Haysiyet…

Unutulmaya yüz tutmuş hatta unutulmuş  kavramlardan biri daha.

Nedir haysiyet diye sorulsa yüz kişiye, bin kişiye kem edecekler küm ve başkasına sor diyecekler.

Başkasına sor, işte bir derdimiz daha.

Varsa sorulacak bir hesap, bana değil başkasına, ona şuna buna sor diye başlar söze, seçilenler ve onları seçenler.

Kimse haysiyetli olmayı ve hesabın ona sorulmasını kabul etmez asla, etmez ama oy verenler, oy isteyenler ve elbette oy alanlar hesap sorucu rölünün kendisine çok yakıştığından emindir. Poz üstüne poz da çektirir bu hesap sorucu rolünde, sonrası mı sen sağ ben selâmet. Objektifler, kameralar ordan ayrılır ve pozcu pozu yüzünde uykuya yatır derin, kış uykusu gibi, gelecek seçimlere Allah kerim.

Haysiyetli bir yaşam ile kurdu insanlık dünü oysa ve sundu bize.

Siz, ana babalarınızın mirasını değil günün batıdan esen kavramlarını rehber ettiniz hayatınıza.

Haysiyetli bir yaşam tarzı bizci iken, bireyci olmayı seçtiniz siz ve kendiniz olmanın onurunu keyfini yaşayacağınıza, bencil olmanın akçesi üzre inşa ettiniz kimliksizliğinizi.

Evet yanlış yazmadım, yanlış okumadınız ‘ kimliksiz’ liktir yaşadığınız, bunu o kadar sevdiniz  ki ‘rol model’ diye bişeyler arar bulur oldunuz.

Kimdir ya  şekerim senin rol modelin diye sorulsa, haysiyetli kişi ‘yürü git işine’der ve kişiliksizlik, modeller arasından model seçer kendi kişiliksizliği içinde rol çalmak için.

Rakıyı, zuku kavunla ve yumruk mezesi ile kendi olarak içenlerden evinin mutfağında resim yapıp şiir yazanlardan,  Brad Pitt,i, Angelina Jolie’yi hem de dudakları ile model seçip rol kesenlere, sposorsuz parmacığını kıpırdatmıyanlara devrildiniz,  batılıların alkışı ile jack daniels şişelerinde.

Rol yapma haysiyetsizliğine razı getirildikten sonra kendiniz olarak yaşamaya karşı,  artık önünüzdeki tek seçenek batılıların alkışları arasında tüketmektir kendinizi, ömrünüzü ve ne varsa değerli yaşamaya dair.

Ve bu o kadar ölçüsüz bir haysiyetsizlik olur ki, türk yunan, kürt ermeni olmak insan olmanın önünde engelmiş gibi ‘ türk, yunan, kürt, ermeni değiliz insanız diye gürültü çıkarırsınız.

Gürültünüzü Almanlar, Fransızlar, İngilizler alkışlar ve kimliksizliğinizi ödüllendirir