Demokrat Parti (DP) Eğitim Komitesi Başkanı Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu, okulların açılması konusunda Eylül’ün beklenmesi gerektiğini savundu.
Zaimağaoğlu, okulların açılmasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisinin, okulların açılmasının normalleşme sürecinin en sona bırakılması, güvenilir test sayısının artırılması yönünde olduğunu kaydetti ve “Hal böyle iken ülkemizde neden hızla bir açılıma gidilmesini anlamak mümkün değildir!” dedi.
Coğrafi özellikleri ve nüfus yapısı KKTC ile benzer olan ülkelerin uygulamalarının incelenmesi gerektiğini kaydeden Zaimağaoğlu, eğitime kademe kademe başlamayı hedefleyen ülkelerin aldıkları kararlarını yazılı genelgelerle yayımladığını, bazı ülkelerin öğrencilerin masa paylaşmaması, sınıflarda en fazla 10 – 15 öğrenciye yer verilmesi kurallarını getirdiğini, bazı ülkelerin de eğitim ve öğretime Eylül’de başlanması kararı aldığını kaydetti.
Kuzey Kıbrıs’ta sınıflardaki öğrenci sayısının 25-40 arasında seyrettiğini ifade eden Zaimağaoğlu, “Okullarımızın yapısı itibarı ve önümüzü görmemiz açısından Eylül ayının beklenmesi kaçınılmazdır. Hatta birçok bilim insanının Eylül sonu açılımından bahsettiğini görmekteyiz. Açıklamada Eylül ayının özellikle, influenza bakımından önem arz ettiği vurgulanmaktadır” dedi.
Okulların yeniden açılması konusunda Bilim Kurulu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ile Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerinin dinlenmesi gerektiğini ifade eden Zaimağaoğlu, bu sürecin tüm sistemin yeniden ele alınarak fırsata çevrilebileceğini kaydetti.
Çocukların maruz kaldığı ev ortamları da göz önünde bulundurularak, her bölgede psikolojik kurullar oluşturulması gerektiğini belirten Zaimağaoğlu, “Geniş tabanlı ‘eğitim bilim danışma kurulu’ ilk önce bölgelerde ve tüm verilerin toplandığı bir kurul da merkezde toplanmalı ve bölgesel birer temsilci merkezi eğitim bilim kurulunda da görevlendirilmeli ve işbirliği sağlanmalıdır.
Geniş tabanlı ‘eğitim bilim danışma kurulu’, bölgesel verileri ivedi toplamalı ve eylüle hazırlık yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
TAK

Editör: Mehmet Kasimoglu