Uçmaktır kuşun iradesi, şakımak ötmek.

Balığın iradesi yüzmek, dalga köpük ve tuz ile mavi de denizin iradesi.

İnsanın iradesi nedir, var mıdır nasıl kullanılır.

Hep ve her zaman doğruda olduğuna yemin billah veya devrimci antla inanan bireyin, bireylerin iradesi olabilir mi.

Yanlışa ve doğruya  ulaşma olanağını eşit mesafede tutabilenlerin iradesinden söz edilebilir ancak.

Yanlış yapma, yanlış söyleme ve yanlış düşünme ihtimaliniz yoksa iradenizin olma ihtimali sıfırdır ve aynı şey doğru ile insan ve iman ile insan arasında da geçerlidir.

İman etmeye mecbur olanların imanı imansızlığın ta kendisidir çünkü bir dine ait olmak ve o dinin kutsallarını kutsamak mecburiyet tahtında olduğu için kıymeti harbiyeden yoksundur.

Bütün örgütlerden bir örgüt seçip de o örgüte üye olmak irade ile açıklanabilir ve lâkin örgüt üyeliğinden hemen sonra tek doğru,  üye olduğunuz partinin söyledikleridir maraziliğine düşülünce, düşen, artık üye değil bir parti nesnesi olur ki partinin örgütün kendisi de zaten düzenin sistemin nesnesidir.

Hakiki nesnelerin bile iradesinden söz edebiliriz, misal : yerinde ağır olmak taşın iradesidir ve fakat kendini nesne biçemine sokan bireyin örgütünün nesnesi olduktan sonra iradesi filan kalmaz, kalamaz.

Hal böyleyken kişiliğin irade ile belirlendiğini söylemek iktiza eder ki bu durum tam anlamı ile diyalektik bir ilişkidir, irade kişilikle kendini gösterirken kişilik de iradenin oldurulması ve geliştirilmesi ile güçlenir.

Hür insan,  iradesine sahip çıkması ile olasıdır ve insan hürriyetinin en kesin ve keskin düşmanı da tüzel kişiliğin ve mutlak haklılığın tartışılamaz doğrunun ta kendisidir.

Az düşünürseniz,  yobazlığın,  sadece hür irade ile seçilmemiş dinsel aidiyette değil en az onun kadar hür irade ile seçilmiş olduğu sanısı ile giderek militanlaşan hatta kurşun askerliğe devrilen örgüt sendika, parti üyeliğinde de görülmekte olduğunu kabullenmek kaçınılmazdır.  ( okuyup bitirdikten sonra mutlak doğru olan ezberinizle gurupsal, örgütsel partisel histerinize devam edebilirsiniz. Nasıl olmasa ezber ile hürriyet arasında doku uyuşmazlığı var )