Yazmak gelmiyor içimden, yazamıyorum, eski bir yazımla geçiştirmek durumundayım. Okuyucularım bağışlasın.

İLKOKULDAN SONRA

Oldukça berbat bir eğitim durumumuz var.

KKTC’nin, kurulalı beri iyi yönetilmediği tartışması abes bir gerçeğimizdir. Hayatın bütün alanlarında hükmü garaguşi kararlarla yönetiliyoruz.

Bir düşünün bakalım, kendini imar bayındırlık konularında yetiştirip geliştiren kaç bakan gördük hatta bu konuda kendini geliştiren herhangi biri oldu mu.

Durum bu iken açık yüreklilikle kabullenmeliyiz ki, acil olarak toparlamamız gereken ilk hayat alanı eğitimdir.

Bakanlıkların ve partilerin eğitim konusunda günü birlik düşünüyor olması bir yana da bizzat öğretmenlerin yetersizliği de eğitimimizin kanayan yarasıdır.

Belki de öğretmen olacak olan gençlerimizi liseden sonra öğretmen kolejlerine yerleştirmekten vaz geçip, ilkokuldan sonra kolej dahil öğretmenlik eğitimini verecek okulları gündeme getirmeliyiz.

Liseyi bitiren gençlerin fiziki ve ruhi gelişimleri büyük ölçüde tamamlanmış olur, her hangi bir eğitimden çok farklı bir eğitim olması gereken öğretmenlik için liseden sonra harekete geçmenin, öğretmene, öğrencilere yeterli olmadığını yaşayarak görüyoruz.

Oysa ilkokuldan sonra öğretmen olmak için eğitim almaya başlayan bir genç, kendi ruh ve bedenini öğretmenliğe adayacak bir ilk gençlik çağını öğretmenlik eğitimi alarak geçirirse, öğretmenin, öğrenciler için her derde deva bir kişilik geliştirmesi gerektiği konusunda eğitilerek, öğretmenliğe başlama olanağına sahip olacaktır.

Kendi kendimize böbürlenerek geçirdiğimiz yıllara bir son verelim artık.

Bal gibi biliyoruz ki, klasik lise eğitimi ile mezun olan gençlerimizin becerileri ‘ odacı’ dediğimiz maaş alma misyonunu ancak da karşılar.

Peki ya başta tıp ve mühendislikler olmak üzere diğer meslekler için de ayni handikap geçerli değil mi diye soracak olan varsa.

Biliyoruz ki tıp çok daha uzun süreli bir eğitimi ve ihtisası gerektirir ve örneğin hukuk için de staj mecburiyeti vardır.

Ve fakat asıl önemli olan şey şudur ki, Öğretmenlik herhangi bir meslek değildir, hatta meslek değil yaşama biçimidir öğretmenlik.

Öğretmen olmak, iskan dairesinde memur olacak olan ile ayni eğitime tabi olmamalıdır.

On iki yaşından başlayarak öğretmen olma eğitimi alan gençler öğretmen olunca, ilgili bakanlık ve ilgili sendikalar ofsayta, boşa düşecektir.

Öğretmen koleji sınavları ve eğitimi ilkokuldan sonra yapılmalı, başlamalıdır

(  ilk defa 3 yıl önce yayımlanmıştı