Kıbrıs adasında olup biten her şeyi özetleyen bir cümle vardır.

Klerides ailesi Kıbrıs Elen siyasetinde her zaman yer etmiş bir ailedir.

Bildiğimiz Klerides’in babası olan ve Lefkoşa Elen Belediyesi Başkanlığı da yapan ve 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimlerine AKEL in de desteği ile Makarios’a karşı aday olarak kaybeden İonnis ( John ) Klerides ile başlar Klerides ailesinin siyasetteki ağırlığı.

Glafkos Klerides’ e gelince, İkinci Dünya Harbinde İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinde pilot olarak savaşırken kullandığı uçak Almanya üzerinde düşürülünce esir olmuş ve savaş sonrasına kadar tutsak kalmıştır.

EOKA  teşkilatının önde gelen isimlerindendir ve avukatıdır. EOKA içindeki kod adı Yperides’dir. ( Hiperides )

1959 Londra Konferansına  geçiş dönemi  Adalet bakanı olarak katılmış ve Cumhuriyet kurulduktan sonra da 1960 yılından 1976 yılına kadar 16 yıl Temsilciler Meclisi Başkanlığı yapmıştır.

15 Temmuzda düzenledikleri  darbe Elenlerin  yüzüne gözüne bulaşınca,  darbenin göstermelik Devlet Başkanı olan Nikos Sampson’un istifası üzerine Cumhurbaşkanlığı makamına getirilmiş ve 6 ay kadar sonra da Makamı yineden Başpiskopos Makarios’a devretmiştir.

1993 ve 2003 yılları arasında da iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

İşte bu Klerides’in, Glafkos Klerides’in bir sözü bütün Kıbrıs Cumhuriyeti tarihinin özetidir.

Nedir bu söz ‘ KIBRIS BAYRAĞI DÜNYANIN EN TALİHSİZ BAYRAĞIDIR ÇÜNKÜ UĞRUNA ÖLECEK KİMSE YOKTUR’  isteyen bu sözdeki en talihsiz yerine en talihli diye okuyabilir anlam ve önem hiç değişmez.

Bayrak da neymiş diyecek olanlar elbet çıkacaktır onları hoş görüyorum ve fakat,  sakın ola onların göreceği bir şekilde takımlarının ya da partilerinin örgütlerinin bayraklarını yırtmayın, yakmayın,  aşağılamayın diye de uyarıyorum,  hem ayıp ve yanlıştır hem de, bayrak da neymiş lakırdısının, onlar için de sadece lakırdı olduğunu size gösterecekleri öfkeleri ile anlarsınız, anlarlar.

Evet bu söz  Kıbrıs Cumhuriyeti tarihinin özetidir.

Özetidir çünkü Elen Komşularımız milli bayrakları olan Yunan bayrağı uğruna öldürmüşler, ölmeyi göze alıp saldırılar düzenlemişler, savaşlar çıkarmışlar ve biz Türkler de Türk bayrağı uğruna genç yaşlarımızda ölümlere gitmeyi göze almış, ölmüş öldrülmüş, öldürmüşüz.

Ve evet, hiçbir Elen Türk kurşunu ile ve hiçbir Türk Elen kurşunu ile ölmesin.

Ortak devlet denendi 1960 -1963- 1974  ve Türk – Elen binlerce genç ecelsiz öldü.

Kimse kimseye kurşun atmasın.

1974 -2021 münferit sayılabilecek  en çok 10 genç ölüm.

Hangisi iyi doğru ve güzel