Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, “Afete Hazır Okul” kapsamında gerçekleştirilen tatbikata, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Polis Genel Müdürlüğü,  İtfaiye Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Orman Dairesi ve Sivil Savunma Halk Örgütü ekipleri ile Ziyamet İlkokulu, öğretmen, öğrenci ve idarecilerinden oluşan ekipler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tatbikatta, ilk olarak Sivil Savunma Teşkilatı İskele Bölge Müdürü Ali Orçan tatbikatın icrası hakkında bilgi verdi.

Tatbikat kapsamında, her an bir afete maruz kalınabileceği düşünülerek, hayatta kalabilmek için nasıl davranılması gerektiği, okulun tahliyesinin nasıl yapılacağı ve meydana gelen olaylara nasıl müdahale edileceği, senaryo sırasına göre uygulamalı olarak gerçekleştirildi.

Afet Acil Durum ve Tahliye Tatbikatı senaryosu gereği; deprem meydana geldi ve depremin merkez üssü olarak İskele'ye bağlı Ziyamet köyü bildirildi.

Senaryoya göre depremden zarar gören ve çevresinde elektrik direklerinin devrilmesinden dolayı yangın çıkan Ziyamet İlkokulu'nda Mobil Kriz Koordinasyon Merkezi kuruldu.  Deprem ve çıkan yangın nedeniyle, öğrencilerin güvenli alana tahliyesi, yangın riski nedeniyle paniğe kapılarak okulun üst katlarına ve çatısına sığınan öğrencilerin kurtarılması, kantinde tutuşan tüpe ve kantin yangınına müdahale ile kantinde mahsur kalan öğrencinin kurtarılmasının yanı sıra araç kazasına müdahale ve yaralıların kurtarılması ile araç ve arazi yangınına müdahale senaryo dahilinde icra edildi.

YARIMBAŞ: “AMAÇ ÇOCUKLARI BİLİNÇLENDİRMEK”

Tatbikat icrasının ardından konuşan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş, tatbikatın amacının çocukları olağanüstü durumlarda ne yapacakları konusunda bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Yarımbaş, devletin tüm kurumlarının tatbikata katkı koyduğunu belirterek, devlet kurumlarının bir araya gelerek ortak bir soruna çözüm bulmasının önemine vurgu yaptı.

Yarımbaş, burada sergilenen birlik ve beraberliğin çocukların geleceğe güvenle bakması açısından da önemli olduğunu belirtti.

Yarımbaş’ın konuşmasının ardından Sivil Savunma Arama Kurtarma Sergisi, Mobil Kriz Koordinasyon Merkezi, İlkyardım ve Basın Merkezleri gezildi.

Ziyamet İlkokulu bahçesinde kurulan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’na ait mobil mutfakta pişirilen öğle yemeğinin, öğretmen, öğrenci ve bölge halkına ikram edilmesinin ardından faaliyet sona erdi.

Editör: Mehmet Kasimoglu