Günümüzde ükelerden söz edilirken, en başta ekonomiler olarak ele alınmaktadırlar. Yediler veya yirmiler dendi mi de ilk akla gelen ekonomileri en yüksek çıktıyı sağlayan ilk yedi ve ilk yirmi ülke akla gelmektedir. 21 yüzyıl, dünya ekonomilerinin alabildiğine yarıştığı bir yüzyıl olarak ülkeleri ve insanların yaşamlarını daha bir derinden etkileyen gelişmelerin yaşandığı ve yaşanacağı bir yüzyıl olacaktır. Bu yarışta var olabilmek ve yarışı dünya satandartlarında sürdürebilmek başarı için, gelişme için, refah için vazgeçilmezdir.
Sınırsız insan ihtiyaçlarının,  sınırlı kaynaklarla karşılanabilmesi amacıyla var olan ülke kaynaklarının optimum düzeyde kullanılmasını amaç edinen ekonomi bilimi, üretimle ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılırken yarıtılan katma değerlerle de, yeni ve üretken yatırımların gerçekleşebilmesini sağlayarak, ekonomik anlamda büyüme ve gelişmenin yolunu da açmaya çalışmaktadır.
Ülkeler sahip oldukları yer altı ve yer üstü  kaynakları, yetişmiş insan kaynakları  bakımından hem sayı hem de kalite olarak eşit olmamakla beraber,  uyguladıklaları ekonomik politikalarla üretimlerinde göreceli üstünlükler sağlayarak coğrafi yüzölçümleri ve kaynakları bakımından sınırlı olmayan başarılar elde edebilmektedirler. Bu tür gelişme ve başarıları olası kılan çok iyi yetiştirilmiş insan kaynaklarıyla, var olan tüm kaynakların optimum düzeyde kullanılmasını sağlayan etkin yönetim ve organizasyonlardır.
Kısaca görüleceği üzere günümüz dünyasında siyaset denen fenomen tamamen ekonomi odaklıdır ve bu şekilde,  siyaset yapıcıların da talip oldukları görevlerde ne derecede başarılı olabilecekleri çok daha objektif kriterlere dayalı olarak ölçülebilmektedir. Her türlü siyasi mevkiye aday olacakların çok daha belirgin ve spesifik sorgulanmaları yapılabilmeli ve seçmenler de daha sağlıklı ve doğru kararı verebilmelidirler. Demokrasilerin amacı da halkın en iyi şekilde ve daha iyiye gidecek şekilde yönetilmesini sağlamak eğilmidir?
Kuzey Kıbrısın yüzölçümü olarak kapsadığı alan çok küçük olmakla beraber, dünya ve bölge coğrafyasındaki konumu itibarıyla eğitim, turizm, sağlık, kültür ve spor alalarında bölgemizdeki merkezlerden biri olmaya güçlü bir adaydır.
Öncelikle yüksek öğretimde yakalanan fiziksel ve sayısal gelişim en kısa zamanda niteliksel olarak da bir anlam sağlayacak bir vizyonla uzun vadeli bir stratejik plan içerisinde ele alınmalıdır. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalarla KKTC’deki üneversitelerarası işbirliği ile ortak bilimsel ve sanatsal çalışmaların dünya standartlarında yapılacağı “yenilikçi merkezler” in kurulmasının yolu açılmalıdır. Bu merkezler şu anda çeşitli nedenlerden dolayı yurt dışında yaşayan ve çok değerli projelere de imza atmış olan Kıbrıslı Türk bilim ve sanat insanları için cazip çalışma ve üretme alanları olacaktır. Kısaca kuzey Kıbrıs çok iyi yapılandırılmış  plan ve programlarla dünya ölçeğindeki bilimsel çalışmaların vazgeçilmez paydaşlarından olmalıdır.
Kıbrıs coğrafi konumu itibarıyla gittikçe kuraklaşan ve her yıl yaz ayları daha da sıcak, kış ayları ise daha ılıman geçen bir iklim grafiği çizmektedir. Düşen yağmurlar daha da kıtlaşırken güneşten ulaşan ısı miktarları da gittikçe artmaktadır. Kısacası ülkemizde “güneş yağmaktadır”. Bu yağan güneşten azami ölçüde istifade etmek, klimaları çalıştırıp eve kapanarak ve yataraktan olmamaktadır. Devletin öncülüğü ve yönlendirmesinde bu temiz enerjiden optimum düzeyde yararlanmamızı sağlayak çalışma ve girişimler bir an önce devreye girmelidir. Umarım siyasal partilerimizin bu konuda halkımızla paylaşacak düşünce ve planları vardır.
Bir turizm  ve sağlık hizmetleri ülkesi olarak gelişebilmenin de ucu açık gelişmelere bırakılmaması dönemlik planlamalarla potansiyel pazarlarla zamanlı ve üretken iletişimle nitelikli ve verimli iletişim her zaman canlı tutulmalıdır.
Kuzeyde Kıbrıs’ta dünya ölçeğinde dinamik ve uyanık, üretken ve çağdaş bir insanlar topluluğu yarattığımız oranda, siyaseten de daha güçlü varolma ve söz sahibi olma hakkımızı bu topraklara kazımış olacağız. Ekonomi olmadan siyaset olmaz..21. yüzyıl standartlarında geçerli olacakbir ekonomden söz ediyorum. Tüm çocuklarımız ve gençlerimize bu ilhamı vermek onlaro gerekli bilgi ve becerilerle de donatmak da eğitim kurumlarımıza düşmektedir. Kolay gelsin. İŞİMİZE BAKACAĞIZ.