu yaptı.

EİDE ANASTASİADİS’LE GÖRÜŞTÜ

Gazete haberinin devamında, dün gerçekleştirilen Anastasiadis-Eide görüşmesi ve sonrasında yapılan açıklamalara da yer verdi.

Haberde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin dün Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, müzakerelerin başlama tarihinin Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Pazartesi günü bir araya gelecekleri yemek sonrasında duyurulacağı ifade edildi.

Eide açıklamasında, takvimlerin söz konusu olmadığını ve liderlerin kendisine, kaybedecek zaman olmadığını belirttiklerini, bu yüzden de liderleri belirli bir takvime ya da zaman kısıtlamasına uymaya zorlamak için bir sebep bulunmadığını vurguladı.

AB’nin rolünün büyük önem taşıdığını belirten Eide, bu yüzden birleşik Kıbrıs’ın “AB normlarına göre olması gerektiğini”; bunun hem Kıbrıslı Türklere, hem de Kıbrıslı Rumlara fayda sağlayacağını savundu.

Eide, bu nedenle AB’yle  çok yakın işbirliği yaptığını, AB’nin de gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve sürece büyük desteği olduğunu vurguladı.

HRİSTODULİDİS: “AKINCI’NIN ÖNERİSİ KONUSUNDA BEKLEMEDEYİZ”

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dünkü Eide-Anastasiadis görüşmesi konusunda basına açıklamada bulundu.

Anastasiadis’in görüşmede, özlü ve samimi bir diyaloga olan bağlılığını yinelediğini belirten Hristodulidis, Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunun da görüşmede ele alındığını ifade etti.

Akıncı’nın GYÖ önerisinin görüşmede gündeme gelip gelmediği şeklindeki bir soruya olumsuz yanıt veren Hristodulidis, Akıncı’nın önerisi konusundaki diğer sorulara ise, “bilmediği bir şey konusunda yorum yapamayacağı ve söyleyebileceği tek şeyin, bu önerilerin yasallık dışına çıkamayacağı olduğunu” dedi.

Haber Alithia’da “Tüm Oyuncular Satranç Tahtasında – Eide, AB Çözümü İstiyor – AB En İyi Garanti – Anastasiadis Biden Görüşmesi,  Ban ve Putin’le Buluşma”; Politi’da “BM Liderlere Alan Bırakıyor – Eide Kararlılıklarına Güveniyor – Çözüm AB İlkeleriyle Uyumlu Olmalı”; Simerini’de “Yoğun Hazırlıklar – Başkanlık GYÖ’ler Konusunda Beklemeyi Öneriyor”; Haravgi’de “Eide: ‘ AB İlkeleriyle Uyumlu Kıbrıslı Anlaşması” başlıklarıyla yer aldı.

Editör: Mehmet Kasimoglu